Κινδυνεύουν οι ελληνικές εξαγωγές στη Ρουμανία

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κινδυνεύουν οι ελληνικές εξαγωγές στη Ρουμανία

Σε κίνδυνο βρίσκονται οι ελληνικές εξαγωγές τροφίμων στη Ρουμανία καθώς η ρουμανική κυβέρνηση προωθεί σχέδιο νόμου το οποίο υποχρεώνει τις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων τροφίμων να διαθέτουν στα ράφια τους κατά 51% φρούτα, λαχανικά και άλλα τροόφιμα από την εγχώρια ρουμανική παραγωγή.

Όπως αναφέρει ο κ. Γιώργος Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS, μιλώντας στο insider.gr, «αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Ρουμανία επιχειρεί να κάνει κάτι τέτοιο. Είχε ξαναγίνει και πέρυσι τον Οκτώβριο και ανεστάλη με παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Παράλληλα, αναφέρει ότι «τη στρατηγική αυτή την έχει υιοθετήσει η Γερουσία της Ρουμανίας. Το σχέδιο νόμου πρέπει να ψηφιστεί και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων για να εφαρμοστεί.

Η νομοθέτηση αυτή, κατά την άποψή μας, αντίκειται στην ενωσιακή νομοθεσία, διότι δεν λαμβάνει, υπόψη τους κανονισμούς της ΕΕ σχετικά με την ελεύθερη αγορά, ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων».

Οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών προς τη Ρουμανία φθάνουν τους 170.000 τόνους ετησίως. «Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου και προς τις ελληνικές αρχές προτού γίνει το κακό. Γιατί αν ψηφιστεί κάτι τέτοιο, ακόμη και αν αντιδράσει κατόπιν η ΕΕ και καταργηθεί ο νόμος η ζημιά που θα έχει προλάβει να γίνει στις ελληνικές εξαγωγές θα είναι ήδη πολύ μεγάλη».

Το 2015, οι εξαγωγές για σχεδόν όλα τα ελληνικά φρούτα παρουσίασαν θετική εξέλιξη -εκτός των εσπεριδοειδών- γεγονός που ενισχύει την τάση για μεγαλύτερη διείσδυση των φρούτων και λαχανικών στην ρουμανική αγορά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία για την πορεία των ελληνικών εξαγωγών που δημοσίευσε το γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Βουκουρέστι , το α’ εξάμηνο του 2015 παρουσιάστηκε αύξηση των ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρουμανία κατά 19%, με ιδιαίτερα σημαντικές ευκαιρίες για τον τομέα φρούτων-λαχανικών και τροφίμων, λόγω μείωσης του ΦΠΑ από 24% σε 9% από 01.06.2015.

Σύμφωνα με το Επιμελητήριο Λάρισας «παρά το γεγονός ότι οι Ρουμάνοι εισαγωγείς αγοράζουν κυρίως τα φρούτα τους στους αγρούς στην Ελλάδα προς επίτευξη ανταγωνιστικότερης τιμής και η κεντρική λαχαναγορά της χώρας ελέγχεται από επιχειρήσεις τουρκικών συμφερόντων, εν τούτοις υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες αύξησης των εξαγωγών μας ιδίως σε νέα φρούτα όπως φράουλες, ακτινίδια, κεράσια κ.λ.π».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider