Μινέρβα: Αύξηση των εξαγωγών και έμφαση στην Αειφορία

Δήμητρα Μάρκου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μινέρβα: Αύξηση των εξαγωγών και έμφαση στην Αειφορία

Αυξημένες ήταν τη χρονιά που πέρασε οι εξαγωγές που πραγματοποιεί σε ολόκληρο τον κόσμο η εταιρεία Μινέρβα.

Σήμερα με ένα ολοκληρωμένο καλάθι προϊόντων μεσογειακής διατροφής οι εξαγωγές της εταιρείας αντιπροσωπεύουν ήδη το 12% επί του συνολικού της τζίρου ενώ όπως δήλωσε ο Πάνος Κατσής, Διευθύνων Σύμβουλος της Μινέρβα, κατά την διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά της Κρήτης στο πλαίσιο της παρουσίασης της «Ακαδημίας Αγροτών», στόχος είναι το 2020 το ποσοστό αυτό να έχει φτάσει το 20%. Προς την κατεύθυνση αυτή η εταιρεία επαναπροσδιορίζει τη στρατηγική και την εμπορική της πολιτική στις ξένες αγορές.

Η εταιρεία έχει παρουσία σε 30 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο με τις 15 από αυτές να είναι οι κύριες αγορές της. Συγκεκριμένα στις αγορές της Τσεχίας και της Δανίας το μερίδιο της Μινέρβα στη φέτα έχει διαμορφωθεί στο 15%. Μάλιστα στην αγορά της Τσεχίας κατέχει την τρίτη θέση στην αγορά ελαιολάδου με διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης, ενώ έως τις αρχές του 2017 αναμένεται να ξεκινήσει και η εξαγωγή προϊόντων ξυδιού ΤΟΠ και σε χώρες στις οποίες ήδη πραγματοποιούνται εξαγωγές ελαιόλαδου.

Ωστόσο όπως τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Μινέρβα οι αγορές των ευρωπαϊκών χωρών είναι αυτές στις οποίες η εταιρεία στοχεύει, με το νέο στοίχημα της να αποτελεί η αγορά της Γερμανίας, όπου δεν έχουν εισέλθει ακόμη. Στη συγκεκριμένη αγορά βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με δίκτυα διανομής και εκτιμάτε ότι έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο τα προϊόντα της θα βρίσκονται στα ράφια των γερμανικών αλυσίδων τροφίμων.

Παρά το γεγονός ότι η συνολική αγορά ελαιολάδου βρίσκεται σε ύφεση, η Μινέρβα συνεχίζει να υλοποιεί τα επιχειρηματικά της πλάνα πραγματοποιώντας σε ετήσια βάση επενδύσεις ύψους 1-1,1 εκατ. ευρώ.

Στην οικονομική χρήση που ολοκληρώθηκε τον Μάιο η εταιρεία παρουσίασε αύξηση τζίρου κατά 4% φτάνοντας τα 73 εκατ. ευρώ, ενώ στα 2,1 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα κέρδη προ φόρων και τόκων παρουσιάζοντας επίσης αύξηση της τάξης του 3%-4% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση. Σήμερα η εταιρεία Μινέρβα η οποία δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά 111 χρόνια κατέχει μερίδιο άνω το 20% στην αγορά ελαιόλαδου, 20% στην αγορά μαργαρίνης, 21% στην αγορά βουτύρου, άνω του 30% στην αγορά του ξυδιού και περίπου 10%-12% στην αγορά της φέτας και της γραβιέρας.

Αναφορικά με τα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας εξετάζεται το ενδεχόμενο παραγωγής προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας για αλυσίδες του εξωτερικού ενώ αναφορικά με το ενδεχόμενο εξαγορών, πάντα στον κλάδο των τροφίμων, εξετάζει κάθε σοβαρή πρόταση που μπορεί να προκύψει. Ωστόσο ο κ. Κατσής δεν επιβεβαίωσε το ενδεχόμενο εξαγοράς εργοστασίου από την εταιρεία ΦΑΓΕ.

Έμφαση στην Αειφορία

Η Μινέρβα το επόμενο διάστημα θα συνεχίσει να δίνει έμφαση στα βιολογικά προϊόντα αλλά και σε προϊόντα με προστιθέμενη αξία όπως το αειφόρο Χωριό.

Μέρος της στρατηγικής της Μινέρβα εστιάζει στην προώθηση της αειφόρου γεωργίας μέσω καλλιεργητικών πρακτικών που μειώνουν το περιβαλλοντικό κόστος και συμβάλλουν στο γενικότερο καλό της αγροτικής κοινωνίας και οικονομίας, όπως είναι και οι στόχοι της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Σε συνεργασία και υπό την επίβλεψη τουΜεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (Μ.Α.Ι.Χ.), η Μινέρβα ενισχύει και ανταμείβει τις ορθές γεωργικές πρακτικές που αποσκοπούν στην Αειφόρο Ανάπτυξη, με στόχο:

-Την εξοικονόμηση νερού και άλλων φυσικών πόρων που χρειάζεται η ελαιοκαλλιέργεια.

-Τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

-Τη διασφάλιση της ποικιλίας των ζώων και των φυτών του οικοσυστήματος.

-Τις μακροχρόνιες σχέσεις με τους παραγωγούς για να συνεχίσουν να δίνουν ζωή στο ελληνικό χωριό (αναβάθμιση ποιότητας ζωής, στήριξη ενασχόλησης με την γη).

Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, από το 2011 δημιουργήθηκε από το Μ.Α.Ι.Χ. και ανεξάρτητους ερευνητές το Πρότυπο Ελαιοπαραγωγής, που περιλαμβάνει συγκεκριμένες παρεμβάσεις και μεθόδους ορθής διαχείρισης που αποσκοπούν στην βελτιστοποίηση της ελαιοκαλλιέργειας, σε σχέση με τις χρησιμοποιούμενες εισροές και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους, καθώς και τις επιπτώσεις των χρησιμοποιούμενων καλλιεργητικών πρακτικών. Όπως προέκυψε κατόπιν τριετούς μελέτης, η εφαρμογή του Προτύπου Ελαιοπαραγωγής παρουσιάζει ηπιότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις όσον αφορά στην κατανάλωση ενέργειας, το αποτύπωμα άνθρακα και τη βιοποικιλότητα στους ελαιώνες, ενώ δεν επηρεάζεται η απόδοση του τελικού προϊόντος.

Έμπρακτη απόδειξη της στρατηγικής αυτής της Μινέρβα είναι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χωριό Αειφόρο. Το 100% της πρώτης ύλης του προέρχεται από συγκεκριμένες ομάδες παραγωγών ολοκληρωμένης διαχείρισης, με επιβλέποντες γεωπόνους και επιστήμονες της γης.

Όλοι οι παραγωγοί πληρούν συγκεκριμένους και αυστηρούς όρους και κριτήρια τόσο ως προς την ποιότητα του τελικού προϊόντος (οξύτητα, οργανοληπτικά χαρακτηριστικά), όσο και ως προς την πλήρη ιχνηλασιμότητα του είδους (από ποιον παραγωγό) και του δικτύου (διασφάλιση αποθήκευσης και μεταφοράς με ανοξείδωτες δεξαμενές), αλλά και των συνθηκών παραγωγής και διανομής (συνθήκες ελαιοποίησης, θερμοκρασίες μάλαξης καρπού και αποθήκευσης).Το Χωριό Αειφόρο έχει πιστοποιηθεί από το οίκο Lloyds ως ελαιόλαδο ολοκληρωμένης διαχείρισης, σε όλα τα στάδια της παραγωγικής του διαδικασίας.

Από τη φετινή χρονιά και με την ολοκλήρωση της σχετικής μελέτης Ελαιοκαλλιέργειας, η Μινέρβα προχώρησε και δημιούργησε το πρόγραμμα «ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΓΡΟΤΩΝ για την Αειφορία του Ελληνικού Χωριού» σε συνεργασία με το Μ.Α.Ι.Χ. Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που σκοπό έχει την εκπαίδευση επαγγελματιών και ελαιοπαραγωγών πάνω στο Πρότυπο Ελαιοπαραγωγής για τη βελτιστοποίηση της παραγόμενης ποσότητας και ποιότητας των προϊόντων, αφήνοντας παράλληλα το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αποσκοπεί στη δημιουργία μιας κρίσιμης μάζας από συνεργαζόμενες ομάδες ελαιοπαραγωγών ευαισθητοποιημένων στην αειφόρο διαχείριση ελαιώνων και στη δημιουργία συνεργιών σε πανελλαδικό επίπεδο που θα έχουν ωφέλιμες επιπτώσεις στην ελαιοπαραγωγή, την οικονομία, το περιβάλλον και την κοινωνία. Ήδη οι πρώτοι 30 αγρότες και γεωπόνοι παρακολουθήσαν τα μαθήματα της Ακαδημίας ενώ στόχος είναι το εγχείρημα αυτό να συνεχιστεί και να επεκταθεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider