Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, θα παραδώσει στον απερχόμενο Πρόεδρο της Βουλής Γιάννη Βούτση την έκθεση νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας.
Στα έξι κεφάλαια της έκθεσης θα καταγράφονται αναλυτικά οι μελλοντικές προκλήσεις για την ελληνική οικονομία, οι ανοδικοί και καθοδικοί κίνδυνοι στο εξωτερικό περιβάλλον, οι εξελίξεις στη νομισματική πολιτική της ευρωζώνης, οι μακροοικονομικές εξελίξεις και προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, οι δημοσιονομικές εξελίξεις, ενώ θα περιγράφονται οι εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα και τις ασφαλιστικές εταιρείες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αναλυτές της Τράπεζας της Ελλάδος θα εκτιμούν στην έκθεση τους πως ότι ο συνδυασμός χαμηλότερης ανάπτυξης σε σχέση με την προβλεπόμενη στον προϋπολογισμό, αλλά και το κόστος των πρόσφατα νομοθετημένων μέτρων (ΦΠΑ, 13η σύνταξη, 120 δόσεις), μπορεί να οδηγήσει σε συμπίεση του φετινού πρωτογενούς πλεονάσματος έως και το 2,9% του ΑΕΠ έναντι δεσμευτικού στόχου 3,5% του ΑΕΠ στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας. Ωστόσο, θα ξεκαθαρίζεται πως η εν δυνάμει απόκλιση κρίνεται αναστρέψιμη στον βαθμό που η επόμενη κυβέρνηση θα ασκήσει συνετή δημοσιονομική πολιτική.
Στην έκθεση, η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένεται να επαναλάβει την πάγια θέση της, όπως επανειλημμένα έχει εκφραστεί από τον διοικητή τους τελευταίους μήνες, για την ανάγκη μείωσης των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων προκειμένου να απελευθερωθούν αναπτυξιακοί πόροι για την ελληνική οικονομία. Οι αναλυτές της Τράπεζας της Ελλάδος θεωρούν ότι με αυτή την εξέλιξη δεν διαταράσσεται η πορεία βιωσιμότητας του χρέους όπως συμφωνήθηκε τον περσινό Ιούνιο όταν κλείδωσαν τα μέτρα ελάφρυνσης σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Η ΤτΕ θεωρεί πως με το δημόσιο χρέος στα επίπεδα του 180% είναι 1,8 φορές πιο αποτελεσματικό η μείωσή του ως προς το ΑΕΠ να γίνεται μέσω της ανάπτυξης παρά μέσα από τα πρωτογενή πλεονάσματα, μια προοπτική η οποία θα δημιουργούσε το περιθώριο και για την υλοποίηση των αναγκαίων μειώσεων φόρων και εισφορών.
Τέλος, στο μέτωπο της ανάπτυξης η Τράπεζα της Ελλάδος κρατά αμετάβλητη την εκτίμησή της για μεγέθυνση του ΑΕΠ κατά 1,9% φέτος έναντι πρόβλεψης προϋπολογισμού 2,5% και αναθεωρημένης εκτίμησης από το υπουργείο Οικονομικών για ρυθμό ανάπτυξης 2,3%.