Της Δήμητρας Καδδά
Δύο ακόμη γύρους Επιστρεπτέας Προκαταβολής προανήγγειλε ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταικούρας. Πέρα από την Επιστρεπτέα Νο5 τον Ιανουάριο θα έρθει και Επιστρεπτέα Νο6 τον Μάρτιο η οποία θα καλύψει την πτώση τζίρου το 1ο δίμηνο του 2021, ανεξάρτητα από το αν θα ανοίξει ή όχι η αγορά, όπως προανήγγειλε ο ΥΠΟΙΚ μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ. Επανέλαβε επίσης πως αν χρειασθεί θα αυξηθούν τα μέτρα στήριξης πάνω από τα 7,5 δισ. ευρώ που προβλέπονται ήδη για το 2021 στον Προϋπολογισμό που συζητείται στη Βουλή.
Για τα μέτρα της ΕΕ προανήγγελλε επίσης πως στην αρχή του 2021 θα αρχίσει η διανομή των δανείων παροχής ρευστότητας από την ΕΤΕπ προς τις επιχειρήσεις. Ανέφερε πως ήδη έχει λάβει η κυβέρνηση από το SURE 2 δισ. ευρώ επί συνόλου 2,7 δισ. ευρώ Υπολόγισε επίσης στα 11 δισ. ευρώ τα χρήματα που έχουν διατεθεί μέσα από τα δάνεια του ΤΕΠΙΧ, της Αναπτυξιακής Τράπεζας αλλά και από την Επιστρεπτέα.
Επανέλαβε την εκτίμηση πως από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ θα τροφοδοτηθεί το ελληνικό Σχέδιο με 5,5 δισ. ευρώ το 2021. Είπε πως το ποσό θα φτάσει στο τέλος του 1ου εξαμήνου και θα είναι ως αναλογία του ΑΕΠ το υψηλότερο ανά την ΕΕ (στο 1%). Η Ελλάδα έχει παρουσιάσει ένα πρώτο σχέδιο εξαιρετικά ποιοτικό σε ότι αφορά την στοχευμένη χρήση αυτών των πόρων, είπε.
Επανέλαβε εκ νέου για το θέμα των ρυθμίσεων οφειλών πως «έχουμε λάβει αρκετές πρωτοβουλίες διευκόλυνσης των πολιτών και των επιχειρήσεων» τις οποίες και ανέφερε. Πρόσθεσε πως «σε κάθε περίπτωση παρακολουθούμε τις εξελίξεις στο υγειονομικό πεδίο και ανάλογα Θα προσαρμόσουμε και θα εμπλουτίσουμε τις πολιτικές μας στο οικονομικό πεδίο» επισημαίνοντας πως «ως οικονομικό επιτελείο θα σταθούμε κοντά στην κοινωνία για όσο χρειαστεί και το 2021, αλλά σήμερα δεν μπορώ να σας πω τι θα κάνουμε το Μάρτιο ή τον Απρίλιο, πρέπει να δούμε πως θα είναι η οικονομία τότε».
Τι είπε για το θέμα του χρέους
Σε ερώτημα για το θέμα διαγραφής χρέους που αρχίζει και συζητείται ήδη στην Ιταλία, απάντησε πως «μέχρι τώρα έχουμε αποδείξει πως σε αυτή την κοινωνική κρίση ως Ευρώπη σε ότι αφορά τουλάχιστον στους υπουργούς Οικονομικών λαμβάνονται έγκαιρα οι σωστές αποφάσεις», εξηγώντας πως αυτό συνέβη με την ευελιξία που πλέον θα ισχύσει σε έναν βαθμό και το 2022.
Είπε ωστόσο πως «άλλο όμως δημοσιονομική ευελιξία και άλλο δημοσιονομικός εκτροχιασμός». Πρόσθεσε πως «σίγουρα η κουβέντα κάποια στιγμή θα πάει και στο χρέος, αλλά σε ότι αφορά στην Ελλάδα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα μετά το 2012» λόγω του προφίλ του χρέους. Επανέλαβε πως «το θέμα του χρέους είναι μία συζήτηση που θα γίνει κάποια στιγμή στην Ευρώπη στην οποία είμαι βέβαιος θα ληφθούν οι σωστές αποφάσεις».