Όσοι γνωρίζουν καλά τον Βασίλη Ψάλτη ξέρουν ότι είναι ένας άνθρωπος με στοχοπροσήλωση. Συγκαταλέγεται ανάμεσα σε εκείνους που στο τέλος κάθε ημέρας κάνουν τον απολογισμό τους και σκέφτονται τι έκαναν καλά και πού θα μπορούσαν να βελτιωθούν. Δεν του αρέσει να χάνει και είναι «μάγος» με τα νούμερα. Βάζει στόχους και κάνει ό,τι μπορεί για να τους πετύχει.
Έτσι, όταν το Γενάρη του 2019 ανέλαβε και επίσημα τα ηνία της Alpha Bank είχε ήδη στο μυαλό του ένα φιλόδοξο σχέδιο για να «αλλάξει σελίδα» στην τράπεζα. Και το πιο κομβικό κομμάτι του πλάνου του περνούσε από τη διαχείριση των κόκκινων δανείων.
Έχοντας θητεύσει χρόνια ως CFO του ομίλου της Alpha Bank, γνωρίζει πολύ καλά την σημασία των επισφαλειών και το πόσο μεγάλο βαρίδι είναι για όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Ήταν λοιπόν ξεκάθαρο στο μυαλό του, από την πρώτη κιόλας μέρα στη θέση του CEO, ότι βασικό του μέλημα θα έπρεπε να είναι η διαχείριση των κόκκινων δανείων. Ως άλλος Ηρακλής, έπρεπε να καθαρίσει «την κόπρο του Αυγείου», διαχειριζόμενος τις συνέπειες που έφερε η πολυετής κρίση στο δανειακό χαρτοφυλάκιο της τράπεζας.
Ήταν μια στρατηγική απόφαση που έσπευσε να επικοινωνήσει άμεσα, τόσο εσωτερικά όσο και στο ευρύ κοινό, ενώ αντίστοιχα σύντομα ξεκίνησε τις διαδικασίες για να την υλοποιήσει. Το αρχικό χρονοδιάγραμμα ήθελε οι aεσωτερικές διαδικασίες να ολοκληρωθούν εντός του 2019, ούτως ώστε στις αρχές του 2020 να μπορούσε να ξεκινήσει την αναζήτηση αγοραστών για το χαρτοφυλάκιο Galaxy. Παράλληλα, στο εσωτερικό της τράπεζας προχωρούσε το σχέδιο για την απόσχιση και εισφορά στην εταιρεία διαχείρισης Cepal, του κλάδου διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.
Η πανδημία και οι καθυστερήσεις
Εντούτοις, το ξέσπασμα του κορονοϊόυ άλλαξε τα δεδομένα, όχι μόνο στην Alpha Bank αλλά σε ολόκληρο τον τραπεζικό κλάδο. Από τη μία ημέρα στην άλλη, οι προτεραιότητες άλλαξαν, τα σχέδια πάγωσαν και η προσοχή όλων στράφηκε στην αντιμετώπιση της νέας πραγματικότητας.
Τα στελέχη της Alpha Bank όμως δεν το έβαλαν κάτω. Σε πείσμα των δυσμενών συνθηκών προχώρησαν τις εσωτερικές διαδικασίες, ώστε να καλύψουν έστω και κάποιο από το χαμένο χρόνο, προκειμένου να είναι έτοιμοι όταν θα άνοιγε ξανά η αγορά. Γιατί γνώριζαν πολύ καλά όχι θα είχαν να αντιμετωπίσουν δύο πολύ μεγάλες προκλήσεις.
Η πρώτη από αυτές είναι η εύρεση αγοραστή για τα τιτλοποιημένα χαρτοφυλάκια και τη Cepal και η δεύτερη η ένταξη του project Galaxy στον Ηρακλή. Και όλα αυτά, εν μέσω πανδημίας.
Χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα και αρκετά ξενύχτια μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος. Όμως, το φιλόδοξο σχέδιο έχει πάρει πλέον σάρκα και οστά. Η Alpha Bank έχει καταθέσει ήδη αίτηση υπαγωγής στο Πρόγραμμα Προστασίας Στοιχείων Ενεργητικού «Ηρακλής» για το μεγαλύτερο μέρος του Galaxy, ύψους 7,6 δισ. ευρώ, ενώ πολύ σύντομα αναμένεται να υποβληθεί και το αίτημα και για τα υπόλοιπα χαρτοφυλάκια. Αυτό σημαίνει πως η Alpha Bank θα πάρει τη μερίδα του λέοντος στο πρόγραμμα «Ηρακλής», με συνολικές εγγυήσεις που θα υπερβούν τα 3,5 δισ. ευρώ, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα πολύ χαμηλό κόστος, κάτω από το 2%.
Οι μνηστήρες για το Galaxy
Την ίδια στιγμή, στην τελική ευθεία βρίσκεται και το δεύτερο σκέλος του «Ηράκλειου άθλου» καθώς ήδη στα χέρια του Βασίλη Ψάλτη βρίσκονται οι μη δεσμευτικές προσφορές από τα funds για τα τιτλοποιημένα δάνεια.
Η Τράπεζα βρίσκεται «σε προχωρημένες συζητήσεις με τους προτιμητέους επενδυτές και φιλοδοξούμε, σε σύντομο χρονικό διάστημα, να έχουμε δεσμευτικές προσφορές και να μπούμε στην τελική ευθεία ολοκλήρωσης αυτής της μεγάλης συναλλαγής εντός του τρέχοντος έτους. Η ολοκλήρωση του Galaxy θα μας επιτρέψει να επιτύχουμε την εμπροσθοβαρή βελτίωση στην ποιότητα του ενεργητικού μας και να κάνουμε ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς την επίτευξη των στόχων κερδοφορίας που έχουμε θέσει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο CEO της Alpha Bank κατά την πρόσφατη Γενική Συνέλευση.
Οι διαπραγματεύσεις με τους τέσσερις υποψηφίους για την ολοκλήρωση της συναλλαγής - εξελίσσονται με εντατικούς ρυθμούς, με τις δεσμευτικές προσφορές να αναμένονται περί τα τέλη Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου ενώ στόχος είναι να έχει κλείσει εντός του τρέχοντος έτους.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η τράπεζα έχει ήδη επιλέξει τα funds που θα καλέσει να καταθέσουν προσφορά μέσα από μια διαδικασία «beauty contest». Στα διεθνή σχήματα που έχουν ενδιαφερθεί περιλαμβάνονται οι κολοσσοί Pimco, Elliot-Credito Fondiario και Cerved, με την τετράδα να κλείνει το Davidson Kemper Capital Management, γεγονός που πιστοποιεί το μεγάλο ενδιαφέρον, τόσο για τα δάνεια όσο και για τη Cepal ως εταιρεία διαχείρισης.
Η επόμενη ημέρα και τα οφέλη της συναλλαγής
Η σημασία της επιτυχημένης ολοκλήρωσης της συναλλαγής -σε συνδυασμό με την πρόσφατη πώληση του χαρτοφυλακίου Neptune, ύψους 1,1 δισ. ευρώ είναι κεφαλαιώδης για την εικόνα της τράπεζας. Και αυτό γιατί με την ολοκλήρωσή η Alpha Bank θα διαθέτει από τους υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας στην ελληνική αγορά, της τάξης του 14,4%-14,9%, με ένα από τα υψηλότερα αποθέματα κεφαλαίων έναντι των ελάχιστα απαιτούμενων ορίων βάσει της διαδικασίας εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης (SREP).
Παράλληλα, θα είναι η Τράπεζα με το χαμηλότερο ποσοστό DTC (αναβαλλόμενου φόρου) επί του συνόλου των εποπτικών κεφαλαίων μεταξύ του ανταγωνισμού. Στην περίπτωση της Alpha Bank το DTC θα ανέλθει στα 3,1 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου το 50% των εποπτικών κεφαλαίων, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τον ανταγωνισμό κυμαίνεται ανάμεσα στο 60% και το 90%.
Αυτό σημαίνει πως η τράπεζα θα μπορεί να αντιμετωπίσει απρόσκοπτα τις πολλές και μεγάλες προκλήσεις της επόμενης μέρας, όπως η μείωση του λειτουργικού κόστους, η χρηματοδότηση της οικονομίας και η αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.
Μια σειρά δηλαδή από νέους άθλους, που θα χρειαστεί να φέρει εις πέρας ο Βασίλης Ψάλτης και η διοικητική ομάδα της Alpha Bank.
Διαβάστε επίσης: