Το σχέδιο της κυβέρνησης για την ΔΕΗ, τη ΔΕΠΑ και τα ΕΛΠΕ, την τιμολογιακή πολιτική για το ρεύμα αλλά και την υπόλοιπη ενεργειακή και περιβαλλοντική πολιτική παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας κατά τις προγραμματικές δηλώσεις το απόγευμα της Δευτέρας.
Στόχος η ανάπτυξη του μεριδίου της ΔΕΗ και η κατάργηση των ΝΟΜΕ
Αντιδιαμετρικά αντίθετα είναι τα μέτρα που θα λάβει η τωρινή κυβέρνηση για το άνοιγμα της αγοράς σε σχέση με ό,τι είχε προωθήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Προς αυτή την κατεύθυνση σχεδιάζεται η κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ ενώ στόχος είναι να ανέβει το μερίδιο της ΔΕΗ.
Θα διαπραγματευθούμε για να μεγαλώσει η ΔΕΗ, για να ανέβει το μερίδιο της, γιατί μόνον έτσι θα επιτελέσει τον αναπτυξιακό της ρόλο. Διότι το 50% το οποίο συμφωνήσατε, σημαίνει πως πρέπει να χάσει 4 εκατομμύρια πελάτες σε 4 χρόνια. Αυτός ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτή είναι η Νέα Δημοκρατία», ανέφερε ο υπουργός.
Μέσω της είσπραξης των ΥΚΩ, της απόδοσης των ΑΔΙ, της τιτλοποίησης, της εφαρμογής προγράμματος εθελουσίας εξόδου και της είσπραξης των 800 εκατ. ευρώ που χρωστούν στρατηγικοί κακοπληρωτές, θα επιχειρηθεί να ενισχυθεί η ρευστότητα της ΔΕΗ ενώ αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση της επιχείρησης, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι:
«Με τα ΝΟΜΕ, τις δημοπρασίες ηλεκτρικού ρεύματος, δηλαδή, που υιοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η επιχείρηση δουλεύει για να χάνει πελάτες προς όφελος των ανταγωνιστών της, καθώς αναγκάζεται να πουλάει κάτω του κόστος με ζημιές που θα φτάνουν τα 600 εκ. ευρώ. Είναι που ο ΣΥΡΙΖΑ θα πολεμούσε τα μεγάλα συμφέροντα.
Η μετοχή της εταιρίας έχασε επί των ημερών σας πάνω από 80% της χρηματιστηριακής της αξίας, αλλά πλέον, μετά τις ευρωεκλογές, έχει ανέβει 85% -από τα 1,3 ευρώ στα 2,4- εξαιτίας της εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή μας. Και ο ορκωτός ελεγκτής, η Ernst & Young, στην ετήσια έκθεσή του πριν λίγους μήνες, αναφέρθηκε, αυτολεξεί σε «σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα της Εταιρίας και του Ομίλου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους», δήλωσε ο υπουργός.
Αναφορικά με το μοντέλο ιδιωτικοποίησης που είχε υιοθετηθεί στο παρελθόν, ο κ. Χατζηδάκης, σημείωσε ότι « για τις λιγνιτικές μονάδες -που ορισμένοι τις θεωρούσαν «πετράδια» της ΔΕΗ- είδαμε ότι στον διαγωνισμό που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βρέθηκε αγοραστής, πράγμα που υπογραμμίζει την απαξίωσή τους».
Ως προς τα μέτρα εξυγίανσης της ΔΕΗ, η κυβέρνηση προχωρά με ένα νέο business plan από τη νέα διοίκηση που θα προκύψει σύντομα με στόχο τη σταδιακή μετάβαση της εταιρίας στη μετά λιγνίτη εποχή.
Παράλληλα με το πρόγραμμα μετασχηματισμού της ΔΕΗ, δρομολογείται η μεταφορά των παγίων της Διανομής της ΔΕΗ στον ΔΕΔΔΗΕ. Στόχος είναι η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, με την προσέλκυση αξιόπιστων επενδυτών που ειδικεύονται στα δίκτυα.
Αλλαγές αναμένονται και στα τιμολόγια. «Εξορθολογίζουμε την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ. Προσέξτε, όμως: Η στήριξη των εσόδων της ΔΕΗ, θα εξισορροπηθεί απολύτως για τους καταναλωτές. Αφενός μέσω της πρόσφατης μείωσης του ΦΠΑ και αφετέρου μέσω της περαιτέρω μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ, δηλαδή των χρημάτων που πληρώνουν οι καταναλωτές για τις ΑΠΕ. Διότι ο λογαριασμός του ΕΤΜΕΑΡ έχει υπολογιστεί πως θα έχει πλεόνασμα περίπου 200 εκ. ευρώ. Άρα η ΔΕΗ ενισχύεται, αλλά οι καταναλωτές δεν επιβαρύνονται», ανέφερε ο υπουργός.
Ιδιωτικοποιούνται ΑΔΜΗΕ, ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ
Η κυβέρνηση θα προωθήσει και τις άλλες ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις καθώς επιδιώκει την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, της ΔΕΠΑ και την αντιμετώπιση της εκκρεμότητας των ΕΛΠΕ σε συνεννόηση με το ΤΑΙΠΕΔ.
Ενίσχυση της ενεργειακή ασφάλειας με ΑΠΕ και διαφοροποίηση οδεύσεων στους υδρογονάνθρακες
Βασικός στόχος παραμένει όπως ανέφερε ο υπουργός η ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας «καθώς σήμερα έχουμε πλήρη εξάρτηση από εισαγόμενους υδρογονάνθρακες, οι οποίοι καλύπτουν πάνω από τα 2/3 του ενεργειακού μας μείγματος», όπως είπε.
Προς αυτή την κατεύθυνση δρομολογούνται :
• Η ολοκλήρωση του TAP και του πολύπαθου IGB.
• Η προώθηση νέων υποδομών εισαγωγής LNG.
• Ιδιωτικές επενδύσεις όπως η FSRU στην Αλεξανδρούπολη και η υποθαλάσσια δεξαμενή φυσικού αερίου στην Καβάλα.
• Η προώθηση του IGI Poseidon.
• Η υλοποίηση του αγωγού East Med και η επανεδραίωση της στρατηγικής μας συνεργασίας με τους παραδοσιακούς ενεργειακούς μας εισαγωγείς.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η επιτάχυνση της αξιοποίηση των υδρογονανθράκων «γι’ αυτό και θα φέρουμε αμέσως στη Βουλή, τις νέες συμβάσεις για τα τέσσερα «οικόπεδα» που υπολείπονται», επεσήμανε ο κ. Χατζηδάκης.
Παράλληλα, ο υπουργός επιδιώκει να εμβαθύνει περαιτέρω τις στρατηγικές συνέργιες προς τη Νοτιοανατολική και Παρευξείνια Ευρώπη με έμφαση την τετραμερή συνεργασία μας με τη Σερβία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία και προς τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και την εμπέδωση της περαιτέρω περιφερειακής συνεργασίας σε θεσμικό επίπεδο με τη Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο.
Τέλος, ο υπουργός σημείωσε ότι θα δοθεί προτεραιότητα στην αξιοποίηση του ορυκτού και μεταλλευτικού πλούτου, με έμφαση στην περίπτωση των Σκουριών της Χαλκιδικής, στις πολιτικές για την ηλεκτροκίνηση, τους συσσωρευτές και την εξοικονόμηση ενέργειας με νέα προγράμματα, παράλληλα προς το Εξοικονομώ κατ’ Οίκον, στην ενίσχυση των ΑΠΕ και την ολοκλήρωση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών -ιδίως της Κρήτης.