Σε δύο στρατόπεδα έχει χωρίσει την κυβέρνηση ο νέος νόμος Κατσέλη, με το όριο ένταξης να αποτελεί την αιχμή του δόρατος στη σφοδρή κυβερνητική διαμάχη που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες εβδομάδες.
Πρωταγωνιστές της σύγκρουσης είναι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του insider.gr, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος. Πρόκειται για δύο κορυφαία κυβερνητικά στελέχη τα οποία απολαμβάνουν της απόλυτης στήριξης του πρωθυπουργού και ο καθένας προσπαθεί να τον επηρεάσει προς αντίθετες κατευθύνσεις.
Από τη μία πλευρά, ο κ. Φλαμπουράρης πιέζει για υψηλό όριο ένταξης της τάξης των 200.000 ευρώ και από την άλλη ο κ. Λιάκος -ο οποίος είναι ουσιαστικά αυτός που συνομιλεί με τους Θεσμούς- ζητά ένα πιο λογικό όριο που θα «περάσει» από τους δανειστές για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ενδιαφέρον προκαλεί η στάση «παρατηρητή» που τηρεί για τον ώρα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος φέρεται να απέχει της κόντρας κρατώντας τις δυνάμεις του για… αργότερα.
Το αποτέλεσμα του σκληρού μπρα-ντε-φερ είναι να μην μπορεί η κυβέρνηση να καταλήξει σε ένα σχέδιο που θα παρουσιάσει στους Θεσμούς. Στη συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα οι δύο υπουργοί, ο κ. Δραγασάκης και ο Αλέξης Τσίπρας δεν υπήρξε συμφωνία, γεγονός που μεταθέτει τα σχέδια του κ. Λιάκου να ανακοινωθεί αυτή την εβδομάδα η πρόταση της κυβέρνησης για… αργότερα.
«Πολύ μακριά από συμφωνία με τις τράπεζες»
Το δεύτερο σκληρό παζάρι που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζιτών, χωρίς να διαφαίνεται προς ώρας κάποιο σημείο σύγκλισης. «Είμαστε πολύ μακριά από κάποια συμφωνία», δηλώνει στο insider.gr κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος που μετέχει στις διαπραγματεύσεις. Οι τραπεζίτες ζητούν ο πήχης της ένταξης να μην υπερβεί τις 80-100.000 ευρώ, θέση που συμμερίζονται και οι δανειστές. Πηγές προσκείμενες στο Μαξίμου αφήνουν να εννοηθεί, πάντως, ότι η κυβέρνηση είναι πιθανό να κινηθεί μονομερώς, ανακοινώνοντας το δικό της σχέδιο ερήμην των τραπεζών.
Αναγκαία προϋπόθεση για να γίνει αυτό, βέβαια, είναι να βγει λευκός καπνός από το Μαξίμου. Η προθεσμία για την κατάρτιση νέου πλαισίου προστασίας είναι η 28η Φεβρουαρίου, αφού όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές απεύχονται το ενδεχόμενο νέος παράτασης στον Νόμο Κατσέλη. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν, ωστόσο, ότι η προθεσμία αυτή δεν είναι θέσφατο, καθώς υπάρχει ένα μικρό περιθώριο ως τις 11 Μαρτίου όπου θα πραγματοποιηθεί το Eurogroup το οποίο θα αποφανθεί επί της εκπλήρωσης των 16 προαπαιτούμενων όπου περιλαμβάνεται και ο νέος Νόμος Κατσέλη.