Οι τρεις επιχειρήσεις που «έσωσε» η Τράπεζα Πειραιώς

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι τρεις επιχειρήσεις που «έσωσε» η Τράπεζα Πειραιώς

Η ύφεση, τα συσσωρευμένα χρέη αλλά και τα μεγάλα δανειακά ανοίγματα που είχαν, τις οδήγησαν στην «αγκαλιά» των τραπεζών.

Ο λόγος για τρεις μεγάλες εταιρείες, από διαφόρους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, η οποίες κατάφεραν να σταθούν ξανά στα πόδια τους μέσα από ένα νέο business plan.

Πρόκειται για τις εταιρείες Σελόντα, Βωβός και Hellenic Seaways, οι οποίες αν και βρέθηκαν κοντά στο λουκέτο και για πολλούς μήνες, κατάφεραν τελικώς να επιβιώσουν αλλά και να μπουν σε τροχιά εξυγίανσης.

Κοινός πρωταγωνιστής η Τράπεζα Πειραιώς, καθώς και αποτελεί τον βασικό πιστωτή των εταιρειών αυτών.

Επόμενο στάδιο, η πώληση τους σε επενδυτικά funds που ήδη έχουν κάνει κρούσεις στη διοίκηση της Τράπεζας για την απόκτηση τους.

Το μοντέλο διάσωσης που ακολουθήθηκε και στις τρεις περιπτώσεις ήταν διαγραφή μέρους των υποχρεώσεων των εταιρειών αυτών, μείωση επιτοκίων και εκ νέου ανάσα ρευστότητας.

Χαρακτηριστική η περίπτωση της Hellenic Seaways, στην οποία η Τράπεζα Πειραιώς συμμετέχει με ποσοστό 40%, η οποία το 2015 και μετά από πέντε ζημιογόνες χρήσεις, παρουσίασε κέρδη.

Η ναυτιλιακή εμφάνισε κέρδη 3,9 εκατ., έναντι ζημιών 17,4 εκατ. το 2014, ενώ εξίσου θετικές εμφανίζονται και οι προοπτικές για το 2016, καθώς αναμένεται περαιτέρω ενίσχυση του τζίρου και της κερδοφορίας της.

Μάλιστα το 2015, η HSW δραστηριοποιήθηκε στις ακτοπλοϊκές γραμμές των Κυκλάδων, του Β.Α. Αιγαίου, των Σποράδων και του Σαρωνικού, ενώ, εκτός από την ακτοπλοΐα, συνέχισε μέχρι και τον Μάιο την παρουσία της στη γραμμή της Αδριατικής, Κορίνθου - Βενετίας.

Η εταιρεία αύξησε σημαντικά το μεταφορικό της έργο, λόγω του επανασχεδιασμού των δρομολογίων της, της δραστηριοποίησής της σε τέσσερις νέες επιδοτούμενες γραμμές (μέσω ισάριθμων διαγωνισμών του υπουργείου Ναυτιλίας, στους οποίους συμμετείχε επιτυχώς το 2015), αλλά και λόγω των σημαντικών προσφυγικών ροών προς τους νησιωτικούς προορισμούς που εξυπηρετούν τα πλοία της (Β.Α. Αιγαίο).

Εμφανή όμως έχουν αρχίσει να γίνονται και τα τα πρώτα αποτελέσματα της διαδικασίας εξυγίανσης της εταιρείας real estate Μπάμπης Βωβός .

Ο Όμιλος το 2015 εμφάνισε κέρδη μετά από φόρους 165,9 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις ζημίες μετά από φόρους 26,7 εκατ. ευρώ το 2014. Η συρίκκνωση των ζημιών προήλθε από την απομείωση των υποχρεώσεων, οι οποίες από τα 610 εκατ ευρώ, μειώθηκαν στα 510 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι η απομείωση των υποχρεώσεων της Βωβός προς προμηθευτές και λοιπούς πιστωτές και προς το Ελληνικό Δημόσιο έχει ήδη διενεργηθεί, ενώ η απομείωση των υποχρεώσεων προς τις πιστώτριες τράπεζες θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων καθώς και στην απόσχιση του κλάδου εμπορικών κέντρων της εταιρείας στην κατά 100% θυγατρική της Alpha Eπενδυτικής Περιουσίας Ελαιώνα ΑΕ.

Οι ενέργειες αυτές αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τέλος του μήνα.

Επίσης μέχρι το τέλος Ιουνίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η απομείωση των υποχρεώσεων προς το Δημόσιο που αφορά διαγραφή κεφαλαιοποιημένων προσαυξήσεων και προστίμων.

Όσον αφορά τον κύκλο εργασιών του Ομίλου για το 2015 διαμορφώθηκε σε 3,5 εκατ. ευρώ από 3,8 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση της τάξεως του 5,6%, κυρίως λόγω της επαναδιαπραγμάτευση μισθώσεων σε υφιστάμενες συμβάσεις μίσθωσης.

Η αξία του χαρτοφυλακίου του Ομίλου ανέρχεται σε 201 εκατ. ευρώ

Εξίσου σημαντικό αλλά και επιτυχημένο παράδειγμα ήταν η περίπτωση του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών.

Η αρχή έγινε με τη Σελόντα, καθώς οι τράπεζες (με βασικό πιστωτή την Πειραιώς) απέκτησαν το 82% της εταιρείας και διέγραψαν δάνεια 50 εκατ. ευρώ, ενώ σειρά πήρε ο Νηρέας κουρεύοντας δάνεια 58,6 εκατ. ευρώ αποκτώντας το 75% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

To επόμενο βήμα, εκτιμάται ότι θα είναι η συγχώνευση της Σελόντα με τον Δία, ένα σχέδιο που επαναφέρουν ξανά στο προσκήνιο οι πιστώτριες τράπεζες.

Πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι οι εταιρείες του κλάδου (Σελόντα, Νηρέας, Δίας) έχουν μπει στο στόχαστρο τριών ξένων funds.

Πρόκειται για τα επενδυτικά Oaktree, Υork Capital και Rhone Capital, τα οποία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τις παραπάνω εταιρείες και έχουν ήδη προχωρήσει σε συζητήσεις με τις τράπεζες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider