Πλώρη για 15.000 πλειστηριασμούς βάζουν οι τράπεζες το 2019 – Ποια είναι τα «αγκάθια» 

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πλώρη για 15.000 πλειστηριασμούς βάζουν οι τράπεζες το 2019 – Ποια είναι τα «αγκάθια» 
Αισιοδοξία για επίτευξη των φετινών στόχων εκφράζουν στο insider.gr υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη. Από την αρχή του έτους, όμως, το ποσοστό επιτυχίας έχει μειωθεί κατακόρυφα.

Περισσότερα από 15.000 ακίνητα στοχεύουν να βγάλουν στο «σφυρί» φέτος οι τράπεζες, εντείνοντας τους πλειστηριασμούς που ξεκίνησαν πριν από 15 μήνες μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Μπορεί ο στόχος για το 2019 να είναι αντίστοιχος του περυσινού, όμως, το πρώτο τρίμηνο του έτους οι επιδόσεις στην ρευστοποίηση «κόκκινων» ακινήτων ήταν μάλλον απογοητευτικές. Από τους 6.000 που αναρτήθηκαν από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο, μόνο οι 2.784 πλειστηριασμοί οδήγησαν σε μεταβίβαση του ακινήτου, ενώ οι 1532 ανεστάλησαν και οι 1652 απέβησαν άκαρποι. Σημειώνεται ότι φέτος, για πρώτη φορά, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έθεσαν στόχους για τη ρευστοποίηση των «κόκκινων ακινήτων» τους (REOs) στο πλαίσιο των αναθεωρημένων επιχειρησιακών στόχων για τα NPEs που κατέθεσαν στον SSM τον περασμένο Μάρτιο.

Την αισιοδοξία του κλάδου για επίτευξη του στόχου των 15.000 πλειστηριασμών διατυπώνει στο insider.gr υψηλόβαθμο στέλεχος του κλάδου. Εκτιμά δε ότι το ποσοστό επιτυχίας για το έτος θα διατηρηθεί στα επίπεδα του 35-40%. «Θα προλάβουμε» αναφέρει χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία πρώτου τριμήνου, όμως, το ποσοστό επιτυχίας έχει μειωθεί κατακόρυφα από 35-40% το 2018 σε 26% το 2019, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα:

pleistiriasmoi

Την τάση αυτή επισημαίνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεση της τρίτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης που δημοσιοποίησε στις αρχές Ιουνίου, προειδοποιώντας για επιβράδυνση των πλειστηριασμών.

Ποια είναι τα «αγκάθια» για το 2019

Δύο σημαντικοί παράγοντες έρχονται να ρίξουν τις ταχύτητες της ηλεκτρονικής πλατφόρμας πλειστηριασμών φέτος:

  • Το πρώτο είναι οι πρόωρες εθνικές εκλογές της 7η Ιουλίου που έχουν ως αποτέλεσμα να μειωθούν κατακόρυφα οι προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί -σε μόλις 882– ενώ ακολουθεί ο Αύγουστος που εκ των πραγμάτων η διαδικασία μπαίνει στον… πάγο.
  • Το δεύτερο είναι ότι την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για προστασία της πρώτης κατοικίας μέσω της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Η διαδικασία προβλέπει την παροχή προστασίας του δανειολήπτη που πληροί τις τυπικές προϋποθέσεις και γίνεται δεκτή η αίτησή του με βάση τα αυτόματα κριτήρια. Μέχρι να επανέλθει η τράπεζα με πρόταση ρύθμισης, η πρώτη κατοικία δεν μπορεί να ρευστοποιηθεί -είτε ο οφειλέτης δεχθεί τελικώς τη ρύθμιση είτε όχι. Η διαδικασία των ρυθμίσεων αναμένεται να ξεκινήσει το νωρίτερο το προσεχή Σεπτέμβριο, το οποίο σημαίνει ότι οι τράπεζες θα έχουν ουσιαστικά στη διάθεσή τους το πολύ τέσσερις μήνες για επιτύχουν τον στόχο τους.

Που οφείλονται οι «φτωχές» επιδόσεις του 2019

Δύο είναι οι λόγοι που οδήγησαν σε μειωμένα ποσοστά επιτυχίας των φετινών πλειστηριασμών, εξηγεί στο insider.gr υψηλόβαθμη πηγή συστημικής τράπεζας:

  • Πρώτον, από τα τέλη του περασμένου έτους οι δανειολήπτες ασκούν ανακοπή στους πλειστηριασμούς ζητώντας βελτιωμένη τιμή εκκίνησης. Οι δικαστές φαίνεται πως στην πλειονότητά τους «ακούν» τα επιχειρήματα των οφειλετών ότι οι τιμές στην αγορά ακινήτων έχουν ανέβει σημαντικά και η επισπεύδουσα τράπεζα προσπαθεί να «σκοτώσει» το ακίνητό τους. Η ίδια πηγή, πάντως, υπογραμμίζει ότι αυτή η πρακτική έχει οδηγήσει σε αύξηση των τιμών εκκίνησης άνω του 30%, με αποτέλεσμα να είναι ασύμφορο για την τράπεζα -ή τους ανεξάρτητους πλειοδότες– να αγοράσουν τα ακίνητα. Θυμίζεται ότι το 80-85% των ακινήτων που βγαίνει στο «σφυρί» το αγοράζουν οι ίδιες οι τράπεζες, σε μια προσπάθεια να στηρίξουν την αγορά ακινήτων.

Αυτό που προτείνουν οι τράπεζες είναι να λαμβάνεται εκτίμηση από ανεξάρτητο εκτιμητή ακινήτου προκειμένου να διασφαλιστεί η διαφάνεια της διαδικασίας -κάτι που μέχρι στιγμής, όμως, δεν έχει εισακουστεί. «Μέχρι πρότινος, είχαμε ως όριο να καταθέτουμε προσφορά έως το 115% της αγοραίας τιμής των ακινήτων που βγαίνουν στο σφυρί. Πλέον, έχουμε αναγκαστεί να ανεβάσουμε τον πήχη στο 130% σε πολλές περιπτώσεις, προσδοκώντας υψηλότερη τιμή μεταπώλησης», αναφέρει χαρακτηριστικά το ίδιο στέλεχος.

  • Ο δεύτερος λόγος που έχουν «κολλήσει» οι πλειστηριασμοί είναι ότι έχουν πωληθεί τα ακίνητα-φιλέτα και πλέον βγαίνουν στο «σφυρί» ακίνητα χαμηλότερης αξίας. «Η δική μας πολιτική είναι να στοχεύουμε σε ακίνητα αξίας 40.000-60.000 ευρώ και όχι μικρότερης», επισημαίνει η ίδια πηγή. Πλέον, όμως, βλέπουμε τον μέσο όρο της τιμής εκκίνησης να πέφτει, όσο οι τράπεζες «ξεφορτώνονται» τον μεγάλο όγκο των REOs. Ένας τρόπος να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα είναι οι μαζικές πωλήσεις κόκκινων ακινήτων, υπό τη μορφή χαρτοφυλακίων. Η Eurobank, για παράδειγμα, έχει σε εξέλιξη τρεις τέτοιες συναλλαγές, με τις οποίες θα μειώσει το απόθεμα των REOs κατά περισσότερα από 1.000 ακίνητα, ενώ αντίστοιχες πωλήσεις δρομολογούν και οι υπόλοιπες τράπεζες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider