Υψηλές προσδοκίες από τις πέντε ιδιωτικοποιήσεις στην ενέργεια

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Υψηλές προσδοκίες από τις πέντε ιδιωτικοποιήσεις στην ενέργεια
Προ των πυλών είναι οι ιδιωτικοποιήσεις του ΔΕΔΔΗΕ, των δύο ΔΕΠΑ (Εμπορίας και Υποδομών), της υπόγειας αποθήκης αερίου στη Ν.Καβάλα και της ΛΑΡΚΟ.

Στην τελική ευθεία μπαίνουν από τις αρχές του έτους οι μεγάλες ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις. Οι προσδοκίες είναι υψηλές τόσο για τον ΔΕΔΔΗΕ, τις δύο ΔΕΠΑ (Εμπορίας και Υποδομών) και την υπόγεια αποθήκη αερίου της Νότιας Καβάλας, όσο και για τη ΛΑΡΚΟ, παρά τις δυσκολίες.

Το ενδιαφέρον για τον ΔΕΔΔΗΕ είναι πρωτοφανές. Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς ενέργειας, ποτέ έως σήμερα, για καμία άλλη υποδομή που έχει βγει προς πώληση, δεν έχει εκδηλωθεί τόσο μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον κατά το διερευνητικό στάδιο του market test. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, έως σήμερα ο σύμβουλος ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, η Goldman Sachs έχει απευθυνθεί σε περίπου 70 ενδιαφερόμενους και από τους 18 εξ αυτών έχει θετική ανταπόκριση, δίνοντας έτσι ελπίδες για υψηλό τίμημα.

Στη λίστα περιλαμβάνονται διεθνείς «παίκτες» που επενδύουν σε υποδομές ενέργειας, ισχυρά funds αλλά και ευρωπαίοι διαχειριστές δικτύων. Ωστόσο το πραγματικό ενδιαφέρον θα διαφανεί στα τέλη Ιανουαρίου οπότε εκπνέει η προθεσμία της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, συν ισχυρά δικαιώματα στο μάνατζμεντ.

Το μεγάλο ενδιαφέρον για τους επενδυτές εντοπίζεται στο γεγονός ότι το μέσο σταθμικό κόστος κεφαλαίου έχει οριστεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) στο 7% για το 2020 και στο 6,7% για την επόμενη τετραετία και είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Καταλυτικό ρόλο παίζει και το τεράστιο πρόγραμμα εγκατάστασης έξυπνων μετρητών, που φτάνει στα 850 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, Eurobank Equities αποτιμά τo Regulated Asset Base του ΔΕΔΔΗΕ στα 2,973 δισ. ευρώ. Αλλά οι συγκυρίες είναι γενικότερα ευνοϊκές καθώς, αυτήν την περίοδο, δεν πωλείται αντίστοιχη υποδομή στην Ευρώπη. Πάντως, σύμφωνα με πηγές, διαχειριστές για τους οποίους, στο παρελθόν είχαν ακουστεί πληροφορίες ότι εξέταζαν το ενδεχόμενο να προσέλθουν στον διαγωνισμό - όπως η γαλλική Engie, η γερμανική ΕΟΝ και η ιταλική Enel - μέχρι στιγμής δεν επαληθεύονται, δίχως αυτό να σημαίνει ότι δεν θα εμφανιστούν στην πορεία.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη, η διαδικασία πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ θα έχει ολοκληρωθεί στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

Όσο για την «καυτή πατάτα» της βιομηχανίας εξόρυξης και παραγωγής σιδηρονικελίου «ΛΑΡΚΟ» και στην εν εξελίξει ιδιωτικοποίησή της, ο υπουργός είχε προσφάτως επισημάνει ότι το νικέλιο αποτελεί στρατηγικής σημασίας μετάλλευμα καθώς χρησιμοποιείται στις μπαταρίες για την αποθήκευση ενέργειας, και είχε προσδιορίσει ότι η υπόθεση της πώλησης θα έχει ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2021.

Ισχυρό ενδιαφέρον υπάρχει και για τη διπλή αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας και της ΔΕΠΑ Υποδομών καθώς αφορά το 40% της αγοράς φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η πώληση του 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας για την οποία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον όλοι οι μεγάλοι παίκτες της εγχώριας ενεργειακής αγοράς: ΕΛΠΕ σε κοινοπραξία με την Edison, Motor Oil σε κοινοπραξία με τη ΔΕΗ, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα και όμιλος Κοπελούζου. Επίσης, ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει η Shell και η MET Group.

Η προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών έχει παραταθεί έως τον ερχόμενο Μάρτιο. Είναι αξιοσημείωτο ότι ανοιχτή παραμένει η δυνατότητα δημιουργίας και άλλων κοινοπραξιών. Επίσης, ένα από τα αγκάθια της αποκρατικοποίησης φαίνεται ότι απομακρύνεται καθώς η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού εισηγήθηκε θετικά στο αίτημα της διοίκηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας για απαλλαγή της από τις υποχρεωτικές δημοπρασίες. Η υπόθεση θα εκδικαστεί την ερχόμενη Δευτέρα.

Σχετικά με την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών, η οποία έχει προικιστεί, μεταξύ άλλων, με τις τρεις εταιρείες διανομής φυσικού αερίου, στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού που αναμένεται να κλείσει τον Μάρτιο, έχουν προκριθεί η ιταλική Italgas, η τσεχική ΕΡΗ, η αυστραλιανή First State Investments, και τα fund KKR, Macquarie και SinoCEEF.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και ο διαγωνισμός πώλησης της υπόγειας αποθήκης αερίου της Νότιας Καβάλας, Για την αποθήκη αερίου μη δεσμευτικό ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει οι εταιρείες China Machinery Engineering - Maison Group, η Energean Oil & Gas και η κοινοπραξία ΔΕΣΦΑ – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider