Ο Ινδοκαναδός Πρεμ Γουάτσα είναι ένας από τους λεγόμενους γκουρού των επενδύσεων. Εδώ και μια πενταετία στηρίζει φανατικά την Ελλάδα όχι μόνο λεκτικά αλλά και επενδυτικά αφού η Faifax Financial Hodlings, η εταιρεία που ίδρυσε και διευθύνει έχει επενδύσει σχεδόν 1 δισ. δολάρια στη χώρα μας. Το επενδυτικό στοίχημα δεν του έχει βγει μέχρι στιγμής αλλά ο ίδιος δεν πτοείται. Δηλώνει μακροπρόθεσμος επενδυτής και ποντάρει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει να επενδύει εδώ.
Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι δύσκολη, αλλά ο Γουάτσα είναι προφανώς μαθημένος στα δύσκολα. Αυτό δείχνει εξάλλου και η μέχρι τώρα πορεία του. Γεννήθηκε στην Ινδία, γιος ενός δασκάλου με άλλα τρία παιδιά. Σπούδασε στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Madras και πήρε πτυχίο χημικού μηχανικού. Στα 20 του χρόνια πήγε να βρει τον αδερφό του στο Οντάριο του Καναδά, έχοντας -όπως έχει δηλώσει ο ίδιος- μόλις οχτώ δολάρια στην τσέπη του. Εκεί πήρε το ΜBA του, το οποίο το χρηματοδότησε πουλώντας έπιπλα και κλιματιστικά πόρτα-πόρτα.
Αφού πήρε το πτυχίο του έπιασε δουλειά σε μια ασφαλιστική και το 1984 ξεκίνησε μια επενδυτική εταιρεία μαζί με το πρώην αφεντικό του, Τόνι Χάμπλιν. Το 1985 αγόρασε την Markel Financial, μια μικρή εταιρεία ασφάλισης φορτηγών που βρισκόταν στα όρια της χρεοκοπίας. Ο Γουάτσα θεώρησε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία απλά χρειαζόταν μια ένεση κεφαλαίου για να ξαναγίνει κερδοφόρα και όπως φάνηκε είχε δίκιο. Η Markel Financial μετονομάστηκε σε Fairfax Financial Hodling και τα επόμενα χρόνια γιγαντώθηκε με ρυθμούς της τάξης του 25% ανά χρονιά με αποτέλεσμα το 2010 η αξία της να είναι 243 φορές μεγαλύτερη από αυτή που ήταν το 1985.
Ο Γουάτσα ακολούθησε τις τακτικές του ινδάλματος του, του Αμερικανού μεγαλοεπενδυτή Γουόρεν Μπάφετ, εντοπίζοντας και επενδύοντας σε υποτιμημένες εταιρείες που μπορούσαν να αποκτήσουν αξία. Η φήμη και η περιουσία του Γουάτσα εκτινάχθηκε μετά το 2008, καθώς ο ίδιος ήταν ένας από τους λίγους που είχαν προβλέψει και είχαν προετοιμαστεί κατάλληλα για την κρίση των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων που σημειώθηκε το 2007 στις ΗΠΑ και πυροδότησε την παγκόσμια οικονομική κρίση.
Η Fairfax αυτή την στιγμή δραστηριοποιείται στον τομέα των ασφαλίσεων και αντασφαλίσεων σε τέσσερις ηπείρους και διαθέτει ποσοστά σε πολλές εταιρείες, μεταξύ των οποίων η IBM και η BlackBerry. Σύμφωνα με το Forbes η προσωπική περιουσία του Γουάτσα διαμορφώθηκε το 2016 στα 1,1 δισ. δολάρια.
Ο Γουάτσα και η Fairfax στην Ελλάδα
O Γουάτσα έγινε γνωστός όταν επένδυσε αρχικά το 2013 στην Eurobank.Λίγο μετά συμφώνησε να γίνει ο μεγαλύτερος μέτοχος της τότε Eurobank Properties, θυγατρικής εταιρείας ακινήτων της Eurobank η οποία μετονομάστηκε στην συνέχεια σε Grivalia Properties. Παράλληλα, η Fairfax αύξησε την συμμετοχή της στον όμιλο Μυτιληναίου από περίπου 1% σε 5,02% και έγινε ο τρίτος μεγαλύτερος μέτοχος του ομίλου. Το 2014 η Fairfax αγόρασε την Praktiker Hellas. H Faifax συμμετείχε και στην τελευταία ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank το 2015 αυξάνοντας το ποσοστό της στην τράπεζα στο 17%. Το 2016 αγόρασε το 80% της εταιρείας ασφάλισης Eurolife.
Είναι γεγονός πως οι μέχρι τώρα επενδύσεις του δεν του έχουν βγει, κυρίως λόγω της Εurobank, καθώς η τιμή της μετοχής όπως εξάλλου και όλων των υπόλοιπων τραπεζών έχει σημειώσει σημαντικές απώλειες τα τελευταία χρόνια. Ο ίδιος ο Γουάτσα δεν ανησυχεί, τουλάχιστον επίσημα. Δηλώνει ότι έχει εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και αναμένει σημαντικές αποδόσεις μακροπρόθεσμα. Μάλιστα, δεν διστάζει να εκφραστεί επίσημα υπέρ της Ελλάδας, αλλά και να συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία της χώρας για να συζητήσει μαζί της, τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Το 2015 σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού η Fairfax πραγματοποίησε την 30η επετειακή συνέλευση των μετόχων της στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Costa Navarino. Πριν από λίγες ημέρες ως τιμώμενος ομιλητής της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ ο Πρεμ Γουάτσα για άλλη μια φορά έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία δηλώνοντας ότι τώρα είναι η καλύτερη στιγμή για να επενδύσει κάποιος στην Ελλάδα.
Μένει να φανεί το αν ο γκουρού των επενδύσεων που κατάφερε να κερδίσει από την χρηματοοικονομική κρίση του 2008, να βγάλει λεφτά από την κατεστραμμένη οικονομικά Ιρλανδία και να προσφέρει σταθερές ετήσιες αποδόσεις της τάξης του 20% με 21% στους επενδυτές που τον στηρίζουν, θα βγει για άλλη μια φορά σωστός, η το αν η Ελλάδα θα αποτελέσει το δικό του Βατερλό.