Με τις επιχειρήσεις τους να έχουν μείνει κλειστές σχεδόν έναν χρόνο, εκτός από λίγους μήνες που λειτούργησαν με περιορισμούς, οι ιδιοκτήτες γυμναστηρίων γνωρίζουν ότι θα χρειαστεί να περιμένουν κι άλλο για την επαναλειτουργία τους, καθώς και στο πρώτο lockdown τα γυμναστήρια άνοιξαν στα τελευταία στάδια άρσης των μέτρων.
Ο προβληματισμός για τις περίπου 2.500 επιχειρήσεις του κλάδου, είναι έντονος καθώς ήδη χάθηκαν οι δύο πρώτοι μήνες του 2021 ενώ και το τρίμηνο από Μάρτιο έως Μάιο, το οποίο μάλιστα θεωρείται ως η καλύτερη περίοδος από πλευράς τζίρου, κινδυνεύει επίσης να χαθεί.
Στο πλαίσιο αυτό, το ΔΣ του Πανελληνίου Συνδέσμου Γυμναστηρίων έθεσε τις προηγούμενες μέρες στον Υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις του κλάδου.
Μεταξύ όσων ζήτησαν οι εκπρόσωποι του ΠΑ.ΣΥ.ΓΥ. από τον υπουργό Ανάπτυξης, όπως σημειώνει στο insider.gr ο Δώρος Κλεοβούλου, Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου, ήταν να επιτραπεί η παροχή υπηρεσιών σωματικής άσκησης σε εξωτερικούς χώρους, δηλαδή τα γυμναστήρια να μπορούν, τηρώντας συγκεκριμένα υγειονομικά πρωτόκολλα, να λειτουργούν σε εξωτερικούς χώρους με συγκεκριμένο αριθμό αθλουμένων. Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Κλεοβούλου, η ανταπόκριση από πλευράς υπουργείου Ανάπτυξης ήταν θετική και συγκεκριμένο ζήτημα, όπως γνωστοποιήθηκε στο ΔΣ του συνδέσμου, έχει ήδη τεθεί και στον Πρωθυπουργό.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η επιστολή που απέστειλε χθες, η αλυσίδα γυμναστηρίων Holmes στην Επιτροπή Λοιμωξιολόγων με το ερώτημα: γιατί να μην μπορούν να λειτουργήσουν οι ανοιχτοί χώροι άθλησης, ακολουθώντας τα απαραίτητα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Υπενθυμίζεται ότι η ίδια αλυσίδα τον Ιανουάριο του 2021, είχε αποστείλει αντίστοιχη επιστολή στον Πρωθυπουργό, με σκοπό την ανάδειξη των προβλημάτων που έχουν προκύψει από την παύση λειτουργίας των επιχειρήσεων του κλάδου.
Η αλυσίδα Holmes στην επιστολή προς τους λοιμωξιολόγους παραθέτει τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας που διεξήγαγαν Ευρωπαϊκοί θεσμοί σε συνεργασία με κορυφαία πανεπιστήμια, «αποδεικνύοντας ότι τα γυμναστήρια όχι μόνο δεν λειτουργούν υπέρ της εξάπλωσης του κορονοϊού, αλλά αντίθετα λόγω της σωματικής άσκησης των ανθρώπων, ενισχύουν την υγεία τους. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, σε περισσότερες από 62 εκατομμύρια επισκέψεις σε γυμναστήρια από 14 ευρωπαϊκές χώρες, τον Σεπτέμβριο αναφέρθηκαν συνολικά μόλις 487 μολύνσεις, δηλαδή 0,78 περιπτώσεις ανά 100.000 επισκέψεις».
Όπως τονίζει μεταξύ άλλων η αλυσίδα: «Εμείς ως ηγέτης στον χώρο του fitness τη στιγμή που η πανδημία ενέσκηψε στη χώρα μας, επιχειρήσαμε να συμβάλλουμε με κάθε δυνατό τρόπο, στην διατήρηση της ψυχικής και σωματικής υγείας των μελών μας μέσω διαδικτυακών μαθημάτων αλλά κυρίως επενδύοντας σε εξωτερικούς χώρους προπόνησης, αντιλαμβανόμενοι τις ανάγκες της εποχής. Υπό αυτό το πρίσμα, θα θέλαμε, μέσω αυτής της επιστολής να ζητήσουμε μια τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία, που να αφορά στο ερώτημα του γιατί να μην μπορούν να λειτουργήσουν οι ανοιχτοί χώροι άθλησης, ακολουθώντας τα απαραίτητα υγειονομικά πρωτόκολλα».
*Φωτογραφίες: Getty Images / Ideal Image.