Το πρόγραμμα των μέτρων στήριξης της οικονομίας ύψους 7,5 δισ. ευρώ από τον Προϋπολογισμό και άλλα 5,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, αν και πρωτοφανές σαν μέγεθος στήριξης της οικονομικής δραστηριότητας, δεν φαίνεται να αρκεί για να υπερκαλύψει τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις και αφανή ανοίγματα του ιδιωτικού τομέα. Οι υποχρεώσεις αυτές θα συνεχίσουν να αυξάνονται και μέσα στο 2021, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του έτους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών του τραπεζικού χώρου, αλλά και παραγόντων της Τράπεζας της Ελλάδος, στους οποίους απευθύνθηκε το insider.gr.
Ένας πολύ μεγάλος αριθμός Μικρομεσαίων επιχειρήσεων το οποίου το εύρος ξεπερνά τις 100 χιλιάδες – ορισμένες εκτιμήσεις το ανεβάζουν στις 130 χιλιάδες - ήδη διατηρείται εν ζωή, μόνο από τις παρεμβάσεις στήριξης και τις αναστολές υποχρεώσεων, των οποίων η επανενεργοποίηση μέσα στο 2021 απειλεί να οδηγήσει σε «απότομο θάνατο».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, βρίσκονται σε εξέλιξη μελέτες οι οποίες επιχειρούν να εντοπίσουν τα ευαίσθητα σημεία για την διάκριση μεταξύ των επιχειρήσεων που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα μπορούσαν να επιβιώσουν με την επανεκκίνηση της οικονομίας αλλά με την προϋπόθεση νέων μέτρων στήριξης και εκείνες οι οποίες θεωρούνται πλέον μη βιώσιμες και θα αφεθούν στην τύχη τους…
Το μείζον πρόβλημα βέβαια είναι ότι ακόμα και το πλέον στοχευμένο πρόγραμμα στήριξης δεν θα μπορούσε να αποφύγει ένα νέο σοκ αύξησης της ανεργίας σε σειρά κλάδων που θα βρεθούν εκτός του πλαισίου στήριξης.
Κανείς δεν απορρίπτει την σημασία και την αποτελεσματικότητα του «πακέτου» που ήδη έχει ανακοινωθεί, αλλά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές θα χρειασθεί να διευρυνθεί.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ήδη διατυπώνονται συγκλίνουσες εκτιμήσεις οι οποίες επειδή διαπιστώνουν την «εικόνα» της πραγματικής οικονομικής κατάστασης πολύ χειρότερη από αυτή που θα μπορούσε να καλυφθεί με το εν λόγω πακέτο, εκτιμούν ότι θα χρειασθούν περί τα 10 – 12 δισ. ευρώ συνολικά ήτοι επιπλέον 2,5 – 4,5 δισ. ευρώ από τα 7,5 δισ. ευρώ, πέραν των 5,5 δισ. ευρώ των προβλεπόμενων από τις εισροές/προκαταβολές του Ταμείου Ανάκαμψης.
Σε κάθε περίπτωση πάντως τα τελικά μεγέθη θα γίνουν περισσότερο συγκεκριμένα την άνοιξη και αφού έχει δρομολογηθεί το πρόγραμμα εμβολιασμών που θα επηρεάσει τα χρονοδιαγράμματα επανεκκίνησης της τουριστικής βιομηχανίας.
Το θετικό στοιχείο στις εκτιμήσεις αυτές, είναι ότι το αποθεματικό (μαξιλάρι) των 30,5 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε ο ΥΠΟΙΚ είναι περισσότερο πιθανό ότι θα κλείσει υψηλότερα, γεγονός που θα επιτρέψει εφ’ όσον χρειασθεί να χρησιμοποιηθούν επιπλέον πόροι, χωρίς να επιβαρυνθεί το απόλυτο μέγεθος του χρέους.