Η πανδημία είχε και νικητές πέρα από ηττημένους, με την πλατφόρμα τηλεδιασκέψεων Zoom, να βλέπει τη ζήτηση για τις υπηρεσίες της να εκτοξεύεται αξίζοντας πλέον όσο και η ExxonMobil, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο, σύμφωνα με το Forbes.
Με βάση την τιμή της μετοχής της Zoom, η κεφαλαιοποίησή της διαμορφώθηκε στα 139,28 δισ. δολάρια, απέχοντας μια «ανάσα» από τα 139,40 δισ. δολάρια της ExxonMobil. Η Zoom μπήκε στο 2020 με κεφαλαιοποίηση μόλις στα 19 δισ. δολάρια και ανακοίνωσε έσοδα 1,35 δισ. δολάρια τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ η Exxon, ανακοινωσε έσοδα 213,8 δισ. δολάρια το ίδιο χρονικά διάστημα.
Η Exxon ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε απολύσεις 1.900 εργαζομένων της στις ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να μειώσει τα κόστη της και να βελτιώσει την αποδοτικότητα της κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Κι αυτό γιατί η δραστηριότητα της ExxonMobil έχει πληγεί από τον κορονοϊό, όπως συνέβη και σε άλλες κολλοσούς του ενεργειακού κλάδου. Το πλήγμα οφείλεται στην κατάρρευση της τιμής του WTI που αποτελεί το σημείο αναφοράς για την αγορά αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ, που κυμαίνεται περίπου στα 36 δολάρια το βαρέλι, από 62 δολάρια που ήταν τον Ιανουάριο.
Πλουσιότερος ο Έρικ Γουάν
Από την άλλη, ο ιδρυτής της Zoom, Έρικ Γουάν, έχει δει την περιουσία του σχεδόν να διπλασιάζεται τους τελευταίους τρεις μήνες, από τότε που έκανε το ντεμπούτο του στη λίστα Forbes 400 με τους πλουσιότερους ανθρώπους της Αμερικής, η περιουσία του εκτινάχθηκε από τα 11 δισ. δολάρια πάνω από τα 21 δισ. δολάρια στις 29 Οκτωβρίου. Η περιουσία του Γουάν έχει ακολουθήσει ανάλογη πορεία με την επιχειρηματική ανάπτυξη της Zoom, η οποία έχει εκτιναχθεί καθώς εκατομμύρια άνθρωποι που έχουν αναγκαστεί να εργάζονται από το σπίτι, λόγω της πανδημίας, συνεχίζουν να στηρίζονται στην πλατφόρμα τηλεδιασκέψεων.
«Ράλι» 600% για τη μετοχή της Zoom
Η μετοχή της Zoom όχι μόνο βγήκε αλώβητη από το «κραχ» του Μαρτίου, αλλά έχει καταγράψει «ράλι» άνω του 600% μέσα στο 2020. Η εταιρεία άλλωστε ξεπέρασε με ευκολία τις προσδοκίες των αναλυτών όσον αφορά τα κέρδη της στο β' τρίμηνο, ανακοινώνοντας έσοδα 663,5 εκατ. δολαρίων (αναλυτές εκτιμούσαν πως τα κέρδη θα διαμορφωθούν στα 500,5 εκατ. δολάρια), ενώ αναμένει ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με ταχύ ρυθμό.
Η Zoom εκτιμά πλέον ότι τα έσοδά της για το τρέχον τρίμηνο θα φτάσουν τα 690 εκατ. δολάρια, αναθεωρώντας ανοδικά τις εκτιμήσεις της για τα μεγέθη στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης που ολοκληρώνεται τον Ιανουάριο του 2021, «βλέποντας» έσοδα της τάξης των 2,4 δισ. δολαρίων έναντι 623 εκατ. δολαρίων που είχε στο προηγούμενο έτος, καθώς υπολογίζει ότι θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη ζήτηση για λύσεις εξ αποστάσεως εργασίας.
Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image