Viva Bank: Ποιο είναι το μοντέλο της neobank που αλλάζει τα δεδομένα

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Viva Bank: Ποιο είναι το μοντέλο της neobank που αλλάζει τα δεδομένα
Tα 75 εκατ. ευρώ που έχει αντλήσει το Viva Group επαρκούν για την ανάπτυξη των εργασιών του και δεν θα προβεί σε περαιτέρω άντληση κεφαλαίων, ξεκαθαρίζουν στο insider.gr καλά πληροφορημένες πηγές.

Μια νέου τύπου τράπεζα (neobank), η οποία θα διευκολύνει τον δανεισμό των πελατών της χωρίς να αναλαμβάνει το ρίσκο του πιστωτή, είναι το μοντέλο πάνω στο οποίο «έστησε» τη Viva Bank -πρώην Praxia- ο όμιλος Viva.

Πηγές με γνώση των διαδικασιών εξηγούν στο insider.gr ότι «το όραμα της Viva είναι να εξελιχθεί σε πανευρωπαϊκή εταιρεία τεχνολογίας η οποία θα προσφέρει τραπεζικές υπηρεσίες χωρίς να είναι τράπεζα, αφού δεν θα αναλαμβάνει το ρίσκο του δανειακού χαρτοφυλακίου. Θυμίζεται ότι κορωνίδα του ομίλου τεχνολογίας υπό τον Χάρη Καρώνη είναι η Viva Wallet, το ψηφιακό πορτοφόλι με παρουσία σε 23 ευρωπαϊκές χώρες και δεκάδες χιλιάδες εγγεγραμμένους εμπόρους -μια τεράστια δεξαμενή δυνητικών πελατών για πιστώσεις με «διαβατήριο» την τραπεζική άδεια που εξαγόρασε πριν λίγους μήνες η Viva.

Η Viva Bank θα λειτουργεί, ουσιαστικά, ως «διευκολυντής» πιστώσεων αξιοποιώντας την τεράστια πελατειακή της βάση, αντλώντας ρευστότητα από έναν τρίτο φορέα (SPV) προκειμένου να τη δανείζει στους πελάτες-εμπόρους της. Μόλις η χορήγηση των δανείων ολοκληρώνεται, και σε λιγότερο από 24 ώρες, θα πουλά τις απαιτήσεις ξανά στο ίδιο όχημα εισπράττοντας την παρούσα αξία των μελλοντικών καταβολών λαμβάνοντας προφανώς υπόψη έναν συντελεστή ρίσκου. Συνολικά, όμως, η Viva θα διατηρεί μηδενικό ρίσκο στα βιβλία της, αφού θα πουλά τα δάνειά της «πράσινα» και όχι «κόκκινα» -όπως συμβαίνει στο παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα.

Δεν θα αντλήσει νέα κεφάλαια η Viva

Οι ίδιες πηγές ξεκαθαρίζουν ότι τα 75 εκατ. ευρώ που άντλησε το Viva Group για την ανάπτυξη των εργασιών του επαρκούν και δεν θα προβεί σε περαιτέρω άντληση κεφαλαίων. Για τη σύσταση του SPV, όμως, θα απαιτηθούν κεφάλαια ύψους 500 εκατ. ευρώ και για τον σκοπό αυτό θα διενεργηθεί διαγωνισμός από την Jefferies, τον σύμβουλο που αναδείχθηκε μετά από πρόσκληση ενδιαφέροντος που ολοκληρώθηκε στις 24 Απριλίου. Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν, επίσης, η Deutsche Bank, η JP Morgan, η Deloitte UK και η Morgan Stanley. Η Jefferies έχει αναλάβει, ως εκ τούτου, να εξασφαλίσει επενδυτές για το όχημα στο οποίο η Viva Group δεν θα έχει μετοχές. Το SPV, όμως, θα αγοράζει αποκλειστικά τα δάνεια της Viva Bank.

Σημειώνεται ότι ο όμιλος έχει λάβει ήδη τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις από τον SSM, τον εποπτικό μηχανισμό του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου. Η καινοτομία του μοντέλου έγκειται στο ότι η Viva Bank θα αποτελεί ουσιαστικά τη μοναδική ευρωπαϊκή τράπεζα χωρίς δανειακό χαρτοφυλάκιο, η οποία όμως θα χορηγεί δάνεια σε 23 χώρες. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αντί να δανείζει η τράπεζα τους πελάτες της, θα τους δανείζουν οι επενδυτές της μέσω του SPV, αναλαμβάνοντας πανευρωπαϊκό ρίσκο και όχι ρίσκο συγκεκριμένης χώρας (country risk). Επιπλέον, η Viva αποτιμάται ως εταιρεία τεχνολογίας και όχι τράπεζα, γεγονός που εκτοξεύει τον δείκτη value/revenue άνω του 15, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider