Η κρίση του κορωνοϊού έχει ήδη αντίκτυπο στην ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη και προκαλεί καθυστερήσεις στην εμπρόθεσμη υλοποίηση των επενδύσεων. Το εύρος των επιπτώσεων είναι νωρίς ακόμα για να εκτιμηθεί. Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση Αιολικής Ενέργειας WindEurope, εθνικός εκπρόσωπος της οποίας είναι η ΕΛΕΤΑΕΝ.
Σύμφωνα με την WindEurope η ευρωπαϊκή αιολική βιομηχανία είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στην αγορά ανεμογεννητριών, πραγματοποιώντας έργα σε περισσότερες από 80 χώρες παγκοσμίως. Ως εκ τούτου, οι αιολικές επιχειρήσεις βασίζονται σε ευρωπαϊκές και παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες για πρώτες ύλες και εξαρτήματα. Ο ιός COVID-19 εμποδίζει το διεθνές εμπόριο, δημιουργώντας καθυστερήσεις και αβεβαιότητες για διάφορους βιομηχανικούς τομείς.
Η πρώτη ανάλυση από τη WindEurope δείχνει ότι ο COVID-19 θα έχει επιπτώσεις, μάλλον μέτριες, στις διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες για την αιολική ενέργεια. Δεδομένου ότι το ξέσπασμα του COVID-19 βρίσκεται ακόμη σε σχετικά πρώιμο στάδιο στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες, είναι πολύ νωρίς να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις του στην παραγωγή και στα έσοδα του αιολικού κλάδου.
Ωστόσο, οι πρώτες καθυστερήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα έχουν ήδη παρατηρηθεί.
«Η μείωση της παραγωγής του κατασκευαστικού τομέα στην Κίνα είναι ήδη εμφανής σε άλλες χώρες. Φυσικά η αιολική βιομηχανία δεν είναι η μόνη που βιώνει το πλήγμα από τις καραντίνες, τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και τα κλειστά εργοστάσια. Οι κατασκευαστές οχημάτων και πλοίων, οι παραγωγοί φωτοβολταϊκών πλαισίων και μπαταριών επηρεάζονται εξίσου. Θα χρειαστεί να ακολουθήσουμε μια στρατηγική προσέγγιση για να διασφαλίσουμε την ελαχιστοποίηση της διαταραχής» δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της WindEurope, Giles Dickson, σε σχέση με τη Βιομηχανική Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που παρουσιάστηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
«Ο COVID-19 είναι πιθανό να οδηγήσει σε καθυστερήσεις στην ανάπτυξη νέων αιολικών έργων, γεγονός που θα μπορούσε να έχει ως συνέπεια οι ενδιαφερόμενες εταιρείες να χάσουν τις προθεσμίες που επιβάλουν οι διαγωνισμοί των διαφόρων χωρών και να αντιμετωπίσουν οικονομικές κυρώσεις. Οι κυβερνήσεις πρέπει να είναι ευέλικτες ως προς τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζουν τους κανόνες τους» συμπλήρωσε ο Giles Dickson.
Τέλος ο κ. Dickson σημείωσε ότι εάν εμφανιστούν φαινόμενα μειωμένης συμμετοχής σε μελλοντικούς διαγωνισμούς, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να προκηρύξουν τις μη διατιθέμενες ποσότητες ισχύος σε μεταγενέστερο στάδιο.