«Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι και για το χειρότερο σενάριο» επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας ερωτηθείς σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 για την εισήγηση του υπουργού Υγείας περί καθολικού lockdown στην Αττική. Εξήγησε πως ένα ολικό lockdown έχει κόστος 3 δισεκατομμύρια το μήνα και υπενθύμισε πως σήμερα ο «λογαριασμός» για την αγορά είναι στα 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ με τους περιορισμούς που ισχύουν.
«Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για οποιοδήποτε ενδεχόμενο επιβληθεί στο υγειονομικό πεδίο», είπε και εξήγησε πως το 67% του τζίρου γίνεται στις «κόκκινες» περιοχές, όπως αυτές έχουν προσδιοριστεί σήμερα με βάση τα υγειονομικά δεδομένα.
Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο νέας παράτασης – πέραν του Απριλίου – για τις αναστολές πληρωμής υποχρεώσεων, λέγοντας πως και την τελευταία φορά η απόφαση παράτασης ελήφθη εγκαίρως. «Θα δούμε και την κατάλληλη στιγμή θα ενεργήσουμε», απάντησε ο υπουργός σε σχετικό ερώτημα.
Για την προκαταβολή φόρου ανέφερε πως μέσα στο καλοκαίρι θα ληφθούν οι αποφάσεις για το πώς θα εξελιχθεί. Εντός της ημέρας θα έρθει κοινή υπουργική απόφαση για τις επιταγές επισήμανε ο υπουργός. Έκανε σαφές ότι θα είναι άκυρη όποια κίνηση σφραγίσματος επιταγής έγινε τις προηγούμενες ημέρες.
Αναφέρθηκε στην περίπτωση της επιβολής προστίμου σε ηλικιωμένη στη Λαμία, το οποίο απασχόλησε έντονα την ειδησεογραφία, χθες Δευτέρα. Όπως είπε κοινωνικές ευαισθησίες έχουν όλοι και για το λόγο αυτό μόλις πληροφορήθηκε το γεγονός επικοινώνησε με τον Αστυνομικό Διευθυντή της περιοχής και του ζήτησε να προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες για τη διαγραφή του προστίμου. Συμπλήρωσε όμως, ότι η ΕΛΑΣ είχε την υποχρέωση να παρέμβει αφού είχε προηγηθεί καταγγελία.
Για τα τέλη κυκλοφορίας και για την πιθανότητα νέας παράτασης στην πληρωμή τους είπε ότι δεν προβλέπεται με τους σημερινούς δημοσιονομικούς και ταμειακούς περιορισμούς που έχουμε. Έχουν αλλάξει τα οικονομικά του ελληνικού δημοσίου μετά τα 5,9 δισ. ευρώ νέων μέτρων στήριξης, επισήμανε.
Για όσους δεν προμηθεύτηκαν πετρέλαιο θέρμανσης και έτσι δεν ήταν δικαιούχοι του επιδόματος σε αυτή την περίοδο, επεσήμανε πως υπάρχει πρόβλεψη για δεύτερη χορήγηση μέσα στο 2021 αλλά και «θα επιδιώξουμε να παραταθεί η περίοδος υποβολής αιτήσεων ανάλογα με τις συνθήκες».
Για τα τεκμήρια διαβίωσης και για το κατά πόσο θα πρέπει να υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τους πληττόμενους επανέλαβε ότι δεν υπάρχει κάτι αυτή τη στιγμή στο τραπέζι. «Τις απώλειες δεν θα μπορέσουμε να τις καλύψουμε στο σύνολό τους» είπε.
Όσον αφορά στην Επιστρεπτέα 5 επανέλαβε πώς εκκρεμεί η πληρωμή για 15.000 περίπου επιχειρήσεων, εκ των οποίων οι δύο στις τρεις είναι νέες εταιρείες. Ενδεχομένως και σήμερα να γίνουν οι καταβολές, είπε.
«Τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρώσουμε τη διαβούλευση με τους θεσμούς για το πρόγραμμα Γέφυρα 2 που αφορά στις μικρές επιχειρήσεις», επισήμανε ο υπουργός και πρόσθεσε πως «το επόμενο χρονικό διάστημα θα συζητήσουμε τραπεζικό σύστημα για το πώς μπορούμε να διευκολύνουμε το κομμάτι της κοινωνίας που πλήττεται από τον κορονοϊό χωρίς να χαλάμε την κουλούρα πληρωμών και χωρίς να καλύπτουμε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές».
Για το αν θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ φέτος δεν απέκλεισε μία αναβολή στην ολοκλήρωση της άσκησης των αντικειμενικών. Είπε πως «υπάρχει μία άσκηση για τις νέες αντικειμενικές αξίες που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Αν ολοκληρωθεί φέτος και μπει στα συστήματα του ΕΝΦΙΑ, τότε θα αν δούμε προκύπτει δημοσιονομικό περιθώριο για περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ». Στις περιοχές εκείνες που υπάρχει πλούτος, θα πρέπει να φορολογηθεί και η αύξηση του ΕΝΦΙΑ σε κάποιες περιοχές «θα πάει κατευθείαν στα χαμηλότερα φορολογικά στρώματα».