Έτοιμος να τραβήξει και το τελευταίο καλώδιο από την πάλαι ποτέ απαστράπτουσα startup μίσθωσης ακινήτων και χώρων γραφείων WeWork είναι ο ιαπωνικός τεχνολογικός κολοσσός SoftBank.
Διανύοντας μια δεκαετή πορεία στον κλάδο του σύγχρονου real estate και «καίγοντας» ολοένα και περισσότερα «καύσιμα» από τον ιαπωνικό γίγαντα Softbank που θέλησε να δημιουργήσει ένα ισχυρό μονοπώλιο μέσω αυτής, η «We» δημιούργησε και άλλα παρακλάδια όπως είναι η WeLive (επιπλωμένα διαμερίσματα) η WeWork Wellness (χώροι γυμναστικής) και η WeGrow (ιδιωτικού τύπου σχολείο).
Ωστόσο η αποτυχία της IPO, αλλά και ο τοξικός τρόπος διοίκησης του πρώην CEO της εταιρείας Άνταμ Νιούμαν, οδήγησαν τη Softbank να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη ώστε να πληρώσει πάνω από 11 δισ. δολάρια (bailout, απομάκρυνση Νιούμαν και αγορά μετοχών του) για να σώσει την εταιρεία.
Παρ'όλα αυτά το deal δείχνει να σπάει, με τη Softbank να μην θέλει να προβεί σε αγορές μετοχών ύψους 3 δισ. δολαρίων της We, δεδομένου πως ο κορονοϊός πλέον δημιουργεί σκηνικά εγκατάλειψης των κτηρίων της εταιρείας. Σύμφωνα με διεθνή μέσα, άλλος ένας λόγος που έχει θέσει η Softbank είναι οι έρευνες που διενεργούνται για την ιδιότυπη λειτουργία της We. Στο επενδυτικό σχέδιο της Softbank γίνεται λόγος για δραστική μείωση του δανεισμού και επαναγορά μετοχών ώστε να ενισχυθεί η θέση της εταιρείας στην αγορά.
Ουσιαστικά ο κορονοϊός ήρθε να δώσει στη Softbank το κατάλληλο σήμα ώστε να σταματήσει να ρίχνει ζεστό χρήμα σε «μαύρες τρύπες», όπως η We. Αξίζει να αναφέρουμε πως τον Νοέμβριο η Softbank ανακοίνωσε ζημιές ύψους 4,7 δισ. δολαρίων εξαιτίας της απορρόφησης της WeWork.
Αν το βαρύ όχημα του πανίσχυρου Ιάπωνα επενδυτή Μαγιασόσι Σον δεν δώσει «ανάσα» στη WeWork, τότε θα μιλάμε για κατάρρευση ενός από τους πιο «λαμπερούς μονόκερους» του νέου οικονομικού θαύματος.