Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον από εγχώριες αλλά και διεθνείς εταιρείες, προκειμένου να αποκτήσουν άδεια διαδικτυακού στοιχήματος, με τη διαδικασία να περνά στο τελικό στάδιο από την 1η Απριλίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr υπάρχει διψήφιος αριθμός εταιρειών, μεταξύ των οποίων τόσο παγκόσμιοι κολοσσοί όσο και εγχώριοι «παίκτες» που έχουν προχωρήσει τις διαδικασίες, ώστε να μπουν στην τελική φάση για την απόκτηση άδειας.
Με βάση το χρονοδιάγραμμα, η 1η Απριλίου είναι καθοριστική ημερομηνία καθώς ολοκληρώνεται η περίοδος διαβούλευσης του σχετικού κανονισμού και ξεκινά η διαδικασία διάθεσης των νέων μόνιμων αδειών online. Αυτό σημαίνει ότι για πρώτη φορά η Ελλάδα αποκτά ρυθμισμένη (regulated) αγορά online τυχερών παιχνιδιών, γεγονός που αλλάζει τα δεδομένα από την πλευρά των επενδυτών.
Ταυτόχρονα, το μεγάλο ενδιαφέρον μεταφράζεται σε αντίστοιχα έσοδα για το κράτος, το οποίο, με το νέο νόμο, ξεκαθαρίζει το τοπίο στην αγορά, δημιουργώντας έτσι τις κατάλληλες συνθήκες για μακροχρόνιες επενδύσεις.
Τι προβλέπει ο Κανονισμός
Συγκεκριμένα ο Κανονισμός για τα τυχερά παιχνίδια στο Διαδίκτυο, με τον τίτλο «Σχέδιο Υπουργικής Απόφασης για τη θέσπιση Κανονισμού Παιγνίων και Κανονισμού Παιγνίων Τεχνικών Προδιαγραφών (ΤΕΠ) για τη διοργάνωση και διεξαγωγή τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου» προβλέπει ότι η Διοργάνωση και Διεξαγωγή Τυχερών Παιγνίων μέσω του Διαδικτύου στην ελληνική επικράτεια επιτρέπεται κατόπιν Άδειας που χορηγείται από την ΕΕΕΠ. Η Άδεια περιλαμβάνει τους ειδικότερους όρους διεξαγωγής των Τυχερών Παιγνίων, για τα οποία αυτή εκδίδεται και τις υποχρεώσεις του Κατόχου της. Προβλέπονται δύο τύποι Αδειών :
Τύπος 1 – Άδεια Διαδικτυακού Στοιχήματος, με αντίτιμο τρία εκατομμύρια (3.000.000) ευρώ.
Τύπος 2 – Άδεια Λοιπών Διαδικτυακών Παιγνίων, με αντίτιμο δύο εκατομμύρια (2.000.000) ευρώ.
Κάθε υποψήφιος δύναται να αιτηθεί την έκδοση Άδειας ενός τύπου ή Άδειες και των δυο τύπων, με ξεχωριστή αίτηση.
Κάθε Άδεια ισχύει για επτά (7) έτη από την ημερομηνία χορήγησής της.
Αυτό σημαίνει ότι κάθε εταιρεία θα πρέπει –για να αδειοδοτηθεί- να πληρώσει έως και 5 εκατομμύρια ευρώ πέρα από τη φορολογία που πληρώνει κατά τη λειτουργία της και με βάση το τζίρο της.
Τα επόμενα βήματα και ο ρόλος της ΕΕΕΠ
Με αυτά τα δεδομένα, από την 1η Απριλίου θα υπάρχει μια σαφής εικόνα για το ποιοι είναι οι ενδιαφερόμενοι που θα θελήσουν να συμμετάσχουν στην ελληνική αγορά online gaming. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ενδιαφέρον σε αυτή τη φάση δεν είναι δεσμευτικό και έτσι, όπως αναφέρουν στελέχη του κλάδου στο insider.gr, αναμένεται μεγάλη συμμετοχή εταιρειών που θα θελήσουν να μάθουν τους τελικούς όρους, προκειμένου να προχωρήσουν τη διαδικασία της αίτησης. Με βάση τις εκτιμήσεις –και ανάλογα βέβαια με την πορεία το κορονοϊού- αυτό αναμένεται να γίνει κάποια στιγμή στο τελευταίο τετράμηνο του έτους και σίγουρα πριν τις 31/12 ώστε το κράτος να εισπράξει χρήματα ενός το 2020. Με δεδομένο μάλιστα ότι οι αθλητικές διοργανώσεις έχουν «παγώσει» σε αυτή τη φάση και άλλες έχουν μεταφερθεί για το 2021, η επόμενη χρονιά αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα για τις εμπλεκόμενες εταιρείες.
Σε όλο αυτό το σκηνικό, ιδιαίτερα κομβικός είναι ο ρόλος της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων αλλά και του προέδρου της κ. Ευάγγελου Καραγρηγορίου. Και αυτό γιατί παράλληλα με τη διαδικασία αδειοδότησης, καταρτίζει και τον κανονισμό λειτουργίας και διενέργειας παιγνίων, ο οποίος και θα διέπει τη ρυθμισμένη πλέον αγορά. Όπως αναφέρουν εκπρόσωποι του κλάδου στο insider.gr, η ΕΕΕΠ σε αυτή τη φάση εργάζεται νυχθημερόν –και μάλιστα σε πολύ δύσκολες συνθήκες λόγω της συγκυρίας- προκειμένου να έχει έτοιμο το συντομότερο έναν πλήρως λειτουργικό κανονισμό παιγνίων, ο οποίος και τα συμφέροντα του κράτους θα προασπίζει αλλά και θα διευκολύνει τις εταιρείες, προκειμένου αυτές να προχωρήσουν τις διαδικασίες αδειοδότησης.