Οι εταιρείες τεχνολογίας και ηλεκτρονικού εμπορίου φαίνεται πως πρωταγωνιστούν ανάμεσα στα δέκα πλέον καινοτόμα (disruptive) επιχειρηματικά μοντέλα, που επιλέχθηκαν ως κορυφαία για τα επόμενα τρία χρόνια, σύμφωνα με έρευνα της KPMG.
Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότερα από 740 στελέχη σε ηγετικές θέσεις στον τεχνολογικό κλάδο παγκοσμίως, ενώ ενδιαφέρουσα πτυχή της λίστας των disruptor εταιρειών, σύμφωνα με την έρευνα, είναι ότι αντανακλά τον τρόπο με τον οποίο η καινοτομία έχει επαναπροσδιορίσει τον ορισμό της τεχνολογικής εταιρείας.
«Οι Amazon, Netflix, Alibaba και Airbnb αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα εταιρειών που βασίζονται στην τεχνολογία αλλά που δεν θα θεωρούνταν εταιρείες του τεχνολογικού κλάδου με την παραδοσιακή έννοια, ωστόσο συνδέονται άμεσα με τον κλάδο αυτό σύμφωνα με τον σύγχρονο ορισμό που δίνουν πολλοί», αναφέρει ο Νίκος Δημάκος, Γενικός Διευθυντής της KPMG.
«Το να ορίζεσαι ως τεχνολογική εταιρεία αναβαθμίζει το κύρος σου μεταξύ των επενδυτών, των πελατών, των υπαλλήλων και συμβάλλει στην προσέλκυση προσωπικού», προσθέτει. «Αν και σύμφωνα με όσα έχουμε δει, έχει αυξηθεί εκθετικά ο έλεγχος στον τεχνολογικό κλάδο και κάποιες εταιρείες πιθανόν να μην επιδιώκουν τόσο δυναμικά την ταμπέλα της 'τεχνολογικής εταιρείας'».
Διατηρώντας τη θέση του στην κορυφή της λίστας μεταξύ των πιο disruptive επιχειρηματικών μοντέλων τα επόμενα χρόνια, το ηλεκτρονικό εμπόριο συνεχίζει να μαγνητίζει το ενδιαφέρον χάρη στο σημαντικό αναπτυξιακό δυναμικό του. Η δαπάνη στο παγκόσμιο ηλεκτρονικό εμπόριο αναμένεται να αυξηθεί από τα 3,5 τρισ. δολ. στα 6,5 τρισ. δολ. το 2023, σύμφωνα με το eMarketer.