«Στις ράγες» έχει μπει πλέον η ανάπτυξη δικτύων φυσικού αερίου και στα 6 αστικά κέντρα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης της ΔΕΔΑ (Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου), καθώς η εταιρεία προκήρυξε τα έργα και για την Ορεστιάδα, την τελευταία πόλη που ο σχετικός διαγωνισμός δεν είχε έως τώρα «βγει στον αέρα» .
Πριν από την Ορεστιάδα, προηγήθηκε η δημοπράτηση των έργων σε Ξάνθη και Δράμα, καθώς και σε Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή, με προσωρινούς ανάδοχους τις ΑΚΤΩΡ και AVAX αντίστοιχα. Η ΔΕΔΑ, η οποία είναι 100% θυγατρική της ΔΕΠΑ Υποδομών, εκτιμά ότι η ανακήρυξη των δύο εταιρειών ως οριστικών αναδόχων θα γίνει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ώστε από τον Μάρτιο να ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες.
Επίσης, στις αρχές Ιανουαρίου προκηρύχθηκε από τη ΔΕΔΑ η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στην Καβάλα. Η διορία υποβολής προσφορών ολοκληρώνεται στις 5 Φεβρουαρίου.
Στο σύνολο των 6 πόλεων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η θυγατρική της ΔΕΠΑ προβλέπει την κατασκευή 496 χιλιομέτρων δικτύων φυσικού αερίου μέσης και χαμηλής πίεσης. Ο προϋπολογισμός τους ανέρχεται σε 56,6 εκατ. ευρώ, με τη χρηματοδότηση της Περιφέρεια μέσω του ΕΣΠΑ να ανέρχεται σε 29,6 εκατομμυρίων ευρώ, με σκοπό να πραγματοποιηθούν κατ' ελάχιστο 15.000 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών (οικιακών, εμπορικών, βιομηχανικών).
Η πορεία των διαγωνισμών τέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν χθες στην Κομοτηνή ο διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ, Μάριος Τσάκας, με τον περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο. Στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης η προοπτική επέκτασης των δικτύων και σε άλλες περιοχές πέραν των 6 πόλεων που είναι ενταγμένες στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης. Σε αυτό το πλαίσιο, θα διενεργηθούν τεχνικές μελέτες για την προοπτική κατασκευής ενός αγωγού φυσικού αερίου κατά μήκος του κάθετου άξονα του Έβρου, από την περιοχή των Κήπων μέχρι την Ορεστιάδα, ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο μεταξύ άλλων το Διδυμότειχο και το Σουφλί.
Η προκήρυξη των έργων για την Ορεστιάδα αποτελεί ορόσημο για τη ΔΕΔΑ, αποτελεί τον πρώτο διαγωνισμό δημοπράτησης δικτύων διανομής που δεν θα ανεφοδιάζονται απευθείας από το εθνικό σύστημα μεταφοράς αερίου. Αντίθετα, το φυσικό αέριο θα μεταφέρεται με βυτιοφόρα οδικώς σε μορφή συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) στον σταθμό «υποδοχής» του δικτύου της πόλης, ώστε εκεί να αποσυμπιεστεί και να διοχετευθεί στο δίκτυο της πόλης.
Τροφοδοσία μέσω CNG προβλέπεται και για άλλα δίκτυα διανομής που πρόκειται να προκηρύξει η ΔΕΔΑ το επόμενο χρονικό διάστημα, όπως για παράδειγμα στη Λιβαδειά. Στην περίπτωση της Ορεστιάδας, η εταιρεία βρίσκεται σε συνομιλίες με τον ΔΕΣΦΑ για την «έξοδο» του συστήματος μεταφοράς από την οποία θα ξεκινούν τα βυτιοφόρα. Οι δύο λύσεις που διερευνώνται για την «έξοδο» είναι η περιοχή της Αλεξανδρούπολης και της Κομοτηνής.