Η απολιγνιτοποίηση ανοίγει ...χώρο για φυσικό αέριο

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η απολιγνιτοποίηση ανοίγει ...χώρο για φυσικό αέριο
«Τόπο» στο φυσικό αέριο δίνει η σταδιακή απομάκρυνση του ενεργειακού μείγματος από τον λιγνίτη.

«Τόπο» στο φυσικό αέριο δίνει η σταδιακή απομάκρυνση του ενεργειακού μείγματος από τον λιγνίτη. Το «λουκέτο» στις λιγνιτικές μονάδες έως το 2023, σύμφωνα με το master plan για τη δίκαιη μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης στην επόμενη μέρα, φέρνει επενδύσεις συνδεόμενες με το φυσικό αέριο.

Ειδικά στη Δυτική Μακεδονία δεν υπάρχει σύστημα μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου. Έτσι, η έλευσή του εκτιμάται ότι θα προσφέρει νέες δυνατότητες και προοπτικές για άμεσες επενδύσεις που θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας, θα διατηρήσουν την τηλεθέρμανση, θα προωθήσουν την ανάπτυξη νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής (συμβατική και ΣΗΘΥΑ) και θα οδηγήσουν σε περαιτέρω ανάπτυξη των δικτύων στις πόλεις. Μάλιστα, δεν αποκλείεται μια μελλοντική συνέργεια και με εφαρμογές υδρογόνου.

Είναι αξιοσημείωτο ότι, την περιοχή διασχίζει ο διαδριατικός αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου TAP, ο οποίος προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία έως το τέλος του χρόνου, χωρίς όμως σημείο εξόδου στην περιοχή, τουλάχιστον κατά τον χρόνο έναρξης της λειτουργίας του. Γι΄ αυτό, όπως σημειώνεται στο σχέδιο δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης (ΣΔΑΜ), «η δημιουργία σημείου εξόδου στην περιοχή είναι προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη των δικτύων, εφόσον αυτά τροφοδοτούνται από τον TAP».

Στο νέο Σχέδιο Προγράμματος Ανάπτυξης ΕΣΦΑ (Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου) 2021-2030, το οποίο έχει θέση σε δημόσια διαβούλευση ο ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής ΕΣΦΑ) προβλέπεται επιπλέον η κατασκευή νέου αγωγού υψηλής πίεσης στην περιοχή. Επίσης, σχέδια για την ανάπτυξη δικτύων διανομής περιλαμβάνονται τόσο στο πρόγραμμα ανάπτυξης της ΔΕΔΑ (Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου, θυγατρική της ΔΕΠΑ Υποδομών) όσο και άλλων κατόχων άδειας διανομής φυσικού αερίου. Με βάση τα τρέχοντα προγράμματα ανάπτυξης των Διαχειριστών δικτύου, προβλέπεται ανάπτυξη δικτύων στην επηρεαζόμενη περιοχή για τις πόλεις Έδεσσα και Βέροια (CNG) καθώς και σε Καστοριά, Μανιάκοι και Άργος Ορεστικού.

Ειδικότερα, οι προτεινόμενες επενδύσεις που περιλαμβάνονται στο master plan είναι οι εξής:

1) Επέκταση του ΕΣΦΑ προς Δυτική Μακεδονία με αγωγό υψηλής πίεσης (hydrogen ready). Η επένδυση περιλαμβάνει κατασκευή αγωγού υψηλής πίεσης για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τα Τρίκαλα Ημαθίας έως την Πτολεμαΐδα και μελλοντική σύνδεσή του με παραγωγή υδρογόνου. Το μήκος του φτάνει περίπου τα 130 χιλιόμετρα και η επένδυση εκτιμάται περίπου στα 110 εκατ. ευρώ. Η τελική επενδυτική απόφαση αναμένεται εντός του 2021 και η έναρξη λειτουργίας του τον Μάρτιο του 2023.

2) Κατασκευή δικτύων διανομής φυσικού αερίου. Η εκτιμώμενη επένδυση προσδιορίζεται στα 20 με 25 εκατ. ευρώ με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης έως το 2024, βάσει του υπάρχοντος προγράμματος των διαχειριστών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider