Μία ιστορική εξέλιξη σημειώθηκε στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων την Πέμπτη, καθώς η απόδοση του 10ετούς γαλλικού χρεογράφου σήμερα ξεπέρασε την αντίστοιχη του ελληνικού τίτλου, γεγονός που σύμφωνα με το Bloomberg, συνιστά ένα σημαντικό και συμβολικό πλήγμα για τον Εμάνουελ Μακρόν, την ώρα που οι επενδυτές αποφεύγουν το Παρίσι και τα assets της 2ης ισχυρότερης οικονομίας της Ευρώπης λόγω της έντονης πολιτικής ρευστότητας με φόντο την ψήφιση του προϋπολογισμού και την αναμενόμενη πρόταση μομφής από την αντιπολίτευση.
Ειδικότερα, το επιτόκιο των 10ετών γαλλικών ομολόγων, που παραδοσιακά θεωρούνταν από τα ασφαλέστερα στη ζώνη του ευρώ με αξιολόγηση AA- από την S&P Global Ratings, σκαρφάλωσε έως και στο 3,03%, στα ίδια επίπεδα που διαπραγματεύονται τα ελληνικά ομόλογα. Ο λόγος για τις πιέσεις στην «Πόλη του Φωτός», οφείλονται στο γεγονός ότι οι επενδυτές ανησυχούν ότι ο πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ θα δυσκολευτεί να περάσει τον προϋπολογισμό για το 2025 με αποτέλεσμα τελικά να μην μπορεί παραμείνει στην εξουσία.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ESM: Πράσινο φως στην Ελλάδα για πρόωρη αποπληρωμή δανείων
«Θα μπορούσαμε να δούμε γεγονότα που θα προκαλούσαν πολύ πιο σημαντικές επιπτώσεις», δήλωσε ο Νίκολας Σίμαρ, ανώτερος διευθυντής μετοχικού κεφαλαίου στην Goldman Sachs. «Είναι πολύ, πολύ δύσκολο να πούμε ότι φτάσαμε στον πάτο» πρόσθεσε. Μάλιστα, λίγο μετά τις 12:00 το γαλλικό 10ετές βλέπει την απόδοσή του να υποχωρεί στο 3,004% αλλά του αντίστοιχου ελληνικού κινείται ακόμα χαμηλότερα, στο 3,001%, σύμφωνα με το investing.com. Περαιτέρω κινήσεις θα εξαρτηθούν από την τακτική που θα ξεδιπλώσει η Μαρίν Λεπέν στις επόμενες ημέρες ενόψει της ψήφισης του γαλλικού προϋπολογισμού.
Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η ευμετάβλητη περίοδος απέχει πολύ από το τέλος της. Με την ακροδεξιά ηγέτιδα να έχει επανειλημμένα απειλήσει να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, ο υπουργός Οικονομικών Αντουάν Αρμάντ δήλωσε ότι θέλει να αποφύγει την ανατροπή της κυβέρνησης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης τις επόμενες εβδομάδες ενώ ο Μ. Μπαρνιέ δήλωσε ότι η χώρα θα αντιμετωπίσει «καταιγίδα» στις χρηματοπιστωτικές αγορές εάν οι νομοθέτες απορρίψουν τις προτάσεις και την καταψηφίσουν.
Όπως υπενθυμίζει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, στην κορύφωση της ελληνικής κρίσης η απόδοση του 10ετούς τίτλου της χώρας το 2012 είχε φτάσει να ξεπερνά κατά περισσότερο από 30 ποσοστιαίες μονάδες (+30%) εκείνη του γαλλικού. Έκτοτε η αξία των ελληνικών ομολόγων ακολουθεί σταθερά ανοδική τροχιά (συνεπώς μειώνεται η απόδοσή τους) καθώς αρχικά η χώρα ανέκαμπτε από την κρίση και τελικά πέρυσι επανήλθε σε αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας.
Παράλληλα, η οικονομική κατάσταση της Γαλλίας αναμένεται να μπει στο «μικροσκόπιο» της S&P Global Ratings την Παρασκευή, η οποία ανακοινώνει την τακτική της αξιολόγηση για τη χώρα, κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει τον επόμενο καταλύτη για τις κινήσεις στις αγορές, την ώρα που τόσο η Fitch Ratings όσο και η Moody's τον περασμένο μήνα υποβάθμισαν και οι δύο το outlook της χώρας σε αρνητικό.
Τόσο η Fitch Ratings όσο και η Moody's Ratings έδωσαν στη Γαλλία αρνητικές προοπτικές τον περασμένο μήνα, επικαλούμενες την επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών και τις πολιτικές προκλήσεις στον περιορισμό των διογκωμένων δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Άλλωστε, χτες το risk premium για τα γαλλικά ομόλογα έφτασε υψηλό από το 2012, όταν η χρηματοπιστωτική κρίση στην Ευρωζώνη βρίσκονταν στο ζενίθ της. Η φυγή των επενδυτών έφερε επίσης απώλειες για τις μετοχές στο Παρίσι, με τον CAC 40 να βρίσκεται σε τροχιά για τη χειρότερη χρονιά του σε σχέση στις ευρωαγορές από το 2010.
Το Bloomberg διευκρινίζει βέβαια ότι η σύγκριση των γαλλικών τίτλων με των ελληνικών δεν έχει ουσιαστική βάση, καθώς τα ελληνικά ομόλογα είναι επιλέξιμα για ποσά έως 80 δισ. ευρώ ενώ τα γαλλικά ξεπερνούν το 1,8 τρισ. ευρώ. Ωστόσο, το γεγονός ότι οι αποδόσεις της Γαλλίας συμβαδίζουν πλέον ή ξεπερνούν εκείνες σε 3 από τις 4 λεγόμενες PIGS (Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία) συνιστά ένα σημαντικό, συμβολικό πλήγμα για τον πρόεδρο Μακρόν.
Παράγοντες της αγοράς, όπως η Allianz, βλέπουν τον κίνδυνο οι αποδόσεις στα γαλλικά ομόλογα να ξεπεράσουν ακόμη κα της Ιταλίας. «Οι αποκαλούμενες χώρες "PIGS" αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μετά την ευρωπαϊκή κρίση, που τελικά απέδωσαν. Η Γαλλία δεν έκανε τίποτα και πλέον καλείται να πληρώσει τον λογαριασμό για την απραξία της», υπογραμμίζει η Σόνια Ρενόλτ, της ABN Amro Bank NV στο Άμστερνταμ.