Έως τα τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται να καταθέσει την πρότασή της για την «bad bank» η Τράπεζα της Ελλάδος, σε ελληνική κυβέρνηση και ευρωπαϊκούς Θεσμούς, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του insider.gr.
Πηγές με γνώση των διαδικασιών διατυπώνουν αισιοδοξία για την αποδοχή της πρότασης της κεντρικής τράπεζας, η οποία έχει επανέλθει πολλάκις στο τραπέζι αλλά πρώτη φορά θα κατατεθεί ολοκληρωμένη. Η στήριξη από την Ευρώπη φαίνεται πως έχει κερδηθεί -όπως, τουλάχιστον, αποκαλύπτουν οι πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, ότι σύντομα θα κατατεθεί σχετική πρόταση από την ελληνική κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ελλάδος. Ο Ευρωπαϊός αξιωματούχος υπογράμμισε, πάντως, ότι ο σχεδιασμός του οχήματος θα κρίνει την απήχηση που θα έχει σε Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη.
Στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που εξέδωσε τον Ιούλιο, η ΤτΕ προτείνει νέο σχήμα συνολικής διαχείρισης των προβληματικών στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών, το οποίο θα λειτουργεί συμπληρωματικά του «Ηρακλή». Το εν λόγω όχημα αναμένεται να δίνει ταυτόχρονα λύση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και την αναβαλλόμενη φορολογία (DTC).
Η κεντρική τράπεζα ισχυρίζεται ότι με το προτεινόμενο σχήμα AMC όχι μόνο δεν ανατρέπονται, αλλά αντίθετα, αξιοποιούνται οι υφιστάμενες υποδομές των τραπεζών, καθώς και οι συμμετοχές τρίτων μερών στους τομείς διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στόχος της bad bank είναι να λύσει ταυτόχρονα και το πρόβλημα των NPEs και το πρόβλημα του DTC, ενώ θα λαμβάνει υπόψη όλους τους περιορισμούς που θέτει η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Competition) τη Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα κρατικής βοήθειας τραπεζών.
Σε συνέντευξή του στο insider.gr, πάντως, ο υφυπουργός αρμόδιος σε θέματα Χρηματοπιστωτικού Τομέα, Γιώργος Ζαββός φάνηκε να προκρίνει μια πανευρωπαϊκή λύση «κακής τράπεζας», η οποία μάλιστα θα χρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκούς πόρους και δεν θα επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο.
Πηγές του κλάδου, πάντως, κατά γενική ομολογία παραδέχονται ότι ο «Ηρακλής» ίσως αποδειχθεί ότι δεν είναι αρκετός και ενδεχομένως να απαιτηθούν συμπληρωματικές λύσεις για την εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών -ιδίως μετά το νέο κύμα κόκκινων δανείων που αναμένεται να «γεννήσει» η πανδημική κρίση.