Μικρές τράπεζες, μεγάλες μπίζνες

Δημήτρης Πεφάνης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μικρές τράπεζες, μεγάλες μπίζνες
Μεγάλη είναι η κινητικότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στα μικρότερου μεγέθους χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Την ίδια στιγμή που οι μεγάλες, συστημικές τράπεζες ασχολούνται κυρίως με τη διαχείριση των κόκκινων δανείων και τη μείωση των λειτουργικών τους εξόδων, τα μικρότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα βρίσκουν πρόσφορο έδαφος.

Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη στο insider.gr, οι μη συστημικές τράπεζες έχουν σαφώς μεγαλύτερη ευελιξία στον τρόπο λειτουργίας τους και μπορούν πολύ πιο εύκολα να υιοθετήσουν καινοτόμες πρακτικές, είτε αυτές αφορούν τα προϊόντα είτε τα τεχνολογικά τους συστήματα. Ταυτόχρονα, το γεγονός ότι δεν είναι επιβαρυμένες με «αμαρτίες» παρελθουσών χρήσεων τους δίνει σαφώς μεγαλύτερη ευχέρεια στη δημιουργία του δανειακού τους χαρτοφυλακίου.

Βέβαια, όπως αναφέρουν στο insider.gr τα ίδια στελέχη, είναι ξεκάθαρο ότι καμία από αυτές δεν έχει τη δυνατότητα –αλλά και τη φιλοδοξία- να μεγαλώσει τόσο ώστε να ανταγωνιστεί στα ίσια τις συστημικές τράπεζες. Όμως, οι διοικήσεις τους εκτιμούν ότι –η καθεμία με το δικό τους μοντέλο- μπορούν να αξιώσουν ένα ουσιαστικό μερίδιο στην τραπεζική πίττα, ειδικά με το δεδομένο ότι τόσο στην επιχειρηματική όσο και στη στεγαστική πίστη αναμένεται διεύρυνση των νέων χορηγήσεων.

Η Optima Bank

Την πιο πρόσφατη κίνηση στη σκακιέρα των μικρών τραπεζών έκανε η Optima ανοίγοντας το πρώτο της κατάστημα στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Ψυχικό. Μάλιστα, το συγκεκριμένο κατάστημα είναι ιδιαίτερο, καθώς δεν διαθέτει τον παραδοσιακό τραπεζικό γκισέ, αλλά αντίθετα, οι εγχρήματες συναλλαγές πραγματοποιούνται σε γκισέ, αλλά σε γραφεία συνεργασίας. Αντίστοιχα, οι συναντήσεις των πελατών με τους συμβούλους των καταστημάτων λαμβάνουν χώρα σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο την άνεση και την ιδιωτικότητα των πελατών.

Ως προς το επιχειρηματικό σκέλος, η Optima Bank αποτελεί μετεξέλιξη της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος, η οποία αγοράστηκε από τον Όμιλο Βαρδιονογιάννη μέσω της Motor Oil. Το σημείο εκκίνησης για την ανάπτυξη της μικρής αλλά υγιούς τράπεζας θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ενεργειακός κλάδος -λόγω των μετόχων– ωστόσο αναμένεται να επεκταθεί με πιο ολοκληρωμένα τραπεζικά προϊόντα, εστιαζόμενη κυρίως στο επιχειρηματικό κομμάτι.

Ζήτημα χρόνου οι κινήσεις της Praxia

Μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα αναμένονται οι κινήσεις από την πλευρά της Praxia, η οποία –με όχημα την τεχνολογία και τις πρωτοπόρες υπηρεσίες- φιλοφοξεί να αποδείξει ότι μια τράπεζα νέας γενιάς μπορείς να προσελκύσει το ενδιαφέρον των πελατών. Η Praxia ήδη προσφέρει επιχειρηματικά δάνεια αλλά και καταθέσεις μέσω της γερμανικής πλατφόρμας Raisin, ετοιμάζει όμως παράλληλα ένα ιδιαίτερα δελεαστικό «καλάθι» ψηφιακών προϊόντων για επιχειρήσεις και ιδιώτες. Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, τα στελέχη της Praxia εργάζονται πυρετωδώς το τελευταίο διάστημα προκειμένου να βελτιστοποιήσουν το πακέτο των υπηρεσιών που θα προσφέρουν, ώστε αυτό να είναι άμεσα ανταγωνιστικό αλλά και δελεαστικό.

Παράλληλα, και ανεξάρτητα από τις προετοιμασίες για το λανσάρισμα, η Praxia συμπεριλαμβάνεται σε πλήθος σεναρίων που θέλουν επενδυτές να μπαίνουν ξανά στην εγχώρια τραπεζική αγορά, βάζοντας χρήματα στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Το «στοίχημα» της Attica Bank

Ακόμη μια ενδιαφέρουσα περίπτωση μικρότερου βεληνεκούς τράπεζας με μεγάλες προοπτικές είναι η Attica Bank. H νέα διοίκηση της τράπεζας «ποντάρει» στις ψηφιακές υπηρεσίες αλλά και στην επιλεκτική επέκταση του δικτύου της με νέα καταστήματα. Φιλοδοξία της είναι να αυξήσει τόσο την πελατειακή της βάση όσο και το χαρτοφυλάκιο των χρηματοδοτήσεων, αξιοποιώντας τα νέα δεδομένα αλλά και τη μεγάλη εμπειρία της.

Ταυτόχρονα, μεγάλο «στοίχημα» για την Attica Bank είναι η ενδεχόμενη αποκρατικοποίησή της, ενδεχόμενο που φέρεται να συζητιέται έντονα. Σημειώνεται ότι ο ΕΦΚΑ διαθέτει το 46% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας και το ΤΣΜΕΔΕ το 5,625% ενώ σε περίπτωση που προχωρήσουν οι διαδικασίες το ενδιαφέρον θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

Η Aegean Baltic Bank, οι συνεταιριστικές και οι νέοι παίκτες

Το παζλ των μικρών τραπεζών που έχουν ενδιαφέρον συμπληρώνει η Aegean Baltic Bank η οποία μετασχηματίζεται σε «μικρή δύναμη» του τραπεζικού κλάδου. Η εν λόγω τράπεζα μέχρι πρότινος είχε σχεδόν αμιγώς ναυτηλιακό χαρτοφυάλιο, όπως πλέον –και με όχημα το γαλλικό fund Chevavari- ανοίγει πλώρη για ευρύτερη δραστηριοποίηση στο τραπεζικό σύστημα.

Παράλληλα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και οι συνεταιριστικές τράπεζες, οι οποίες έχουν μεγάλη δυναμική στις κατά τόπους περιοχές όπου δραστηριοποιούνται. Η Παγκρήτια Τράπεζα για παράδειγμα εκτιμάται ότι μπορεί να παίξει ρόλο, εφόσον προχωρήσουν μια σειρά από σχέδια, ενώ αντίστοιχη κινητικότητα δείχνει να υπάρχει και σε άλλες τράπεζες ανά την επικράτεια.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στον τραπεζικό κλάδο έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον και άλλων ξένων επενδυτών, οι οποίοι βολιδοσκοπούν την εγχώρια αγορά, ζυγίζοντας τις κινήσεις τους. Αν το ενδιαφέρον αυτό μετουσιωθεί σε απόκτηση μεριδίου σε κάποια μικρή τράπεζα ή αν θα αποφασίσουν να ξεκινήσουν κάτι από το μηδέν θα φανεί μέσα στους επόμενους μήνες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider