Της Δήμητρας Καδδά
Το «φιλόδοξο σχέδιο» των 32 δισ. ευρώ με το οποίο η χώρα στοχεύει σε επενδύσεις 45-50 δισ. ευρώ περιέγραψε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στο συνέδριο του Economist. Όπως επισήμανε ο χρόνος είναι σημαντικός.
Η Ελλάδα έχει μία μεγάλη ευκαιρία, ανέφερε. Να ξεφύγει από τη διπλή παγίδα χαμηλών επενδύσεων και απώλειας ανθρώπινου κεφαλαίου την οποία και περιέγραψε.
Επισήμανε πως η Ελλάδα έχει μία ιδιαιτερότητα, αφού αντιμετώπισε δύο σημαντικές κρίσεις. Συνιστούν, όπως επισήμανε, μία πολύ μεγάλη πρόκληση.
Αναφέρθηκε στο επενδυτικό κενό που δημιούργησε η 1η κρίση των μνημονίων και το οποίο ακολούθησε τη χώρα στη δεύτερη αυτή η κρίση που τώρα βιώνει. Πρόσθεσε στα προβλήματα και το θέμα που προκλήθηκε στο ανθρώπινο δυναμικό. Το οποίο είτε βγήκε εκτός αγοράς εργασίας ή τελεί σε συνθήκες γκρίζας απασχόλησης και ημιαπασχόλησης.
Αυτή η διπλή έλλειψη ανθρώπινου κεφαλαίου αλλά και επενδυτικού κεφαλαίου επιχειρείται, όπως είπε, να καλυφθεί τώρα με το Σχέδιο Ανάκαμψης.
Επισήμανε πως το πλήγμα της πανδημίας στην Ελλάδα ήταν πολύ μεγαλύτερο λόγω της έμφασης στον τουρισμό (που συνδέεται κυρίως με τις αερομεταφορές και με το κλάδο της κρουαζιέρας). Κατά συνέπεια, πρόσθεσε ότι η χώρα επλήγη από πολλές κατευθύνσεις.
Έτσι, μεγάλο μέρος της πρότασης του Σχεδίου Ανάκαμψης είναι οι μεταρρυθμίσεις, ανέφερε. Πολλές από αυτές όπως είπε έχουν ήδη γίνει φέρνοντας ως παράδειγμα το πτωχευτικό κώδικα.
«Εμείς ως χώρα αισθανόμαστε ότι πρέπει να προβούμε σε μεταρρυθμίσεις είπε διότι διαφορετικά», όπως εξήγησε, «δεν θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση που βιώσαμε την προηγούμενη δεκαετία»
Επιχειρούμε όπως επισήμανε «να διπλασιάσουμε τα κονδύλια που θα έρθουν μέσω του σχεδίου ανάκαμψης στην Ελληνική οικονομία φτάνοντας στα 45 - 50 δισ. ευρώ».
Αυτή η μόχλευση, όπως εξήγησε, «θα γίνει μέσω του σκέλους των δανείων που θα τροφοδοτήσει αμιγώς ιδιωτικές επενδύσεις». Τα κονδύλια αυτά θα διπλασιαστούν «με μόχλευση από το τραπεζικό σύστημα», επισήμανε.
Έδωσε έμφαση στην ανάγκη οι παρεμβάσεις στήριξης να μην προκαλέσουν δημοσιονομικά βάρη. «Προσπαθούμε να ενσωματώσουμε στους στόχους μας την έκθεση «Πισσαρίδη» για το Σχέδιο Ανάπτυξης αλλά και στις ιδιαιτερότητες της Ελληνικής οικονομίας», επισήμανε.
«Δουλεύουμε πολύ σκληρά για την προετοιμασία του το πλάνου το οποίο είναι πάρα πολύ απαιτητικό και ο χρόνος που έχουμε είναι λίγος» επισήμανε.
Όταν θα το έχουμε έτοιμο, θα το παρουσιάσουμε, είπε εξηγώντας πως «θέλουμε να είμαστε σίγουροι πως ο σχεδιασμός μας θα είναι αποδοτικός πριν αυτός παρουσιαστεί».