Οι φόβοι πως ο νέος κοροναϊός θα γίνει η πιο καταστροφική πανδημία της εποχής της παγκοσμιοποίησης επαναφέρουν στο προσκήνιο τις ανησυχίες για τη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, την ώρα που ο αριθμός των θανάτων συνολικά από τον ιό αγγίζει τους 3.000 διεθνώς, με τα κρούσματα να έχουν ξεπεράσει τους 80.000, οι οικονομολόγοι έχουν ήδη αρχίσει να αποτιμούν τις εξελίξεις, προκειμένου να αποτιμήσουν τον αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία.
Όπως προβλέπει η Oxford Economics, μια διεθνής υγειονομική κρίση θα μπορούσε να κοστίσει πάνω από 1 τρισ. δολάρια στο παγκόσμιο ΑΕΠ, πλήττοντας καίριους τομείς της διεθνούς οικονομίας, όπως τις αλυσίδες εφοδιασμού, τον τουρισμό, το εμπόριο και κατ’ επέκταση την παραγωγικότητα και τις επενδύσεις.
«Το κόστος για την παγκόσμια οικονομία από μια πανδημία μπορεί να φτάσει έως τα 1,1 τρισ. δολάρια, με την αμερικανική και την ευρωπαϊκή οικονομία να περνούν σε ύφεση. Αυτό θα είναι ένα βραχύβιο αλλά έντονο σοκ για την παγκόσμια οικονομία», επισημαίνουν οι αναλυτές της Oxford Economics.
UBS
Πολύ απαισιόδοξος εμφανίζεται και ο πρόεδρος της UBS, Axel Weber, προειδοποιώντας πως η παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να καταγράψει δραματική συρρίκνωση, με το παγκόσμιο ΑΕΠ να υποχωρεί από το 3,5% που βρίσκεται σήμερα, στο 0,5%.
«Το πρόβλημα είναι πράγματι μεγάλο», παραδέχεται ο Weber, πρώην ισχυρός άντρας της γερμανικής κεντρικής τράπεζας και νυν επικεφαλής της ελβετικής UBS.
Παγκόσμια Τράπεζα
Από την πλευρά της η Παγκόσμια Τράπεζα, σε πρόσφατη ανάλυσή της, διαπιστώνει πως εάν η εξάπλωση του νέου κοροναϊού γίνει πανδημία, τότε οι θάνατοι θα είναι μαζικοί και το κόστος μπορεί να φτάσει έως το 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ.