Σούπερ μάρκετ: Τζίρος 2 δισ. ευρώ στο πρώτο δίμηνο του 2025 – Η εικόνα της κατανάλωσης

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σούπερ μάρκετ: Τζίρος 2 δισ. ευρώ στο πρώτο δίμηνο του 2025 – Η εικόνα της κατανάλωσης
Από ποιες κατηγορίες προϊόντων προήλθε ο τζίρος των πρώτων δύο μηνών στα σούπερ μάρκετ. Πώς σκιαγραφείται το προφίλ της κατανάλωσης. Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία της εταιρείας Circana.

Πωλήσεις σχεδόν 2 δισ. ευρώ καταγράφηκαν τους δύο πρώτους μήνες του 2025 στο οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων. Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα νέα στοιχεία της εταιρείας μετρήσεων Circana, για τους μήνες Ιανουάριο –Φεβρουάριο, η αγορά των ταχέως κινούμενων καταναλωτικών αγαθών σημείωσε ανάπτυξη πωλήσεων κατά 7,5% σε αξία, με τις πωλήσεις να ανέρχονται στα 1,98 δισ. ευρώ έναντι πωλήσεων 1,84 δισ. ευρώ που είχαν καταγραφεί στο πρώτο δίμηνο του 2024.

Από τις συνολικές πωλήσεις, τζίρος ύψους 1,52 δισ. ευρώ αφορά στα τυποποιημένα προϊόντα, ενώ τα υπόλοιπα 453 εκατ. ευρώ προήλθαν από τις πωλήσεις των «χύμα» προϊόντων. Τα τυποποιημένα προϊόντα εμφάνισαν άνοδο 6,5% και τα «χύμα» προϊόντα 10,9%.

Σημαντική ανάπτυξη για τα τρόφιμα

Σε ό,τι αφορά τις μεγάλες κατηγορίες προϊόντων και σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Circana, τη μεγαλύτερη ανάπτυξη σε αξία πωλήσεων εμφάνισαν τα τρόφιμα με 8,5%, με τις κατηγορίες οικιακής φροντίδας και υγείας και ομορφιάς να ακολουθούν με ανάπτυξη πολύ μικρότερη και δη 2,2% και 1,5% αντίστοιχα.

Τους δε δύο πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, στα τυποποιημένα προϊόντα σημειώθηκε αύξηση πωλήσεων σε αξία κατά 6,5% και σε όγκο κατά 4,5%. Στα τρόφιμα καταγράφηκε άνοδος πωλήσεων σε αξία κατά 7,6% σε αξία και σε όγκο κατά 4,4%, στην οικιακή φροντίδα σημειώθηκε αύξηση πωλήσεων σε αξία κατά 2,2% και κατά 3,6% σε όγκο, ενώ τα προϊόντα υγείας και ομορφιάς κατέγραψε άνοδο σε αξία 1,5% και σε όγκο κατά 4,3%.

Στα τρόφιμα η μέση τιμή ανά μονάδα αυξήθηκε κατά 3%, στην υγεία και ομορφιά εμφάνισε μείωση κατά 2,7%, ενώ στα προϊόντα οικιακής φροντίδας μειώθηκε κατά 1,4%.

Γιατί ξεχώρισαν αλκοολούχα ποτά και σνακς

Ως προς την αξία πωλήσεων, η κατηγορία των αλκοολούχων ποτών κατέγραψε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη, σημειώνοντας άνοδο κατά 21,8% σε αξία πωλήσεων και κατά 15,1% σε όγκο πωλήσεων.

Έπονται τα σνακς με άνοδο κατά 8,7% σε αξία πωλήσεων και κατά 1,2% σε όγκο, τα κατεψυγμένα τρόφιμα με άνοδο 8,7% σε αξία πωλήσεων και κατά 8,2% σε όγκο, τα μη αλκοολούχα ποτά με άνοδο κατά 7,9% σε αξία πωλήσεων και κατά 5,4% σε όγκο και τα γαλακτοκομικά με άνοδο κατά 7,3% σε αξία πωλήσεων και κατά 5,9% σε όγκο.
Σε ό,τι δε αφορά την κατηγορία των σνακς, σημειώθηκε και η μεγαλύτερη αύξηση τιμών και δη κατά 7,3%, ενώ έπονται τα αλκοολούχα ποτά με άνοδο 5,8%.

Στο 26% τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας

Σύμφωνα με επιμέρους στοιχεία της Circana, στο πρώτο δίμηνο του 2025, τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας κατέγραψαν άνοδο 5,4%, φτάνοντας στο 26% επί του συνόλου της αγοράς.

Ωστόσο, τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας «έτρεξαν» με μικρότερο ρυθμό ανάπτυξης έναντι των επώνυμων προϊόντων που κατέγραψαν ανάπτυξη κατά 6,9%. Στα τρόφιμα, το ποσοστό της ιδιωτικής ετικέτας ανέρχεται στο 27%, στην οικιακή φροντίδα στο 27,8% και στην κατηγορία υγείας και ομορφιάς στο 21,3%.

Μείωση προσφορών

Στο μεταξύ, το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2025, ποσοστό της τάξης του 23,4% των πωλήσεων προήλθε από προϊόντα σε καθεστώς έκπτωσης, όπερ σημαίνει μια υποχώρηση των προωθητικών ενεργειών κατά 2,6 μονάδες και πριν τεθεί σε ισχύ ο νέος Κώδικας Δεοντολογίας.

Ο νέος Κώδικας Δεοντολογίας τέθηκε σε εφαρμογή στις 6 Μαρτίου, ενώ από τις 17 Μαρτίου ξεκίνησαν εξονυχιστικοί έλεγχοι στην αγορά για την εφαρμογή του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider