Με νομοθετική διάταξη που θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή, θα χορηγηθούν σημαντικές διευκολύνσεις για την πληρωμή αξιογράφων (επιταγών, συναλλαγματικών, γραμματίων σε διαταγή) όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης. Στη νέα ρύθμιση θα εντάσσονται επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή (lockdown). Εν τω μεταξύ το κόστος για κάθε μήνα lockdown υπολογίζεται στα 3 δισ. ευρώ.
Η νέα ρύθμιση θα αφορά επιχειρήσεις που οι οποίες εμφανίζουν κύκλο εργασιών μειωμένο κατά τουλάχιστον 40% για την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, καθώς και νέες επιχειρήσεις που έχουν ιδρυθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2020, με μοναδική προϋπόθεση να εντάσσονται στους πληττόμενους ΚΑΔ. Απαντώντας σε ερώτηση του insider.gr για τα μέτρα στήριξης της οικονομίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια του 2020, στήριξε με ένα ποσό 24 δισ. ευρώ -είναι περίπου 14,5% του Α.Ε.Π.- την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση. «Είναι ένα από τα πιο υψηλά, ως ποσοστό του Α.Ε.Π., ποσά που έχει δώσει ευρωπαϊκή χώρα» είπε ,και διαβεβαίωσε ότι κυβέρνηση αυτή στηρίζει στην πράξη την επιχειρηματικότητα και θα συνεχίσει να το κάνει δίνοντας αυτή ειδικά την περίοδο έμφαση στην Επιστρεπτέα 5.
Ο ίδιος άφησε ανοιχτό να ανοίξουν τα καταστήματα με click away ενώ σημείωσε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας είναι πολύ καλύτερα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες (όπως προκύπτει από τα σημερινά δεδομένα του χάρτη που ανήρτησε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ECDC) , αλλά και καλύτερα από τις 14 Δεκεμβρίου, ημέρα που άνοιξε το click away και άλλες δραστηριότητες. Ωστόσο η πανδημία, είναι ένα δυναμικό φαινόμενο και οι αποφάσεις για την αντιμετώπισή της δεν μπορεί παρά να αναπροσαρμόζονται ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα. «Η κυβέρνηση δεν βάζει σε καμιά ζυγαριά την προστασία της ανθρώπινης ζωής, αλλά δεν αγνοεί τις ανάγκες του κόσμου της εργασίας και της επιχειρηματικότητας, όπως για παράδειγμα του εμπορίου, που έχει μπροστά του την περίοδο εκπτώσεων».
Υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού βρίσκεται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και θα επιταχυνθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα με την παραλαβή περισσότερων εμβολίων, ώστε η συλλογική ανοσία να έχει επιτευχθεί το καλοκαίρι.
Για Τουρκία
Στο εισαγωγικό του μήνυμα ο κ. Ταραντίλης επανέλαβε για την έναρξη διερευνητικών επαφών με την Τουρκία ότι η Ελλάδα προσέρχεται με ειλικρινή και εποικοδομητική διάθεση, προκειμένου να δοθεί τέλος σε μια εκκρεμότητα , την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, υπό την προϋπόθεση ότι «σταματούν οι προκλήσεις, αρχίζουν οι συζητήσεις». «Και είμαστε τώρα σε αυτό ακριβώς το σημείο, η Τουρκία έχει αποσύρει το Oruc Reis από περιοχές που επικαλύπτουν ελληνική υφαλοκρηπίδα και ζήτησε επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, οι οποίες θα ξεκινήσουν στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου.
Ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών αποτελεί συνέχιση από το σημείο που διακόπηκαν τον Μάρτιο του 2016 και θα έχουν ως αντικείμενο μόνο την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών (υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ) στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει ήδη προχωρήσει σε συμφωνία με την Ιταλία, προχωράει με την Αλβανία και έχει κάνει ένα πλέγμα συμφωνιών με χώρες του Αραβικού κόσμου και της Ανατολικής Μεσογείου, που ενισχύουν την περιφερειακή της θέση. Ταυτόχρονα ψηφίζει την Τρίτη στην Βουλή την επέκταση από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο διακηρύσσοντας ταυτόχρονα -όπως ρητά αναφέρεται στο άρθρο 1 του νομοσχεδίου- ότι «επιφυλάσσεται για την άσκηση και στις λοιπές περιοχές της Επικράτειάς της των αντίστοιχων δικαιωμάτων της, όπως αυτά απορρέουν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας».
Ενώ σήμερα στην Ολομέλεια με την ψήφιση της σύμβασης που αφορά την αγορά μιας μοίρας , 18 αεροσκαφών Rafale η κυβέρνηση προχωράει στην άμεση ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεών.