Μια βαθιά ύφεση για την παγκόσμια οικονομία αποτελεί πλέον το βασικό σενάριο του οίκου αξιολόγησης Fitch, για το 2020, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές του αμερικανικού οίκου στο νέο Global Economic Outlook που έδωσαν στη δημοσιότητα την Πέμπτη, η ταχύτητα με την οποία «τρέχει» η πανδημία του κορονοϊού, αναγκάζει τη Fitch να προχωρήσει σε μεγάλες μειώσεις των προβλέψεών της για την παγκόσμια οικονομία.
Οι «μαύρες» προβλέψεις
Ο οίκος προβλέπει «ανώμαλη προσγείωση» για το παγκόσμιο ΑΕΠ, καθώς και για το ΑΕΠ των ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου. Ειδικότερα, για την παγκόσμια οικονομία αναμένει ύφεση 1,9% για το 2020. Η ύφεση στις ΗΠΑ εκτιμάται στο 3,3%, στην Ευρωζώνη τοποθετείται στο 4,2%, ενώ για τη Βρετανία στο 3,9%. Για την Κίνα, δεδομένων των αρνητικών επιπτώσεων που έχει ήδη προκαλέσει η πανδημία στο παγκόσμιο ΑΕΠ, η ανάπτυξη αναμένεται πως θα είναι κάτω του 2%.
Η πρόβλεψη για συρρίκνωση του παγκόσμιου ΑΕΠ εφέτος υπολογίζεται σε συνδυασμό με το μέγεθος της παγκόσμιας ύφεσης που έχει προκληθεί, ωστόσο το άμεσο πλήγμα σε οικονομική δραστηριότητα και απασχόληση θα είναι χειρότερο στο πρώτο εξάμηνο, προειδοποιεί η Fitch και εξηγεί ότι για την αναθεώρηση των προβλέψεών της λαμβάνει υπόψιν τα ευρεία lockdown που έχουν επιβληθεί σε ΗΠΑ και Ευρώπη.
Μάλιστα, ο οίκος επισημαίνει ότι είναι πρωτοφανείς σε καιρούς ειρήνης τέτοιες μεγάλες καθοδικές αναθεωρήσεις προβλέψεων για την πορεία των οικονομιών.
Ανάκαμψη υπό προϋποθέσεις στο β’ εξάμηνο του 2020
Σε άλλο σημείο της έκθεσής του ο οίκος, υποστηρίζει ότι εάν η υγειονομική κρίση τεθεί υπό έλεγχο τους προσεχείς μήνες, τότε θα υπάρξει ανάκαμψη των οικονομιών στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς θα αίρονται τα περιοριστικά μέτρα.
«Η βασική μας, ωστόσο, πρόβλεψη δεν βλέπει ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας στα προ κορονοϊού επίπεδα, πριν τα τέλη του 2021», προειδοποιεί η Fitch και συμπληρώνει πως τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί σε πανεθνικό επίπεδο μειώνουν την ημερήσια οικονομική δραστηριότητα έως και κατά 20%.
«Μεσούσης της υγειονομικής κρίσης, η αύξηση των δημόσιων δαπανών στην οποία στρέφονται οι χώρες του πλανήτη μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο σε ό,τι αφορά τη συγκράτηση της βουτιάς της οικονομικής δραστηριότητας. Ωστόσο, τα οφέλη για την ανάπτυξη από τα μέτρα στήριξης που λαμβάνονται, δεν θα γίνουν ευρέως αντιληπτά πριν την υποχώρηση της κρίσης», σημειώνουν, επίσης, οι αναλυτές της Fitch.