Τέλος για τα «ψιλά» των 1 και 2 λεπτών στο Βέλγιο

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τέλος για τα «ψιλά» των 1 και 2 λεπτών στο Βέλγιο
Το βελγικό λιανεμπόριο κάνει λόγο για μια θετική εξέλιξη, καθώς η λογική ήταν ότι τα μικρά κέρματα «βαραίνουν» το πορτοφόλι και δεν έχουν και αξία. 

Στην «κατάργηση» των κερμάτων του ευρώ του 1 και 2 σεντ οδεύει το Βέλγιο, το οποίο από την αρχή του Δεκεμβρίου επιτρέπει στα καταστήματα να στρογγυλοποιούν τα μικρότερα ποσά στα 5 λεπτα, ωστόσο οι πελάτες θα μπορούν να πληρώνουν και στο μέλλον με τα ψιλά των 1 και 2 σεντ, αν το επιθυμούν.

Το βελγικό λιανεμπόριο κάνει λόγο για μια θετική εξέλιξη, καθώς η λογική ήταν ότι τα μικρά κέρματα «βαραίνουν» το πορτοφόλι και δεν έχουν και αξία, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της Deutsche Welle.

Σχεδόν ένα μήνα μετά την ισχύ του σχετικού νόμου, οι εκπρόσωποί του δηλώνουν ότι η αρχή ήταν επιτυχημένη, «συνολικά δεν υπάρχουν πολλά προβλήματα» δηλώνει εκπρόσωπος του συνδέσμου.

Μόνο λίγοι πελάτες παραπονέθηκαν και κάποιοι ρώτησαν εάν αυτή η στρογγυλοποίηση ισχύει και για κέρδη από στοιχήματα. Σύμφωνα με τον Βελγικό Σύνδεσμο Λιανεμπόρων, οι έμποροι εξοικονομούν χρήματα μέσω αυτών των αλλαγών.

s

Θα εφαρμοστεί και στη Γερμανία;

Για τη Γερμανία όμως δεν φαίνεται να υπάρχουν παρόμοια σχέδια, όπως δήλωσε και εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών παραπέμποντας σε έκθεση της Κομισιόν του 2018, σύμφωνα με την οποία τα ψιλά του 1 και 2 σεντ έχαιραν αποδοχής από τον κόσμο.

Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών θα μπορούσαν να καταργηθούν κάποια μεμονωμένα κέρματα, ωστόσο όμως σε ολόκληρη την Ευρωζώνη. Όσον αφορά τη στρογγυλοποίηση σε εθνικό επίπεδο, εκεί δεν υπάρχει κάποια σχετική νομοθεσία. Εκτός από το Βέλγιο και η Ολλανδία έχει προχωρήσει σε σχετική ρύθμιση.

Στη Γερμανία υπάρχουν κάποιες μεμονωμένες προσπάθειες

Για παράδειγμα το νησί Βανγκερόγκε στη βόρεια Θέλασσα δεν προμηθεύεται πλέον νομίσματα 1 έως 5 σεντ από την τράπεζα Jever και αυτό γιατί είναι υψηλά τα έξοδα μεταφοράς των κερμάτων. Σύμφωνα μάλιστα με τον δήμαρχο του νησιού Μαρσέλ Φανγκόρ δεν υπάρχει μέχρι σήμερα καμία αρνητική συνέπεια. Περιμένει μόνο να δει πώς πραγματικά θα εξελιχθούν τα πράγματα, όταν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά γεμίσει το νησί.

Οι πληρωμές με μετρητά είναι ο τρόπος πάντως που προτιμούν ακόμα οι Γερμανοί. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας που έγινε το 2017, το 74% εξακολουθεί να πληρώνει κυρίως με μετρητά. Τρία χρόνια νωρίτερα το ποσοστό αυτό ανερχόταν στο 80%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider