«Πρεμιέρα» των επαφών ΥΠΕΝ - Θεσμών για τις ενεργειακές μεταρρυθμίσεις

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Πρεμιέρα» των επαφών ΥΠΕΝ - Θεσμών για τις ενεργειακές μεταρρυθμίσεις

Με μία επισκόπηση των ανοικτών ενεργειακών θεμάτων, ξεκίνησαν χθες οι επαφές μέσω τηλεδιάσκεψης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τους εκπροσώπους των Θεσμών, στο πλαίσιο της 9ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην τηλεδιάσκεψη έλαβε μέρος η Γενική Γραμματέας του ΥΠΕΝ Α. Σδούκου και στελέχη του υπουργείου, θέτοντας επί τάπητος με τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών όλη την ενεργειακή ατζέντα που βρίσκεται στο «κάδρο» της αξιολόγησης.

Με δεδομένο ότι την επόμενη εβδομάδα θα πάρει τη σκυτάλη συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκα, με τους επικεφαλής των κλιμακίων των Θεσμών, η συζήτηση είχε περισσότερο προπαρασκευαστικό χαρακτήρα, ώστε να αποτυπωθεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί στις ενεργειακές μεταρρυθμίσεις. Πάντως, η γενική διαπίστωση που φαίνεται να προέκυψε είναι πως αρκετά από τα ανοικτά θέματα βρίσκονται σε καλό δρόμο, χωρίς ωστόσο να απουσιάζουν οι εκκρεμότητες.

Όσον αφορά το μέτωπο των ενεργειακών, η ελληνική πλευρά έχει να επιδείξει σημαντικά βήματα «ωρίμανσης» των ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων, με δεδομένο ότι βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη οι διαγωνισμοί για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών, ενώ στις 29 Ιανουαρίου λήγει η προθεσμία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος και για την παραχώρηση του 49% ΔΕΔΔΗΕ. Μάλιστα, όλες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι και στην περίπτωση του διαχειριστή των δικτύων διανομής θα υπάρξει σημαντικός αριθμός «μνηστήρων», δίνοντας έτσι ένα θετικό «σήμα» για την επιτυχή έκβαση της διαδικασίας.

Λίγα 24ωρα αργότερα, και πιο συγκεκριμένα την 1η Φεβρουαρίου, εκπνέει η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος στον διπλό διαγωνισμό για την παραχώρηση των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ. Επίσης, με σημαντική συμμετοχή ολοκληρώθηκε και η πρώτη φάση του διαγωνισμού για τη μετατροπή σε αποθήκη φυσικού αερίου του σχεδόν εξαντλημένου κοιτάσματος στη Νότια Καβάλα, με τρία σχήματα να έχουν υποβάλει μη δεσμευτικό ενδιαφέρον.

Παράλληλα, έχουν τεθεί οι βάσεις ώστε από τη φετινή χρονιά να ξεκινήσει να υλοποιείται το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (masterplan) για τις λιγνιτικές περιοχές, με εμπροσθοβαρή δράση την αποκατάσταση των εδαφών των ορυχείων, για την οποία αναμένεται να αντληθούν κονδύλια ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Επίσης, μέσα στον Νοέμβριο το ΥΠΕΝ έθεσε σε εφαρμογή μέτρα για την εξυγίανση του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), τα οποία σύμφωνα με το υπουργείο καθιστούν τον Λογαριασμό βιώσιμο σε μακροπρόθεσμη βάση.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, σε εκκρεμότητα παραμένει η συμμόρφωση της χώρας μας με την καταδικαστική απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για τη μονοπωλιακή πρόσβαση της ΔΕΗ στη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή, καθώς ακόμη δεν έχει εφαρμοσθεί κάποιος μηχανισμός ώστε οι υπόλοιποι προμηθευτές να αποκτήσουν πρόσβαση σε ένα ορισμένο μερίδιο της παραγωγής φορτίου βάσης της επιχείρησης.

Η προηγούμενη έκθεση της Κομισιόν ανέφερε πως ο μηχανισμός θα οριστικοποιείτο πριν από τα τέλη του 2020, ώστε να υποβληθεί σε market test. Ωστόσο, η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ είχε συνδέσει το εν λόγω θέμα με το αίτημα για κοινοτικό «πράσινο φως» στην έγκριση χορήγησης αποζημίωσης στη ΔΕΗ, για όσο χρονικό διάστημα θα διατηρήσει ακόμη σε λειτουργία τις λιγνιτικές μονάδες. Και τα δύο ζητήματα είναι έως αυτή τη στιγμή ανοικτά, ενώ παραμένει ακόμη προς διευκρίνιση αν και η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα εξακολουθήσει να αντιμετωπίζει ως αλληλένδετα.

Στο διάστημα που μεσολάβησε από την προηγούμενη αξιολόγηση αναδύθηκαν όμως και νέα «αγκάθια», ξεκινώντας από το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι διαπραγματεύσεις της ΔΕΗ με τις βαριές βιομηχανίες, για τη σύναψη νέων συμβολαίων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης, αναταράξεις έχουν προκύψει με την εφαρμογή του Target Model, και ιδιαίτερα με τη διαμόρφωση των τιμών στην Αγορά Εξισορρόπησης για εβδομάδες σε «αδόκητα επίπεδα», όπως έχει αναφέρει χαρακτηριστικά η ΡΑΕ. Αν και στο μεταξύ οι τιμές έχουν αποκλιμακωθεί, παραγωγοί, προμηθευτές και μεγάλοι καταναλωτές εμφανίζονται διχασμένοι για το αν θα πρέπει να υπάρξουν ρυθμιστικές παρεμβάσεις, και προς ποια κατεύθυνση, ώστε να διασφαλισθεί πως δεν θα υπάρξει εκ νέου εκτίναξη του κόστους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider