Αύξηση 10% στις εξαγωγές από το λιμάνι του Πειραιά εν μέσω πανδημίας

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αύξηση 10% στις εξαγωγές από το λιμάνι του Πειραιά εν μέσω πανδημίας
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης σημειώνει στο indsider.gr ότι παρά τις δυσκολίες της περιόδου, στο λιμάνι του Πειραιά ο μέσος όρος στις εξαγωγές παρουσίασε αύξηση της τάξεως του 10%.

Ανοδικά κινήθηκαν, παρά τις αντίξοες συνθήκες και εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, οι εξαγωγές από το λιμάνι του Πειραιά τον Μάρτιο, με τη ζήτηση για ελληνικά νωπά οπωροκηπευτικά και φρούτα να είναι αυξημένη.

Μιλώντας στο insider.gr o πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης σημειώνει ότι παρά τις δυσκολίες της συγκεκριμένης περιόδου, στο λιμάνι του Πειραιά ο μέσος όρος στις εξαγωγές παρουσίασε αύξηση της τάξεως του 10%.

Παράλληλα, με την επανεκκίνηση της Κίνας λόγω της αποδρομής του κορωνοϊού και της σταδιακής ενεργοποίησης των Κινεζικών επιχειρήσεων, το λιμάνι του Πειραιά ευελπιστεί στην ανάσχεση της πτώσης στην κίνηση, όσον αφορά στο εισαγωγική εμπόριο. Η πτώση αυτή, όπως επισημαίνει ο κ. Κορκίδης κυμάνθηκε στο 22% κατά μέσο όρο, σε σχέση με το πρώτο δίμηνο του έτους.

Στα ύψη η ζήτηση για νωπά οπωροκηπευτικά και φρούτα

Η πανδημία του κορονοϊού έχει προκαλέσει αύξηση της ζήτησης για νωπά οπωροκηπευτικά, με τους Ευρωπαίους καταναλωτές να στρέφονται στα φρούτα και κυρίως τα εσπεριδοειδή, κάτι άλλωστε που έχει επισημάνει και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS. «Τα προϊόντα που περιέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C είναι σήμερα σε πρώτη επιλογή» τόνισε ο Γιώργος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος- εκπρόσωπος του Συνδέσμου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Στατιστικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών για την εβδομάδα 28/3 - 3/4/2020 ήταν:

• Πορτοκάλια 276.552 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 263.218 τόνων

• Μανταρίνια 115.149 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 99.309 τόνων

• Λεμόνια 8.681 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 7.327 τόνων

• Γκρέιπ Φρουτ 363 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 430 τόνων

• Μήλα 62.209 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 60.636 τόνων

• Αγγούρια 31.821 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 28.654 τόνων

• Ακτινίδια 157.925 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 119.772 τόνων

Η ανταπόκριση πάντως από τις ελληνικές εμπορικές - εξαγωγικές εταιρείες του συγκεκριμένου κλάδου, στην αυξημένη ζήτηση των εγχώριων και διεθνών αγορών, παρά τη διατήρηση των παραγωγικών τους δομών σε λειτουργία είναι δύσκολη. Αυτό οφείλεται, όπως επισημαίνεται, στην έλλειψη προσωπικού συγκομιδής και τυποποίησης καθώς και διεθνών μεταφορικών μέσων.

Παράλληλα οι ελληνικές εξαγωγές πλήττονται, όπως είναι φυσικό και από την κατάσταση που επικρατεί στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, προβλήματα τα οποία διαφοροποιούνται ανά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας, διαπιστώνονται στις εξαγωγές κυρίως προς την Ιταλία (η οποία αποτελεί και νούμερο ένα «πελάτη» για τη χώρα μας) και την Ισπανία. Αντίθετα από την άλλη πλευρά αυξημένη ζήτηση καταγράφεται από τη Μεγάλη Βρετανία λόγω των ελλείψεων που παρατηρούνται σε τρόφιμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider