Τι περιμένουν οι επιχειρήσεις εστίασης ενόψει της επαναλειτουργίας τους

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι περιμένουν οι επιχειρήσεις εστίασης ενόψει της επαναλειτουργίας τους
Μέτρα στήριξης τα οποία, όπως διαμηνύουν, είναι απαραίτητα για τη βιωσιμότητά τους ζητούν οι επιχειρηματίες της εστίασης.

Με το βλέμμα στραμμένο στις 25 Μαΐου που επαναλειτουργεί η εστίαση, οι επιχειρηματίες του κλάδου περιμένουν τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης σχετικά με τα μέτρα στήριξης.

Το απόγευμα της Τετάρτης στο πλαίσιο του διαγγέλματος του Πρωθυπουργού, αναμένεται να ανακοινωθούν και τα μέτρα για την εστίαση, τα οποία όπως έχουν διαμηνύσει οι καταστηματάρχες θεωρούνται απαραίτητα για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων τους

Συγκεκριμένα, για τις επιχειρήσεις της εστίασης είναι σημαντικό πριν από την επαναλειτουργία τους τη Δευτέρα, να έχουν προσδιοριστεί τα μέτρα στήριξης που αφορούν μεταξύ άλλων, στο θέμα της μείωσης του ΦΠΑ, της στήριξης της εργασίας του κλάδου μέσω της επιδότησης του εργατικού κόστους καθώς και στο θέμα των ενοικίων.

Όπως έχει επισημάνει μιλώντας στο insider.gr o Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Έστίασης, Γιάννης Λιάρος, για τον κλάδο είναι σημαντικό τα μέτρα να έχουν μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα και να ισχύουν μέχρι το τέλος του έτους.

Αναφορικά με το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ, έκανε λόγο για πολύ σημαντική θετική προσέγγιση ωστόσο όπως είπε, θα πρόκειται ουσιαστικά για αποκατάσταση μιας στρέβλωσης καθώς και ότι χρειάζονται περαιτέρω στήριξης προκειμένου οι επιχειρήσεις να μπορέσουν μετακυλήσουν τις μειώσεις αυτές και στους καταναλωτές.

«Δυστυχώς ανοιχτά και όχι όλοι»

«Αναρωτιόμαστε αν πρέπει να ανοίξουμε, γιατί ακόμη και να ανοίξουμε,αργά ή γρήγορα θα κλείσουμε, σε έναν μήνα, σε δύο μήνες» σημειώνει στο insider.gr ο Στράτος Νταργαράς, επιχειρηματίας της εστίασης ο οποίος μέσω της πρωτοβουλίας «Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης» έχει συγκεντρώσει χιλιάδες υπογραφές από συναδέλφους του σε όλη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μία επιχείρηση αυτή τη στιγμή κάθε μήνα επιβαρύνεται με τουλάχιστον 5.000 ευρώ κατά μέσο όρο. «Γεννήσαμε χρέη χωρίς να φταίμε» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Νταργαράς αναφερόμενος στο θέμα των φορολογικών εισφορών αλλά και των οφειλών σε ΔΕΗ και ενοίκια.

«Δυστυχώς ανοιχτά και όχι όλοι, αυτό λέμε οι επαγγελματίες στον κλάδο της εστίασης. Η 25η Μαΐου, θα βρει τα μαγαζιά χωρίς πρώτες ύλες, χωρίς τη δυνατότητα κάλυψης των ημερήσιων εξόδων, με συσσωρευμένα χρέη και χωρίς τη δυναμική που κινεί την αγορά και παρέχει εισόδημα σε επαγγελματίες και εργαζομένους» τονίζει ο κ. Νταργαράς.

Μεταξύ άλλων οι επιχειρηματίες του κλάδου σύμφωνα με τον ίδιο, ζητούν την επιδότηση μισθών και ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων που είναι σε αναστολή για να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, το πάγωμα των ρυθμίσεων στην ΑΑΔΕ και μετακίνηση της υποχρέωσης πληρωμής από 1/1/2021. Εκ νέου άνοιγμα των 120 δόσεων, στην ίδια ημερομηνία και δυνατότητα ένταξης σε αυτές των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών καθώς και την κάλυψη του συνόλου των ενοικίων από το κράτος για το διάστημα του υποχρεωτικού κλεισίματος των επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider