Στην πρέσα οι ελληνικές εξαγωγές

Δήμητρα Μάρκου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην πρέσα οι ελληνικές εξαγωγές

Βαρύ το τίμημα που πληρώνουν οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις από την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά αλλά και τα σημαντικά προβλήματα στις μεταφορές του τελευταίου διμήνου.

Είναι ενδεικτικό ότι το πρώτο τετράμηνο του 2016 η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, ήταν μόλις 0,5% από 15,2% που ήταν το αντίστοιχο τετράμηνο του 2015.

Η στασιμότητα στις εξαγωγές θεωρείται από τους επιχειρηματίες ως αναμενόμενη, λόγω των αλλεπάλληλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι παραγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Ιδιαίτερη έμφαση μάλιστα δίνουν στη δυσχέρεια των μεταφορών, από τους αποκλεισμούς σε οδικές και σιδηροδρομικές μεταφορές, αλλά τώρα και τους περιορισμούς στις θαλάσσιες μεταφορές, λόγω των κινητοποιήσεων στα δύο μεγάλα λιμάνια της χώρας, κατεξοχήν της Θεσσαλονίκης. Όπως λένε μάλιστα «οι εξαγωγές χωρίς τις μεταφορές είναι αδύνατες».

Πολλοί είναι εκείνοι που αντιμετωπιζουν σημαντικότατα προβλήματα στη λειτουργία τους, καθώς είτε δυσκολεύονται να εξάγουν τα προϊόντα τους, είτε τα παραδίδουν με σημαντική καθυστέρηση στους πελάτες του εξωτερικού και μάλιστα με ιδιαίτερα αυξημένο κόστος, λόγω αναγκαστικής αλλαγής λιμανιού ή αλλαγής συνδυασμού μεταφορικών μέσων. Δεν λείπουν και οι περιπτώσεις όπου καθίσταται αδύνατη ακόμα και η εξεύρεση κενών εμπορευματοκιβωτίων για εξαγωγή.

Την ίδια στιγμή μεγάλος είναι και ο αριθμός των επιχειρήσεων όχι μόνο παραγωγικών, αλλά και εμπορικών που αδυνατεί να εισάγει εμπορεύματα και πρώτες ύλες. Οι επιπτώσεις στις επιχειρήσεις, στην οικονομία και στην απασχόληση είναι όπως λένε αυτονόητες, σε μια μάλιστα περίοδο που η αξιοπιστία της χώρας συνεχίζει να προβληματίζει τους συνεργάτες και πελάτες των Ελλήνων εξαγωγέων.

«Όσο καθυστερεί να προχωρήσει η αναγκαία παραχώρηση του Λιμένα της Θεσσαλονίκης, τόσο το πρόβλημα θα γιγαντώνεται. Οι επιχειρήσεις είναι πλέον σε οριακό σημείο. Είναι εντελώς αδιανόητο ολόκληρη η επιχειρηματική κοινότητα να είναι όμηρος των συντεχνιών και της ατολμίας του κράτους να πράξει τα αυτονόητα, αλλά κυρίως αυτά για τα οποία έχει δεσμευθεί απέναντι στους εταίρους μας»,υπογραμμίζουν οι εκπρόσωποι του ΣΕΒΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής το διάστημα Ιανουάριος-Απρίλιος 2016, οι εξαγωγές χωρίς καύσιμα σημείωσαν πολύ μικρή αύξηση κατά 0,5% συγκριτικά με το πρώτο τετράμηνο του 2015, όταν σε αξία ανέρχονται σε 6 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ανακοπή της δυναμικής πορείας των εξαγωγικών επιχειρήσεων της χώρας. Συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, οι ελληνικές εξαγωγές διαμορφώθηκαν σε αξία στα 7,8 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 7,5% από το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Αντίθετα τα στοιχεία για τις εισαγωγές χωρίς καύσιμα δείχνουν σημαντική αύξηση κατά 9,6% που μεταφράζεται σε εισαγωγές αξίας 1 δισ. ευρώ επιπλέον συμβάλλοντας σημαντικά στη διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος κατά 20,8%, το οποίο σε αξία υπολογίζεται σε 5,8 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider