Ένα νέο εργαλείο επιδότησης φόρων και εισφορών πληττόμενων εταιρειών και επαγγελματιών μπορεί να χρησιμοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση το επόμενο διάστημα για να στηρίξει στοχευμένα τον ιδιωτικό τομέα της χώρας. Δίνει το περιθώριο αναστολών, ρυθμίσεων και άλλων διευκολύνσεων πληρωμής οφειλών με ορίζοντα έως το τέλος του 2022 για τα χρέη που θα δημιουργηθούν έως και τον Ιούνιο του 2021.
Το δικαίωμα έρχεται από την ΕΕ μέσα από το προσωρινό πλαίσιο για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης. Δίνει το περιθώριο έγκρισης καθεστώτων ενισχύσεων που συνίστανται σε προσωρινή αναβολή της καταβολής φόρων ή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης. Θα πρέπει να εφαρμόζονται σε επιχειρήσεις (συμπεριλαμβανομένων των αυτοαπασχολούμενων ατόμων) που πλήττονται ιδιαίτερα από την έξαρση της νόσου COVID-19. Για παράδειγμα σε συγκεκριμένους τομείς, περιφέρειες ή σε εταιρείες ορισμένου μεγέθους. Θα θεωρεί πως συμβιβάζονται με τους κανόνες της ΕΕ.
Η εν λόγω πρόβλεψη ισχύει επίσης για τα μέτρα που προβλέπονται σε σχέση με τις φορολογικές υποχρεώσεις και τις υποχρεώσεις κοινωνικής ασφάλισης με σκοπό τη χαλάρωση των περιορισμών ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι δικαιούχοι. Περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την αναβολή των πληρωμών που οφείλονται σε δόσεις, την ευκολότερη πρόσβαση σε προγράμματα πληρωμής φορολογικών οφειλών και την χορήγηση περιόδων απαλλαγής από τόκους, την αναστολή της είσπραξης φορολογικών οφειλών και την ταχεία επιστροφή φόρων.
Το εν λόγω δικαίωμα ενίσχυσης προς το παρόν ορίζεται πως θα πρέπει να χορηγείται πριν από τις 30 Ιουνίου 2021 με καταληκτική ημερομηνία για την αναβολή έως την 31η Δεκεμβρίου του 2022. Το εν λόγω όριο, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, μπορεί να μεταφερθεί χρονικά ανά την ΕΕ αν υπάρξει μία δυσμενής εξέλιξη σε επίπεδο πανδημίας.
Προσεκτικές κινήσεις
Η κυβέρνηση έχει κάνει σαφές πως θα εξετάσει τα δεδομένα των διευκολύνσεων που θα εφαρμόσει όταν έχει πλήρη εικόνα του πλήγματος που δέχθηκε η οικονομία το 2020. Η νέα αυτή γενιά μέτρων θα γίνει με όσο το δυνατό μεγαλύτερη εξατομίκευση.
Και τούτο για να μπορέσουν να παραμείνουν βιώσιμες και εν λειτουργία όσο το δυνατό περισσότερες εταιρείες. Για τον απολογισμό θα ληφθούν υπόψη στοιχεία τζίρου, αλλά και το ύψος των δαπανών. Και οι παρεμβάσεις θα είναι σύνθετες, περιλαμβανομένου και του νέου εργαλείου στήριξης εταιρειών με μεγάλες δαπάνες που προωθείται από την ΕΕ.
Τα άμεσα βήματα – παράταση οριζόντων μέτρων
Επιπλέον την άλλη εβδομάδα, πιθανόν ακόμη και τη Δευτέρα, θα γίνουν οι κοινές ανακοινώσεις για το πακέτο στήριξης Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου. Κάποια από τα μέτρα όπως οι παρεμβάσεις στα ενοίκια έχουν ήδη ανακοινωθεί, ενώ έχει προαναγγελθεί η παράταση του πλέγματος στήριξης στο σκέλος των αποζημιώσεων ειδικού σκοπού, των επιδομάτων ανεργίας και των υπολοίπων παρεμβάσεων που ίσχυαν και τον Δεκέμβριο.
Το περιθώριο δίδεται από την πορεία των εσόδων που σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία παρέμειναν εντός των αναθεωρημένων προβλέψεων και τον Δεκέμβριο παρά την «τρύπα» περί που 1 δισ. ευρώ που προκαλείται από την παράταση στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας. Η «ένεση» συνδέεται με το click away που προσέφερε τόνωση στην αγορά, ενώ πλέον το μεγάλο «στοίχημα» είναι πως θα κινηθεί η αγορά τον Ιανουάριο με δεδομένο πλέον πως θα είναι σε ισχύ για μεγαλύτερο διάστημα τα αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα και διεθνώς...
Το σημείο «αντοχής» του προϋπολογισμού του 2021 φτάνει έως τον Μάρτιο – Απρίλιο σε όρους επάρκειας των 7,5 δισ. ευρώ. Και με αυτό το σενάριο διαμορφώνεται προς το παρόν το πλέγμα της 1ης φάσης μέτρων στήριξης, αλλά και ο χρόνος λήψης των αποφάσεων για τα στοχευμένα μέτρα στήριξης κατά την περίοδο εξόδου από τους περιορισμούς. Πάντα υπό το φόβο ενός δυσμενούς σεναρίου ή φαινόμενων «ακορντεόν» που είναι δεδομένο πως θα φέρουν πιο μεγάλο πλήγμα στην αγορά.
Τότε, όταν θα υπάρχει ο «ορίζοντας» εξόδου, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, θα ξεκαθαρίσει και η εικόνα αναφορικά με την μείωση της προκαταβολής φόρου, με το ποσοστό επιστροφής της… Επιστρεπτέας, με το πλαίσιο ρυθμίσεων οφειλών και γενικότερα με τον «ορίζοντα» των υποχρεώσεων της «επόμενης ημέρας» που πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι εταιρείες κατά την έξοδο από την πανδημία.
Σήμερα, ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας προανήγγειλε την πρόθεση της κυβέρνησης να παρατείνει το πλαίσιο των μέτρων στήριξης τον Ιανουάριο- Φεβρουάριο και στο θέμα των ενοικίων για το οποίο ανέφερε πως θα υπάρχει υπουργική απόφαση τη Δευτέρα.
Επίσης ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Θεόδωρος Σκυλακάκης αναφερόμενος στο θέμα των επιταγών προανήγγειλε ρύθμιση και το τελευταίο 2μηνο του 2020. Θεώρησε δεδομένη την παρέμβαση στον τρόπο υπολογισμού των ηλεκτρονικών συναλλαγών και δεν απέκλεισε πρόγραμμα επιδότησης φοροαπαλλαγών και στην εστίαση.
Διαβάστε επίσης:
ΑΑΔΕ: Mε email ή συστημένη επιστολή η απόκτηση ΑΦΜ και η αλλαγή στοιχείων στην Εφορία
Αναβολή 14 ημερών για το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» σε Μακεδονία, Θράκη και Θεσσαλία