Η παράταση των μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων και της αγοράς πέραν του χρονικού ορίζοντα που είχε αρχικά υπολογιστεί θεωρείται δεδομένη πλέον από τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης. Όπως εκτίμησε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τα μέτρα στήριξης θα ξεπεράσουν τα 7,5 δισ. ευρώ φέτος, δηλαδή το ποσό που έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό, ενώ με βάση τα μέχρι στιγμής πρόσθετα περιοριστικά μέτρα το κόστος θα είναι υψηλότερο κατά 500 εκατ. ευρώ το μήνα σε σχέση με τον αρχικό υπολογισμό.
Συνολικά, όπως επισημαίνουν αρμόδιες πήγες, διαμορφώνεται ένα δύσκολο δίμηνο. Το οποίο θα πρέπει να διαχειριστεί η κυβέρνηση διατηρώντας πολύ λεπτές ισορροπίες και σε υγειονομικό αλλά και σε οικονομικό επίπεδο.
Η αύξηση του βαθμού αβεβαιότητας αναφορικά με την εξέλιξη και με τη «λήξη» της υγειονομικής κρίσης, μεταφέρει χρονικά και τη λήψη αποφάσεων αναφορικά με το δεύτερο στάδιο των μέτρων στήριξης. Δηλαδή με το πακέτο ώθησης της οικονομίας κατά τη διαδικασία της επιστροφής προς την κανονικότητα.
Σε δύο μήνες προσδιόρισε χθες ο ΥΠΟΙΚ την απόφαση για το κατά πόσο οι 3 πρώτοι κύκλοι της Επιστρεπτέας θα αλλάξουν χρήση (σε επιδότηση). Ανάλογα θα πρέπει να υπολογιστεί και το τι θα γίνει με τις υπόλοιπες εκκρεμότητες στο πεδίο των παρεμβάσεων θωράκισης της αγοράς.
Θα πρέπει πρώτα να φανεί πόσα χρήματα επιπλέον μέτρα στήριξης θα πρέπει να διατεθούν από τα κρατικά ταμεία, αλλά και ποια είναι τα περιθώρια που θα έχει ο κρατικός προϋπολογισμός μέσω εξόδων στις αγορές, εξηγούν αρμόδιες πηγές. Αλλά και με βάση την πορεία των φορολογικών εσόδων που είναι μία πηγή «εμπλουτισμού» των μέτρων θα φανεί, εξηγούν, αν θα διατηρηθεί μία ελεγχόμενη πτώση τους.
Ο άλλος παράγοντας ενίσχυσης των κρατικών ταμείων είναι τα κοινοτικά κονδύλια. Με τις ανησυχίες για περί καθυστέρησης της έλευσης της προκαταβολής του Ταμείου Ανάκαμψης (περιλαμβανομένων και των χρωμάτων για το React EU που θα καλύψει δαπάνες για μέτρα στήριξης) να εντείνονται καθώς αξιωματούχοι της ΕΕ μεταφέρουν το χρόνο έλευσης για το δεύτερο εξάμηνο του 2021.
Η κυβέρνηση πάντως προετοιμάζεται για νέο γύρο διαβουλεύσεων με τους θεσμούς για το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης. Σε αυτό το στάδιο στο επίκεντρο τίθενται το σκέλος των επιδοτήσεων αλλά και των δανείων με την Ελληνική Κυβέρνηση να θεωρεί πλέον ότι οι κατευθυντήριες γραμμές που προ ημερών ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, της δίνουν μεγαλύτερο περιθώριο να καθορίσει την δική της πρόταση για τη στήριξη αμιγώς ιδιωτικών επενδύσεων.