Ακόμη πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις για την πορεία του χρυσού διατυπώνουν η Goldman Sachs Group και η UBS Group, επικαλούμενες την υψηλότερη του αναμενόμενου ζήτηση από τις κεντρικές τράπεζες, αλλά και τον ρόλο του πολύτιμου μετάλλου ως αντιστάθμισμα σε κινδύνους ύφεσης και γεωπολιτικής αστάθειας.
Οι αναλυτές της Goldman, με επικεφαλής τη Lina Thomas, προβλέπουν πλέον ότι η τιμή του χρυσού θα φτάσει στα 3.700 δολάρια ανά ουγγιά έως τα τέλη του 2024, με περαιτέρω άνοδο στα 4.000 δολάρια ανά ουγγιά έως τα μέσα του 2026. Από την πλευρά της, η στρατηγική αναλύτρια της UBS, Joni Teves, τοποθετεί την τιμή στα 3.500 δολάρια ανά ουγγιά μέχρι τον Δεκέμβριο του 2025, σύμφωνα με δύο ξεχωριστές εκθέσεις που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή.
Οι νέοι στόχοι έρχονται μετά από άλμα 6,6% στην τιμή του χρυσού την προηγούμενη εβδομάδα, με το μέταλλο να καταγράφει νέο ιστορικό ρεκόρ, ξεπερνώντας τα 3.245 δολάρια ανά ουγγιά τη Δευτέρα.
Η προηγούμενη αναθεώρηση των προβλέψεων από τις δύο τράπεζες έγινε τον Μάρτιο, μέσα σε ένα περιβάλλον γεμάτο αβεβαιότητα, εν μέσω ανησυχιών για τις εμπορικές πολιτικές του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και τις επιπτώσεις τους στις παγκόσμιες αγορές.
Σύμφωνα με τη Goldman Sachs, οι αγορές χρυσού από τον επίσημο τομέα (κυρίως κεντρικές τράπεζες) αναμένεται να ανέλθουν κατά μέσο όρο στους 80 τόνους τον μήνα φέτος, αυξημένες από την προηγούμενη εκτίμηση των 70 τόνων. Η τράπεζα διατηρεί σύσταση «long» για τοποθετήσεις στον χρυσό. Παράλληλα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η αυξημένη πιθανότητα ύφεσης μπορεί να οδηγήσει σε ενίσχυση των ροών προς τα ETFs χρυσού.
«Οι πρόσφατες ροές έχουν υπερβεί τις προσδοκίες, αντικατοπτρίζοντας την ανανεωμένη ζήτηση των επενδυτών για προστασία έναντι του κινδύνου ύφεσης και της πτώσης των επισφαλών assets», ανέφεραν οι αναλυτές της Goldman. Προσέθεσαν δε πως οι οικονομολόγοι της τράπεζας δίνουν πλέον 45% πιθανότητες εμφάνισης ύφεσης στις ΗΠΑ. Σε ένα τέτοιο σενάριο, οι ροές προς τα ETF θα μπορούσαν να ενισχυθούν περαιτέρω, ωθώντας την τιμή του χρυσού στα 3.880 δολάρια μέχρι το τέλος του έτους.
Από την πλευρά της, η UBS βλέπει ισχυρή ζήτηση από διάφορα τμήματα της αγοράς — μεταξύ άλλων κεντρικές τράπεζες, διαχειριστές μακροπρόθεσμων κεφαλαίων, μακροοικονομικά hedge funds, ιδιώτες και λιανικούς επενδυτές. Οι ευρύτερες μετατοπίσεις στο παγκόσμιο εμπόριο και η γεωπολιτική αστάθεια ενισχύουν την ανάγκη για επενδύσεις σε ασφαλή καταφύγια.
Η Teves σημειώνει ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο για αύξηση των τοποθετήσεων σε χρυσό, καθώς η παρούσα έκθεση των επενδυτών δεν χαρακτηρίζεται από υπερσυγκέντρωση. «Ο λόγος των θέσεων σε χρυσό προς το συνολικό ενεργητικό των funds έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει τα επίπεδα του 2020 — αν και όχι απαραίτητα να φτάσει τα ιστορικά υψηλά του 2012-2013», ανέφερε χαρακτηριστικά. Επισήμανε επίσης ότι η επενδυτική βάση του χρυσού έχει διευρυνθεί από την εποχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.
Τέλος, η περιορισμένη ρευστότητα —λόγω αδύναμης αύξησης της εξόρυξης και σημαντικών ποσοτήτων χρυσού δεσμευμένων σε αποθέματα κεντρικών τραπεζών και ETF— μπορεί να οδηγήσει σε εντονότερες διακυμάνσεις στις τιμές, σύμφωνα με την UBS.