Μπαίνει σε τροχιά η τιτλοποίηση «Galaxy» της Alpha Bank

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπαίνει σε τροχιά η τιτλοποίηση «Galaxy» της Alpha Bank
Για σήμερα, Πέμπτη, είναι προγραμματισμένο το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών στο Λονδίνο για την έκδοση Tier II.

Χωρίς καθυστέρηση προχωρά στην υλοποίηση του σχεδίου μετασχηματισμού της η Alpha Bank, ξεκινώντας από τον κύριο επιχειρηματικό κορμό του, τις τιλοποιήσεις.

Όπως είχε εξαγγείλει στα τέλη του 2019 ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Βασίλης Ψάλτης, στόχος είναι να τιτλοποιηθούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 12 δισ. ευρώ, τα οποία θα μεταφερθούν σε πέντε οχήματα ειδικού σκοπού (SPV). Αυτά περιλαμβάνουν κυρίως εξασφαλισμένες απαιτήσεις από όλες τις κατηγορίες χορηγήσεων και ένα μικρό μέρος μη εξασφαλισμένων δανείων.

Για τον σκοπό αυτό έχουν συσταθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, πέντε SPV στα οποία θα μεταφερθούν δάνεια στεγαστικής πίστης, λιανικής, μικρομεσαίων επιχειρήσεων κ.α. Τα οχήματα ειδικού σκοπού θα εκδώσουν τίτλους από τους οποίους η νέα Alpha Bank θα διακρατήσει τα senior bonds. Το 95% των mezzanine και junior bonds θα μεταβιβαστεί στον στρατηγικό επενδυτή που θα αναδείξει ο διαγωνισμός που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Θυμίζεται ότι η διαχείριση των απαιτήσεων αυτών θα γίνεται από τη νέα Cepal, τον servicer που θα πωληθεί κατά 80% στο προτιμητέο fund. Το μοντέλο μετασχηματισμού που έχει προδιαγράψει η Alpha Bank προσομοιάζει αρκετά σε εκείνο της Eurobank, καθώς προβλέπει hive down του ομίλου με στόχο την οχύρωση του Δημοσίου σε περίπτωση καταγραφής ζημιών δεδομένων των αναβαλλόμενων φόρων. Στη Cepal θα μεταφερθούν 800 εργαζόμενοι της τράπεζας που απασχολούνται στη διαχείριση κόκκινων δανείων, όπως συνέβη με την Τράπεζα Πειραιώς και τώρα με τη Eurobank.

Ανοίγει το βιβλίο προσφορών για το ομόλογο 500 εκατ. ευρώ

Προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ο μετασχηματισμός του ομίλου, η Διοίκηση της Alpha Bank πραγματοποιεί τις τελευταίες εβδομάδες roadshows στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με στόχο να στραφεί άμεσα στις αγορές για άντληση 500 εκατ. ευρώ αρχικά και ενδεχομένως 300 εκατ. ευρώ σε επόμενο διάστημα. Σήμερα, Πέμπτη, στις 10 πμ ανοίγει το βιβλίο προσφορών στο Λονδίνο για την έκδοση Tier II.

Οι ενδείξεις, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ιδιαίτερα θετικές εν μέσω σημαντικής βελτίωσης του επενδυτικού κλίματος μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από τον οίκο Fitch και την ιδιαίτερα επιτυχημένη έκδοση 15ετίας από το Δημόσιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider