Διπλό «φάουλ» έκανε η κυβέρνηση με την υπόθεση της οικονομικής ενίσχυσης των εφημερίδων, καθώς αναγκάστηκε μέσα σε διάστημα λίγων ωρών να αποσύρει τη σχετική ρύθμιση, έχοντας δεχθεί εντονότατη κατακραυγή.
Έτσι, ο άνθρωπος που κλήθηκε να υλοποιήσει τη στρατηγική, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας δέχθηκε εκατέρωθεν πυρά για τους χειρισμούς του. Τα πρώτα από εκείνους που –δικαιολογημένα- κατέκριναν τις αστοχίες της ρύθμισης, βλέποντας να παίρνουν χαριστικά 200.000 ευρώ εφημερίδες με έναν, τρεις ή πέντε υπαλλήλους, άλλες με χρέη πουν δεν μπήκαν καν στον κόπο να ρυθμίσουν και άλλες με σκαιότατα πρωτοσέλιδα. Και τα δεύτερα από εκείνους που δικαιούνταν να λάβουν τη σχετική ενίσχυση, είχαν βασίσει σε αυτά τα χρήματα επιχειρηματικές αποφάσεις, και ενώ τη μία μέρα είδαν της εφημερίδες τους να εντάσσονται στη σχετική λίστα, την αμέσως επόμενη η κυβέρνηση πήρε τα πάντα πίσω.
Φωτογραφικές διατάξεις
Έτσι, όπως σχολιάζουν στο insider.gr πολιτικοί αναλυτές, λόγω των ατυχέστατων αυτών χειρισμών, η κυβέρνηση βρέθηκε διπλά χαμένη. Και την κριτική για τις επιλογές των εφημερίδων δέχθηκε αλλά και έντονες αντιδράσεις είχε από εκείνους που δικαιωματικά έπρεπε να είναι στη λίστα, αλλά βλέπουν τώρα την επιχορήγηση να τίθεται εν αμφιβόλω.
Μάλιστα, όπως προσθέτουν, το φιάσκο, όπως εξελίχθηκε η υπόθεση, δικαιώνει και όσους είχαν κατηγορήσει την κυβέρνηση για φωτογραφικές διατάξεις στις αλλαγές που έκανε στο νόμο που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως αναφέρουν, το γεγονός ότι στο νέο πλαίσιο ενίσχυσης εντάσσονται και εφημερίδες με μη ρυθμισμένες οφειλές, ενώ παράλληλα αφαιρέθηκε ο περιορισμός που υπήρχε για μη προσβλητικό περιεχόμενο άνοιξε τους Ασκούς του Αιόλου.
Παράλληλα, βλέποντας κανείς την απόφαση στη Διαύγεια εκπλήσσεται παρατηρώντας να δίνεται ακριβώς η ίδια ενίσχυση σε ιστορικούς τίτλους, όπως η Καθημερινή, το Βήμα ή τα ΝΕΑ που απασχολούν εκατοντάδες δημοσιογράφους και σε εφημερίδες με «κυκλοφορία» μερικών δεκάδων φύλλων και μονοψήφιο αριθμό εργαζομένων.
Επιπλέον, έντονη ήταν η αντίδραση και από την πλευρά εκδοτών ιστοσελίδων, αρκετές από τις οποίες -μολονότι απασχολούν δεκάδες δημοσιογράφους και παράγουν πρωτογενές περιεχόμενο- δεν λαμβάνουν ούτε ένα ευρώ ενίσχυση.
Συνάντηση τη Δευτέρα
Όλα τα παραπάνω θα τεθούν επί τάπητος στη συνάντηση που θα έχει, αύριο Δευτέρα ο κ. Πέτσας με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων για τα θέματα Τύπου στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης «προκειμένου να εκφράσουν, αν το επιθυμούν, τις προτάσεις τους», όμως όπως τονίζουν πολιτικοί αναλυτές, η ζημιά έχει ήδη γίνει. Και, με αυτό το δεδομένο, είναι αρκετά πιθανό να υπάρξει εκ νέου καθυστέρηση στην υλοποίηση του νόμου, ενώ άγνωστο παραμένει αν θα αλλάξουν τα κριτήρια και ποιες θα είναι οι νέες προϋποθέσεις.