Δημοφιλές αποδεικνύεται το ηλεκτρονικό εργαλείο που έχει αναπτύξει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) με σκοπό να βοηθήσει τον καταναλωτή να επιλέξει εκείνη τη σύμβαση προμήθειας ρεύματος και φυσικού αερίου που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες του. Είναι ενδεικτικό ότι από τις 9 Δεκεμβρίου, που τέθηκε σε λειτουργία, έχει δεχθεί περισσότερες από 5.000 επισκέψεις.
Το εργαλείο είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα www.energycost.gr, περιλαμβάνοντας 275 προϊόντα προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας για οικιακούς πελάτες και επιχειρήσεις με παροχές που δεν ξεπερνούν τα 25 kVA σε εγκατεστημένη ισχύ, και 112 οικιακά και εμπορικά προϊόντα φυσικού αερίου. Έτσι, καταχωρίζοντας τα χαρακτηριστικά της παροχής του (π.χ. τριφασική σύνδεση στο ηλεκτρικό ρεύμα ή αυτόνομη θέρμανση με αέριο), καθώς και στοιχεία για την κατανάλωσή του, μπορεί να συγκρίνει το κόστος των προϊόντων που προσφέρουν όλοι οι προμηθευτές στη χώρα μας.
Η πλατφόρμα της ΡΑΕ δίνει επίσης τη δυνατότητα να συνυπολογισθούν όλες οι επιπλέον παράμετροι που μπορεί να περιλαμβάνονται σε ένα προϊόν, όπως η ύπαρξη ρήτρας (Οριακής Τιμής Συστήματος ή CO2), ή τυχόν «πέναλτι» σε περίπτωση πρόωρης αποχώρησης από την ελάχιστη διάρκεια της σύμβασης. Το ίδιο ισχύει και για τις εκπτώσεις που μπορεί να παρέχει ένας προμηθευτής, π.χ. με την ενεργοποίηση πάγιας εντολής πληρωμής ή για την εμπρόθεσμη εξόφληση του λογαριασμού.
Στόχος της ΡΑΕ είναι οι χρήστες να έχουν ξεκάθαρη εικόνα για το ύψος του λογαριασμού στο οποίο «μεταφράζεται» κάθε προϊόν. Γι' αυτό και εκτός από τις ανταγωνιστικές χρεώσεις, έχει συμπεριλάβει και τα ρυθμιζόμενα τέλη, τα οποία αν και είναι ίδια για κάθε προμηθευτή, προστίθενται στο τελικό κόστος ενέργειας. Επίσης, με γνώμονα τη χρήση του εργαλείου από όλες τις κατηγορίες των καταναλωτών, στην περίπτωση της ηλεκτρικής ενέργειας, έχει ενσωματώσει και τις ειδικές χρεώσεις που ισχύουν για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ).
Με δεδομένο τον μεγάλο αριθμό των προϊόντων σε ρεύμα και φυσικό αέριο, αλλά και της πολύ ευρείας γκάμας στους όρους των συμβάσεων προμήθειας, γνώμονας ανάπτυξης του εργαλείου ήταν να επιτρέψει σε κάθε επισκέπτη της ιστοσελίδας, μέσα από απλά βήματα, να αντιπαραβάλει εύκολα και αξιόπιστα τις διαθέσιμες επιλογές. Με αυτό τον τρόπο, επιδιώκει να ενισχύσει και τον ανταγωνισμό στην αγορά, διευκολύνοντας κάθε καταναλωτή να επιλέξει προϊόν και προμηθευτή.
Εξάλλου, ήδη από το 2015, στις προτάσεις της για μια νέα συμφωνία για τους καταναλωτές ενέργειας, η Κομισιόν επισήμαινε πως τα εργαλεία σύγκρισης τιμών μπορούν να παίξουν κρίσιμο ρόλο, ώστε να παράσχουν ξεκάθαρες πληροφορίες στο καταναλωτικό κοινό και έτσι να το βοηθήσουν να κάνει τις καλύτερες επιλογές για το συμφέρον του. Μάλιστα, όπως συμπλήρωνε, η σημασία τους είναι τόσο μεγάλη, που θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε αυτά και όσοι καταναλωτές δεν έχουν σύνδεση στο ίντερνετ, χρησιμοποιώντας γι’ αυτό τον σκοπό άλλα «κανάλια» τηλεπικοινωνιών.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, μία από τις προκλήσεις για τη σωστή λειτουργία της αγοράς είναι να αντιμετωπισθεί η έλλειψη κατάλληλης ενημέρωσης των καταναλωτών για τα ενεργειακά τους κόστη και την κατανάλωση, όπως επίσης και η περιορισμένη διαφάνεια στις προσφορές των προμηθευτών, οι οποίες καθιστούν δύσκολο για τους καταναλωτές να εντοπίσουν τις ευκαιρίες στην αγορά.
Την ίδια στιγμή, με δεδομένο ότι η προμήθεια ρεύματος και ενέργειας είναι μια δυναμική υπηρεσία, που μπορεί να μεταβάλλεται με μεγάλη συχνότητα, κάθε πάροχος είναι υποχρεωμένος να επικαιροποιεί τη βάση δεδομένων του www.energycost.gr, όταν λανσάρει κάποιο νέο προϊόν. Επομένως, το εργαλείο λειτουργεί εμμέσως και ως ένα παρατηρητήριο τιμών, αποτυπώνοντας την εξέλιξη των εγχώριων τιμών λιανικής του ρεύματος και του φυσικού αερίου.