Τα λάθη και τις παραλείψεις που έκαναν οι οίκοι αξιολόγησης Moody's, Fitch και Standard & Poor's στις αξιολογήσεις που έδιναν σε χώρες όπως η Ελλάδα, το Βέλγιο, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Πορτογαλία από το 1995 έως και το 2014 αναδεικνύει μελέτη που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Δείτε ΕΔΩ την έκθεση
Οι συντάκτες της έκθεσης παρατηρούν πως σε όλες τις περιπτώσεις οι Moody's, Fitch και Standard & Poor's προχώρησαν με μεγάλη βραδύτητα στις υποβαθμίσεις των οικονομικών των εν λόγων κρατών αρκετά μετά την επιβάρυνση του χρέους τους ως προς το ΑΕΠ.
«Η Moody's άρχισε να υποβαθμίζει την Ελλάδα από τον Οκτώβριο του 2009, την Πορτογαλία τον Ιούλιο του 2010, την Ισπανία το Σεπτέμβριο του 2010 και την Ιταλία το 2011, δηλαδή πολύ καιρό μετά από όταν ο λόγος του χρέους των χωρών αυτών είχε αρχίσει να αυξάνεται σημαντικά», αναφέρεται στην έκθεση.
Οι αναλυτές εντοπίζουν ακόμη πως οι αξιολογήσεις των Moody's, Fitch και Standard & Poor's ήταν αρκετά ρηχές έως το 2010, ωστόσο μετά το ξέσπασμα της κρίσης χρέους βασίστηκαν περισσότερο στα θεμελιώδη μεγέθη.
Πάντως, η έκθεση υποστηρίζει πως οι οίκοι αξιολόγησης δεν μπορούν να κατηγορηθούν για την προκυκλική συμπεριφορά στην κρίση της ζώνης του ευρώ, καθώς στις περισσότερες χώρες το μέγεθος των υποβαθμίσεων ήταν εντός πλαισίου.
«Κοιτώντας προς το μέλλον, είναι αμφίβολο αν οι αξιολογήσεις για ορισμένες από αυτές τις χώρες θα επιστρέψουν σύντομα στα προ της κρίσης επίπεδα», αναφέρει η έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΚΤ και προσθέτει πως «οι αβέβαιες προοπτικές ανάπτυξης και τα υψηλά επίπεδα χρέους θα παραμείνουν σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για την προσεχή περίοδο».