Η τρίτη πρόταση του Σαρλ Μισέλ στο «τραπέζι» της Συνόδου - Συνεχείς διαβουλεύσεις

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η τρίτη πρόταση του Σαρλ Μισέλ στο «τραπέζι» της Συνόδου - Συνεχείς διαβουλεύσεις
Σκληρά «παζάρια» για το Ταμείο Ανάκαμψης. Τι προτείνει ο Σαρλ Μισέλ. Νέο «nego box». Τεράστια αύξηση των rebates για να υπάρξει συμβιβασμός.

Τρίτη κατά σειρά συμβιβαστική πρόταση κατέθεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ προκειμένου να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ Βορρά - Νότου για το Ταμείο Ανάκαμψης, μετά από τέσσερις ημέρες διαπραγματεύσεων. Λίγο μετά τις 10:30 ώρα Ελλάδος ξεκίνησε η Ολομέλεια της Συνόδου Κορυφής με την πρόταση του Σαρλ Μισέλ να βρίσκεται στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με διεθνή μέσα ο Μισέλ προτείνει να παραμείνει το Ταμείο Ανάκαμψης στα 750 δισ. ευρώ και συγκεκριμένα ορίζει:

  • 672,5 δισ. ευρώ συνολικά στο RRF (360 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις + 312,5 δισ. δάνεια)
  • React Eu 45 δισ. ευρώ
  • Horizon Europe 11,5 δισ. ευρώ
  • Invest Eu 11,5 δισ. ευρώ
  • Rural Development 10 δισ. ευρώ
  • Just Transition Fund 30 δισ. ευρώ
  • RescEu 2 δισ. ευρώ
  • Health Programme 5 δισ. ευρώ
  • NDICI 10 δισ. ευρώ

Συνολικά 750 δισ. ευρώ το Ταμείο Ανάκαμψης

O Ευρωπαϊκός Προϋπολογισμός 2021 2027 παραμένει στα 1,074 τρισ. ευρώ (η προ Συνόδου πρόταση Μισέλ).

Η μεγάλη διαφορά σε σχέση με την πρόταση του Μισέλ το Σάββατο είναι η τεράστια αύξηση των rebates δηλαδή των επιστροφών που θα έχουν οι 4 του Βορρά καθώς αυξάνονται δραματικά. Οι επιστροφές για τη Γερμανία παραμένουν ίδιες υποδεικνύοντας πως προσπαθεί να φέρει πιο κοντά σε συμφωνία του «Frugal 4».

Συγκεκριμένα:

  • Δανία: Από 197 σε 322 εκατ. ετησίως
  • Ολλανδία: Από 1,576 δισ. σε 1,921 δισ.
  • Αυστρία: Από 237 σε 565 εκατ.
  • Σουηδία: Από 798 εκατ. σε 1,069 δισ.

Παράλληλα πηγές απο τις Βρυξέλλες μεταδίδουν πως υπάρχει συμφωνία στο σκέλος του κράτους Δικαίου.

Η πρώτη πρόταση Μισέλ

Η πρόταση του Σαρλ Μισέλ το Σάββατο έθετε ως βάση να πέσει ο πήχης των επιχορηγήσεων στα 450 δισ. ευρώ από 500 δισ. ευρώ που ήταν η αρχική πρόταση της Κομισιόν διατηρώντας ωστόσο το συνολικό μέγεθος του Ταμείου Ανάκαμψης στα 750 δισ. ευρώ. Με αυτό τον τρόπο η διαφορά των 50 δισ. ευρώ μεταφέρεται στο κομμάτι των δανειοτήσεων ενισχύοντας σε ένα βαθμό τις θέσεις του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε και των χωρών που συνασπίζονται στη γραμμή του.

