«Restart» στους πλειστηριασμούς - Τι ζητούν οι τράπεζες

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Restart» στους πλειστηριασμούς - Τι ζητούν οι τράπεζες
Για επανεκκίνηση των πλειστηριασμών από τον Οκτώβριο πιέζουν οι τράπεζες. Ποιοι παράγοντες θα κρίνουν την «επιστροφή στην κανονικότητα».

Πιέσεις για επανεκκίνηση των πλειστηριασμών τον Οκτώβριο ασκούν οι τράπεζες στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο για επιστροφή στην κανονικότητα και διατήρηση της κουλτούρας πληρωμών για τους δανειολήπτες.

Σημειώνεται ότι έως το τέλος Σεπτεμβρίου ισχύει η υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα-γέφυρα του υπουργείου Οικονομικών για προστασία της πρώτης κατοικίας όσων επλήγησαν από την πανδημία. Μέχρι τότε ή, σε κάποιες περιπτώσεις έως το τέλος του έτους, ισχύει το μορατόριουμ μη καταβολών για διάφορες κατηγορίες δανείων από τις τράπεζες εν μέσω του covid-19.

Από τον Οκτώβριο, όμως, οι τραπεζίτες υποστηρίζουν ότι το «restart» των πλειστηριασμών επιβάλλεται προκειμένου να επιστρέψει στην κανονικότητα η διαδικασία ρευστοποίησης ακινήτων για τους δανειολήπτες που δεν επιδιώκουν ή δεν δικαιούνται προστασία από το νέο πλαίσιο για την πρώτη κατοικία, αλλά και για όσους δεν έχουν απευθυνθεί στις τράπεζες για ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.

Ένας σημαντικός παράγοντας πίεσης για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα είναι η δευτερογενής αγορά κόκκινων δανείων, αφού το τελευταίο διάστημα έχουν δρομολογηθεί σημαντικές τιτλοποιήσεις, ύψους 20 δισ. ευρώ περίπου, προϋπόθεση για την ομαλή πορεία των οποίων αποτελεί η εύρυθμη λειτουργία του πλαισίου ρευστοποίησης μέσω των πλειστηριασμών.

Θυμίζεται ότι οι ηλεκτρονική πλειστηριασμοί «πάγωσαν» τον Μάρτιο όπου ξέσπασε η πανδημία και παραμένουν στο «hold» έκτοτε, με την ηλεκτρονική πλατφόρμα eauctions.gr να βρίσκεται εκτός λειτουργίας. Ένα θέμα που τίθεται, πάντως, όσον αφορά στην επαναλειτουργία των πλειστηριασμών είναι κατά πόσο η συγκεκριμένη «επιστροφή στην κανονικότητα» μπορεί να στηριχθεί στις τρέχουσες οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις, οι οποίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την εξέλιξη της πανδημίας -και σε μεγάλο βαθμό αβέβαιες, όπως και η ίδια η φύση της.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών, πάντως, ένα σημαντικό μέρος των δανείων της τάξης 70-80% για το οποίο «πάγωσε» η καταβολή δόσεων για ένα τρίμηνο (τέλος Ιουνίου), επανήλθε σε κανονική ροή αποπληρωμής, γεγονός που αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για περιορισμό νέων κόκκινων δανείων που θα αφήσει πίσω της η πανδημική κρίση.

Κρίσιμος παράγοντας για τις προοπτικές επαναλειτουργίας του πλαισίου υποχρεωτικών ρευστοποιήσεων είναι, σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση της οικονομίας μετά το πέρας της τουριστικής περιόδου, γεγονός που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την ικανότητα αποπληρωμής των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider