Τη βεβαιότητα πως «η ενέργεια θα είναι ο μεγάλος καταλύτης των επενδύσεων τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα» εξέφρασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, από το Βερολίνο.
Μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ με θέμα «Όραμα και Επενδυτικές Προοπτικές», ο κ. Καραβίας σημείωσε ότι «η συγκυρία είναι η ιδανική κι αυτό γιατί πράγματι η ελληνική οικονομία έχει γυρίσει σελίδα, υπάρχει πολιτική και κοινωνική αποδοχή της ανάγκης για άμεσες ξένες επενδύσεις, δίνοντας έτσι την ευκαιρία να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο και στις ελληνογερμανικές σχέσεις.
Σε μια έρευνα της Eurobank για τους τομείς της οικονομίας που μπορούν να προσελκύσουν άμεσες ξένες επενδύσεις είχαμε αναδείξει την ενέργεια, τον τουρισμό και τα logistics ως τους κυριότερους, ενδεχομένως μαζί με το real estate και τα έργα υποδομής, εξήγησε.
Πρόκληση αλλά και ευκαιρία για την Ελλάδα η ενεργειακή μετάβαση
«Η ενέργεια και η ενεργειακή μετάβαση, που είναι το θέμα αυτού του πάνελ, αναδεικνύεται μέσα από τις εκδηλώσεις της κλιματικής αλλαγής στην πιο άμεση, την πιο απαιτητική. Για την Ελλάδα αυτό είναι μια πρόκληση αλλά και σημαντική ευκαιρία. Είμαστε από τις χώρες (όπως και η Γερμανία) με υψηλή εξάρτηση από το λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ταυτόχρονα, όμως, είμαστε μια χώρα που έχει σοβαρά πλεονεκτήματα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – κυρίως στην αιολική και ηλιακή ενέργεια. Ταυτόχρονα, στο φυσικό αέριο – το καύσιμο γέφυρα από τα ορυκτά καύσιμα στην πράσινη ενέργεια - η χώρα μας μπορεί να γίνει περιφεριακός κόμβος διακίνησης. Η επιλογή για πλήρη απολιγνιτοποίηση έως το 2028 δημιουργεί το πεδίο για την υποδοχή και αξιοποίηση μαζικών επενδύσεων, τόσο εγχώριες όσο και διεθνείς, μέσα σε ένα συνολικά βελτιωμένο οικονομικό και επενδυτικό περιβάλλον στη χώρα», εξήγησε ο κ. Καραβίας.
Φυσικό αέριο
Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, η Ελλάδα έχει εξελιχθεί σε διεθνή κόμβο, με διαρκώς αυξανόμενη σημασία, πρόσθεσε και συνέχισε, «σε αυτό συνέβαλε η διέλευση αγωγών όπως ο ΤΑΡ και η διακλάδωσή του προς τη Βουλγαρία, ο IGB, καθώς και η αναβάθμιση του σταθμού υγροποιημένου αερίου της Ρεβυθούσας, μια επένδυση 135 εκ. Ταυτόχρονα, προχωρεί η κατασκευή του πλωτού σταθμού υγροποιημένου αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη, με την έναρξη της εμπορικής εκμετάλλευσης να τοποθετείται στο 2022. Ο σταθμός θα μπορεί να διασυνδεθεί και με τον ΤΑΡ. Και, βέβαια, στις προοπτικές θα πρέπει να προστεθεί το σχέδιο για την κατασκευή του αγωγού EastMed, που εφόσον είναι θετικό το feasibility study, θα αυξήσει εκθετικά τις δυνατότητες παροχής φυσικού αερίου από τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο προς την κεντρική Ευρώπη. Στο σκέλος της ηλεκτροπαραγωγής, τα τελευταία χρόνια έχουν κατασκευαστεί 6 εργοστάσια με καύσιμο φυσικό αέριο και η Eurobank συμμετείχε στη χρηματοδότησή τους με συνολικά κεφάλαια πάνω από 225 εκ. ευρώ, ενώ σχεδιάζεται η κατασκευή άλλων 3 εργοστασίων μεγαλύτερης δυναμικότητας».
«Η απολιγνιτοποίηση μαζί με την επέκταση της χρήσης των ΑΠΕ είναι οι καταλύτες για το νέο ενεργειακό τοπίο στην Ελλάδα. Η ηλεκτρική διασύνδεση της ηπειρωτικής Ελλάδας με τη νησιωτική με κυρίαρχη τη διπλή διασύνδεση της Κρήτης, έργο που ολοκληρώνει εντός του 2023 ο ΑΔΜΗΕ, αφενός θα διασφαλίσει την ηλεκτροδότηση των νησιών και την απαλλαγή τους από την χρήση πετρελαίου σε τοπικές μονάδες, και αφετέρου θα επιτρέψει την πλήρη αξιοποίηση του δυναμικού τους σε ΑΠΕ.
Πού εντοπίζονται οι ευκαιρίες
Σύμφωνα με τον κ. Καραβία, οι ευκαιρίες για άμεσες ξένες επενδύσεις στο χώρο της ενέργειας εντοπίζονται πρώτον, στις ιδιωτικοποιήσεις, όπως αυτές των Ελληνικών Πετρελαίων, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΠΑ και ΑΔΜΗΕ, όπου το Δημόσιο κατέχει άμεσα ή έμμεσα σημαντικά ποσοστά.
Δεύτερον, στην αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος των ΑΠΕ μέσω εξαγοράς υφιστάμενων αδειών ή νέων επενδύσεων. Οι προγραμματισμένες επενδύσεις και στους δύο τομείς ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ, υποστήριξε ο κ. Καραβίας.
Τρίτον, σε επενδύσεις για την αύξηση της ισχύος σε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο. Όπως αναφέρθηκε σχεδιάζεται η κατασκευή άλλων 3 εργοστασίων μεγαλύτερης δυναμικότητας.
Και τέλος, σε έργα υποδομής, όπως τα FSRU και μονάδα αποθήκευσης φυσικού αερίου στην υπόγεια δεξαμενή στη Θάσο.
Είναι φανερό πως η ενέργεια θα είναι ο μεγάλος καταλύτης των επενδύσεων τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα. Το πιο κρίσιμο σημείο για την υλοποίησή τους είναι οι διαδικασίες αδειοδότησης. Η κατάσταση βελτιώνεται, καθώς αναδείχθηκε σε κυβερνητική προτεραιότητα και είμαι βέβαιος ότι θα οδηγήσει και σε πρωτοβουλίες για την απαλλαγή από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις του παρελθόντος.
Εκτεταμένη η τεχνογνωσία της Eurobank σε ενεργειακά project
Στη Eurobank, συνέχισε ο κ. Καραβίας, έχουμε εκτεταμένη τεχνογνωσία σε ενεργειακά project και μάλιστα ειδικά στις ΑΠΕ: ενδεικτικά αναφέρω ότι ήμασταν η τράπεζα που χρηματοδότησε το πρώτο on shore/off shore αιολικό πάρκο στην βραχονησίδα του Αγίου Γεωργίου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ενώ αναχρηματοδοτήσαμε και τις επενδύσεις της γαλλικής Total-Eren που περιλαμβάνουν αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά, συνολικού ύψους €200 εκ, έχοντας γενικότερα εξαιρετική σχέση με τους μεγαλύτερους εγχώριους και αλλοδαπούς επενδυτές στην αγορά αυτή. Για το λόγο αυτό έχουμε θέσει τη συμμετοχή μας στα ενεργειακά project ως κορυφαία επιχειρηματική μας προτεραιότητα.
Όπως ήδη ανέφερα, το παράθυρο ευκαιρίας είναι τώρα. Στη Eurobank θα ήταν τιμή μας να συνεργαστούμε και να χρηματοδοτήσουμε γερμανικές επιχειρήσεις στο τομέα της ενέργειας, κατέληξε.