Παράλληλα, μέσω της αναθεωρημένης πρότασης αυξάνονται κατά 100 εκατ. ευρώ τα rebates ανά έτος (επιστροφές) που λαμβάνουν Αυστρία, Δανία, Γερμανία, Ολλανδία και Σουηδία ενώ εισάγει και το «super emergency brake» (αίτημα εντός 3 ημερών από ένα κράτος μέλος ώστε να φέρει το θέμα της σωστής χρήσης των κονδυλιών χωρίς καθυστέρηση, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ή στο Ecofin με σκοπό να το «μπλοκάρει»). Η πρόταση εξακολουθεί να προβλέπει ότι το 70% θα διανεμηθεί βάσει των αρχικών κριτηρίων της Κομισιόν, αλλά το υπόλοιπο 30% θα βασίζεται περισσότερο στην ύφεση που θα «χτυπήσει» τα κράτη το 2020. Αυτό φυσικά ευνοεί σε ένα βαθμό τις χώρες που θα καταγράψουν την πιο βαθιά ύφεση το 2020, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Μέρκελ: Μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί σήμερα

«Τη χθεσινή νύκτα, έπειτα από μακρές διαπραγματεύσεις, καταλήξαμε σε ένα πλαίσιο εν δυνάμει συμφωνίας. Είναι ένα βήμα προς τα εμπρός και δίνει την ελπίδα ότι μία συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί σήμερα, ή τουλάχιστον ότι μία συμφωνία είναι εφικτή», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

Μακρόν: Ένας συμβιβασμός είναι πιθανός

«Υπάρχουν οι ελπίδες για μία συμβιβαστική λύση, αλλά παραμένω επιφυλακτικός ως προς το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής», δήλωσε νωρίτερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, λίγες ώρες πριν την έναρξη των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες.

«Υπήρξαν στιγμές έντασης, αλλά τα πράγματα προχώρησαν και ένας συμβιβασμός είναι πιθανός», πρόσθεσε. «Αρχίζω τη σημερινή ημέρα με μεγάλη αποφασιστικότητα ώστε να καταγραφεί πρόοδος στη Σύνοδο».

Άκαρπη και η 3η νύχτα διαβουλεύσεων

Άκαρπη αποδείχτηκε ακόμα μία νύχτα διαβουλεύσεων, με την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να διακόπτει τις εργασίες της περίπου στις 05:30 τα ξημερώματα της Δευτέρας, «αγγίζοντας» την 4η ημέρα διαβουλεύσεων.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μισή ώρα αργότερα, ενημέρωσε μέσω twitter ότι ολοκληρώθηκε η Ολομέλεια και οι αρχηγοί των κρατών-μελών θα συναντηθούν και πάλι στις 17:00 ώρα Ελλάδος.

Οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Οι 27 ηγέτες διαβουλεύονταν όλο το βράδυ για να βρουν κοινό τόπο και να καταλήξουν σε συμφωνία.

Μητσοτάκης: Πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς, αλλά μέχρι ενός σημείου

Χθες ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «από την πρώτη στιγμή έχω επισημάνει ότι όλοι πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς, αλλά αυτοί οι συμβιβασμοί δε μπορεί να είναι τέτοιοι που να αποδυναμώνουν τη φιλοδοξία μας για μία γενναία ευρωπαϊκή αντίδραση στην κρίση του κορονοϊού και την οικονομική καταιγίδα που έχει προκαλέσει», επιμένοντας ότι «δεν έχουμε το περιθώριο να εμφανιστούμε διαιρεμένοι ή αδύναμοι».

Να μην συνδεθεί το Ταμείο Ανάκαμψης με το κράτος δικαίου

Πολωνία και Ουγγαρία από την πλευρά τους πιέζουν για το Κράτος Δικαίου. «Δεν ξέρω για ποιον προσωπικό λόγο ο Ολλανδός πρωθυπουργός μισεί εμένα ή την Ουγγαρία. Αλλά επιτίθεται σκληρά. Και λέει ξεκάθαρα ότι επειδή η Ουγγαρία, κατά την άποψή του, δεν σέβεται το κράτος δικαίου, θα πρέπει να τιμωρηθεί οικονομικά», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν σε δημοσιογράφους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να συνδεθεί η χορήγηση ευρωπαϊκών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης με το κράτος δικαίου. Ωστόσο, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σλοβενία εναντιώνονται στον όρο αυτό.

Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider