Σάλλας: Οι τράπεζες πρέπει να ξαναγίνουν επιχειρήσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σάλλας: Οι τράπεζες πρέπει να ξαναγίνουν επιχειρήσεις
«Οι τράπεζες πρέπει να δουν το μέλλον σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της οικονομίας. Το μέλλον των τραπεζών είναι η ανάπτυξή τους και όχι η εξυγίανση μέσω της συρρίκνωσης», είναι το μήνυμα που στέλνει ο Μιχάλης Σάλλας.

Την ανάγκη οι ελληνικές τράπεζες να γίνουν και πάλι επιχειρήσεις εκφράζει ο μεγαλομέτοχος της Παγκρήτιας Τράπεζας και πρώην πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας.

Σε συνέντευξή του στο euro2day.gr, o κ. Σάλλας παρουσιάζει τις θέσεις του για τις λύσεις που προωθεί η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και εξηγεί πως «εδώ και πολλά χρόνια διερευνώνται διάφορες προτάσεις, γίνεται μία προετοιμασία, αλλά δυστυχώς δεν υπήρξε ανταπόκριση ούτε από τράπεζες αλλά ούτε και από τις εποπτεύουσες αρχές. Έτσι φθάσαμε στο σήμερα, που γίνονται κινήσεις αλλά η καθυστέρηση έχει πολλαπλασιάσει το πρόβλημα. Οι τράπεζες καλούνται να εξυγιάνουν τα χαρτοφυλάκιά τους από τα κόκκινα δάνεια και παράλληλα να δημιουργήσουν τα απαραίτητα αποθέματα για την ενίσχυση του ισολογισμού τους και την προστασία της καταθετικής τους βάσης».

Κληθείς ο κ. Σάλλας να σχολιάσει τα τρία σχέδια που παρουσιάστηκαν με στόχο την στήριξη των τραπεζών στη μάχη κατά των κόκκινων δανείων, εξηγεί: «Ανεξάρτητα από την εξέλιξη, από το πώς θα διαμορφωθεί η οριστική συμφωνία και την έγκρισή της, δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε ότι είναι η αποθέωση της γραφειοκρατίας. Η κατάσταση θα μπορούσε να ήταν καλύτερη για τις τράπεζες και την οικονομία, αν τα κόκκινα δάνεια είχαν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, με αποτελεσματικούς τρόπους. Προτάσεις όπως το «sale-and-leaseback», που πρόσφεραν προστασία στις τράπεζες και κοινωνική αλληλεγγύη, κυρίως προς αυτούς που υπέστησαν τις βαριές συνέπειες της κρίσης, δεν συζητήθηκαν λόγω μίας αντίληψης που θα μπορούσε να εκληφθεί και ως τιμωρητική. Ελπίζω αυτή τη φορά, πέρα από την τελική πρόταση που θα διαμορφωθεί και θα λάβει το χρίσμα από όλους τους αρμόδιους φορείς, να υπάρξει το ανοικτό πνεύμα και η ευελιξία που θα επιτρέψουν, αν χρειαστεί, να δρομολογηθούν και άλλα μέτρα, ικανά να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Υπάρχουν για παράδειγμα ιδέες όπως η δημιουργία μίας bad bank, κυρίως για τα επιχειρηματικά καταγγελθέντα δάνεια, λύσεις που δοκιμάστηκαν σε άλλες χώρες και πέτυχαν».

Ερωτηθείς στη συνέχεια ο κ. Σάλλας για το πώς βλέπει το μέλλον του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, απαντά: «Οι τράπεζες πρέπει να δουν το μέλλον σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της οικονομίας. Το μέλλον των τραπεζών είναι η ανάπτυξή τους και όχι η εξυγίανση μέσω της συρρίκνωσης. Πρόκειται για το πιο κρίσιμο στοίχημα, από το οποίο δεν εξαρτάται μόνο το μέλλον των τραπεζών αλλά και γενικότερα της ελληνικής οικονομίας. Ας μην ξεχνάμε ότι στα χρόνια της κρίσης, το εθνικό προϊόν μειώθηκε σχεδόν 30% και από τις τράπεζες χάθηκαν καταθέσεις περίπου 120 δισ. ευρώ. Μέσα σε αυτό το κλίμα και με τον βρόχο των κόκκινων δανείων, οι τράπεζες έχασαν και τον βασικό τους προσανατολισμό, που δεν είναι άλλος από τη χορήγηση δανείων, δραστηριότητα απαραίτητη για την επανεκκίνηση και την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας. Γι’ αυτό τον λόγο οφείλουν τράπεζες, επαγγελματικοί φορείς, πολιτεία και εποπτικές αρχές να βρουν λύσεις με γνώμονα την ενίσχυση της οικονομίας και τη δημιουργία ενός πιο θετικού κλίματος στην αγορά, χωρίς τις ατελέσφορες γραφειοκρατικές διαδικασίες που μοιραία λειτουργούν ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη».

Κληθείς ο κ. Σάλλας να σχολιάσει την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ανέφερε τα εξής:

«Η διπλή αναβάθμιση από την πλευρά της Moody's ενίσχυσε την αγορά μετοχών και ομολόγων, βοηθώντας εντέλει και στην επιτυχία της 10ετούς εκδόσεως που επιχείρησε το Ελληνικό Δημόσιο. Ο οίκος προχώρησε σε μια τέτοια γενναία για τα δεδομένα του αναβάθμιση -υπενθυμίζω πως είχε μείνει πίσω σε σχέση με τα άλλα «σπίτια» αξιολόγησης- και γιατί εκτιμά πως πλέον η πορεία της Ελληνικής Οικονομίας επιτρέπει στο Ελληνικό Δημόσιο να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του σε σχέση με την αναβαλλόμενη φορολογία των τραπεζών (DTCs).

Ο συγκεκριμένος οίκος εξακολουθεί να είναι θετικός, αν και συγκρατημένος, στην αξιολόγησή του για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Ο οίκος για πρώτη φορά αναγνώρισε, έστω και μερικώς, τα DTCs των ελληνικών τραπεζών ως ενσώματα ίδια κεφάλαια (Tangible Common Equity) στην κεφαλαιακή τους διάρθρωση, σύμφωνα με τη μεθοδολογία της που ισχύει για χώρες με rating άνω του Β2, δείχνοντας πως θεωρεί πλέον ισχυρή την πιθανότητα, η χώρα μας να εκπληρώσει τις σχετικές της υποχρεώσεις με αυτά τα DTCs, αν και εφόσον κάτι τέτοιο χρειαστεί.

Η Kathrin Muehlbronner, αναλύτρια του οίκου, εκτιμά άλλωστε πως το δημόσιο χρέος έχει καταστεί πιο βιώσιμο μετά την απόφαση για την επέκταση της μέσης ωρίμανσής του. Θεωρεί δε, πως ακόμα κι αν υπάρξει μία ύφεση στην Ευρώπη, που αποτελεί ασφαλώς έναν δυνητικό κίνδυνο, η ελληνική οικονομία έχει τη δυνατότητα να κινηθεί σε θετικούς ρυθμούς καθώς βρίσκεται σε πρώιμη φάση επανεκκίνησης.

Θεωρώ ότι η ανάκαμψη μπορεί να συνεχιστεί και μπορούμε να δούμε καλύτερες ημέρες, υπό την προϋπόθεση να μη σταματήσουμε τις προσπάθειες και να προχωρήσουμε στις κατάλληλες εκείνες κινήσεις που θα απελευθερώσουν το αναπτυξιακό δυναμικό της χώρας».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider