Όταν το 2016 οι άνθρωποι της Dimand επισκέφθηκαν την περιοχή του Αγίου Διονυσίου του Πειραιά, αναζητώντας επενδυτικές ευκαιρίες, αντίκρισαν ένα τοπίο εγκαταλελειμμένο και παρηκμασμένο οικονομικά.
Την ίδια στιγμή όμως, η περιοχή είχε εξαιρετική ρυμοτομία και ένα τεράστιο προσόν: Βρίσκεται πολύ κοντά στον τερματικό σταθμό του Πειραιά. Ο σταθμός αυτός συνδυάζει μέσα σταθερής τροχιάς, όπως τον ΗΣΑΠ, το Μετρό, τον Προαστιακό και το τραμ, ένα χαρακτηριστικό που δεν βρίσκεται πουθενά αλλού στο ίδιο σημείο στην Αττική.
«Οι υποδομές υπήρχαν, αλλά δεν είχε βρεθεί κανείς να δημιουργήσει ένα όραμα που θα συνδέσει το σταθμό με κάτι άλλο. Εμείς αποφασίσαμε ότι η περιοχή θα μπορούσε να προσελκύσει χρήστες που ψάχνουν για πολύ μεγάλα κτήρια, για πολύ μεγάλες επιφάνειες εργασίας» εξηγεί μιλώντας στο insider.gr o κ. Πάνος Παναγιωτίδης, Γενικός Διευθυντής Λειτουργικών Δραστηριοτήτων της Dimand.
Σήμερα, λίγα χρόνια αργότερα, το όραμα –τουλάχιστον στο πρώτο του σκέλος- έχει γίνει πραγματικότητα. Στις παλιές εγκαταστάσεις του Παπαστράτου, σε τρία οικοδομικά τετράγωνα, έχουν δημιουργηθεί τρία υπερσύγχρονα κτήρια γραφείων, τα οποία και φιλοξενούν χιλιάδες εργαζομένους. Πρόκειται για μια επένδυση της τάξης των 150 εκατ. ευρώ, όμοια της οποίας δεν έχει γίνει ποτέ στην περιοχή.
Το πρώτο από αυτά, οι πρώην καπναποθήκες της Παπαστράτος, έχουν ήδη από το 2018 μετατραπεί σε ένα υπερσύγχρονο κτίριο γραφείων με μισθωτή τη γαλλική πολυεθνική Teleperformance, όπου πλέον απασχολούνται σήμερα 1.600 εργαζόμενοι.
Το δεύτερο οικοδομικό τετράγωνο, όπου παλιά βρισκόταν το τυπογραφείο της Παπαστράτος βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο ανάπτυξης και αναμένεται να παραδοθεί οριστικά στους ενοικαστές τους επόμενους μήνες. Αναπτύσσεται από κοινού από τις Dimand – EBRD – Grivalia και στις χώρους του θα εργάζονται επιπλέον 2.400 εργαζόμενοι της Teleperformance.
Όσο για το τρίτο, εκεί που κάποτε βρίσκονταν οι εγκαταστάσεις παραγωγής καπνού και τα γραφεία διοίκησης της Παπαστράτος, βρίσκεται και αυτό σε διαδικασία αναβάθμισης, με σκοπό να φιλοξενήσει 3.200 συνολικά εργαζόμενους, τόσο της Teleperformance όσο και της Alpha Bank, που θα μετεγκαταστήσει εκεί τα τμήματα πληροφορικής και software της τράπεζας.
Το όραμα και τα πρώτα βήματα
Καθώς σχεδιάζαμε τα πλάνα μας, «είχαμε κάνει αρκετή έρευνα σε αυτό τον τομέα και είχαμε εντοπίσει ότι υπήρχαν εταιρείες υψηλής τεχνολογίας που λειτουργούσαν στην Αθήνα σε διάφορα σημεία, αλλά σε πολύ παλιές εγκαταστάσεις και χωρίς προοπτικές. Όταν είδαμε ότι στον Πειραιά μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ένα καινούργιο hub με σύγχρονα, καινούργια κτήρια με εύκολη πρόσβαση στα μέσα σταθερής τροχιάς, ήταν ένα όραμα που δημιουργήσαμε και να προσελκύουμε τέτοιες επιχειρήσεις» εξηγεί χαρακτηριστικά μιλώντας στο insider.gr ο κ. Παναγιωτίδης.
Οι τιμές μίσθωσης σε σχέση με το προϊόν είναι εξαιρετικές και δεν έχουν ανταγωνισμό αυτή τη στιγμή από οπουδήποτε αλλού στην Αθήνα
«Δεν ήταν στην αρχή εύκολο γιατί όσοι πελάτες έρχονταν μαζί μας στο χώρο δεν μπορούσαν να δουν το ίδιο όραμα αλλά έβλεπαν μια εγκαταλειμμένη περιοχή. Υπήρξαν όμως κάποιες εταιρείες που πείστηκαν στο όραμά μας και ξεκίνησε η προσπάθεια. Σίγουρα τώρα, με το πέρασμα του χρόνου και όλη τη δημοσιότητα που έχει γίνει, είναι πολύ πιο εύκολο να βρεθούν καινούργιοι χρήστες» τονίζει χαρακτηριστικά.
«Η Teleperformance ήταν η πρώτη εταιρεία που μας ακολούθησε σε αυτό το όραμα. Ήταν μια εταιρεία ήδη εγκατεστημένη στην Αθήνα με γραφεία στην Καλλιθέα, ωστόσο είδε ότι στον Άγιο Διονύσιο μπορούσε να φτιάξει ένα νέο campus, πολύ σύγχρονο και πολύ διαφορετικό σε σχέση με αυτά που είχε. Κατόπιν ακολούθησε η Alpha Bank, η οποία παρότι είχε εγκαταστάσεις στην περιοχή του Πειραιά και σε άλλες περιοχές, είδε ότι δεν μπορούσε να βρει λύση για την εγκατάσταση των υπηρεσιών πληροφορικής που είχαν οι τράπεζες. Αυτή τη στιγμή τα τρία οικοδομικά τετράγωνα έχουν πλήρως μισθωθεί και συζητάμε τώρα για άλλα οικοδομικά τετράγωνα στην περιοχή. Έχουμε συνεχές ενδιαφέρον από εταιρείες που θέλουν να εγκατασταθούν. Και αυτό γιατί είναι σίγουρο ότι οι τιμές μίσθωσης σε σχέση με το προϊόν είναι εξαιρετικές και δεν έχουν ανταγωνισμό αυτή τη στιγμή από οπουδήποτε αλλού στην Αθήνα».
Ανάπλαση όλης της περιοχής
Βέβαια, η ανάπλαση τριών οικοδομικών τετραγώνων δεν θα είχε καμία αξία, εάν δεν συνοδευόταν από αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής.
«Από την πρώτη στιγμή που ξεκινήσαμε αυτό το πρόγραμμα, ξέραμε ότι θα είναι αποτυχία να φτιάξουμε τρία οικοδομικά τετράγωνα στην περιοχή και να μην φτιαχτεί τίποτε άλλο» εξηγεί ο κ. Παναγιωτίδης.
«Είδαμε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από το δήμο, ο οποίος είχε ήδη φτιάξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης. Και η συμφωνία ήταν ότι εμείς θα κάναμε τις επενδύσεις και ο δήμος θα βοηθούσε ώστε όλη η περιοχή να αναβαθμιστεί και να αστικοποιηθεί. Ο δήμος ξεκίνησε ένα πρόγραμμα, με στόχο την ανάπλαση όλης της περιοχής, ώστε να γίνει σύγχρονη».
Το πρόγραμμα αυτό, με που ονομάζεται «Η Αναγέννηση του Πειραιά», θα παρουσιαστεί την Πέμπτη, παρουσία του ο πρωθυπουργού, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει προϋπολογισμό 15 εκατ. ευρώ και πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Δήμου Πειραιά, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, μέσω δημόσιων έργων.
Τα επόμενα βήματα
Τα σχέδια της Dimand και των συνεργατών της για την περιοχή του Αγίου Διονυσίου δεν σταματούν εδώ. Βασική στόχευση της εταιρείας είναι να προσελκύσει επιχειρήσεις που αναζητούν σύγχρονους χώρους γραφείων. Συγχρόνως, θα υπάρχουν κάποιες εμπορικές χρήσεις με σκοπό την εξυπηρέτηση των εργαζομένων και σαν επόμενο στάδιο είναι η κατοικία.
«Το όραμα θα συμπληρωθεί και με κατοικία, καθώς αυτή η περιοχή θα ενωθεί και με τα Μανιάτικα και με τις άλλες περιοχές του Πειραιά. Είναι οφθαλμοφανές ότι οι περιοχές πάνω από τη γραμμή του τραίνου θα ενωθούν οικιστικά με αυτή του Αγίου Διονυσίου μέσα στα επόμενα 5 με 6 χρόνια» τονίζει ο κ. Παναγιωτίδης.
Για το σκοπό αυτό η Dimand επενδύει επιπλέον 50 εκατ. ευρώ με σκοπό την κατασκευή 200 επιπλωμένων διαμερισμάτων με κεντρική διαχείριση. Με βάση τα πλάνα της εταιρείας θα δημιουργηθούν περίπου 9.000-10.000 τ.μ. κατοικιών, τις οποίες η Dimand σκοπεύει να εκμισθώσει, ιδανικά σε εργαζόμενους που δουλεύουν στο επιχειρηματικό πάρκο.
Ο Πύργος του Πειραιά
Πέρα από την περιοχή του Αγίου Διονυσίου, η ενασχόληση με το Δήμο του Πειραιά «άνοιξε την όρεξη» των ανθρώπων της Dimand, με αποτέλεσμα να ενδιαφερθούν και εν τέλει να αποκτήσουν ένα ακόμα εμβληματικό κτήριο στο μεγάλο λιμάνι.
«Μέσα από τον Άγιο Διονύσιο μάθαμε πολλά για την αγορά και εκεί προέκυψε το ενδιαφέρον και για τον Πύργο του Πειραιά. Αμέσως για εμάς χτύπησε καμπανάκι, καθώς είναι ένα πολύ σημαντικό επόμενο βήμα στην περιοχή. Εργαστήκαμε πάρα πολύ κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού και αυτή τη στιγμή αναμένουμε την οριστικοποίηση της σύμβασης της παραχώρησης από το Ελεγκτικό Συνέδριο» εξηγεί ο κ. Παναγιωτίδης.
Είναι ένα κτήριο-τοπόσιμο στο οποίο η εταιρεία προγραμματίζει μεικτές χρήσεις, καθώς είναι ένα πολύ μεγάλο κτήριο και μπορούν να φιλοξενηθούν γραφεία, εμπορικά καταστήματα και κοιτάμε το θέμα της φιλοξενίας με μορφή ξενοδοχείου.
«Είναι ένα δύσκολο κτήριο και ένα πολύ φιλόδοξο έργο» για το οποίο θα χρειαστεί αρωγή και τεχνογνωσία και από το εξωτερικό, καθώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει εμπειρία από τόσο υψηλές κατασκευές. Τέλος, αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα, από τη στιγμή που θα πέσουν οι υπογραφές, το πλάνο είναι μέσα σε τρία χρόνια να έχει υλοποιηθεί το πρόγραμμα, με τους ανθρώπους της Dimand να πιστεύουν ότι μπορούν να πάνε και λίγο πιο γρήγορα.