Η Χάλκη πρόκειται να αποτελέσει σύμφωνα με πληροφορίες το «πιλότο» στην ανάπτυξη συνεργειών από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και γαλλικές εταιρείες, για τη μετάβαση ελληνικών νησιών σε καθεστώς πλήρους ενεργειακής αυτονομίας, με ουδέτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και με παράλληλη διείσδυση της ηλεκτροκίνησης στις πλωτές και χερσαίες μεταφορές.
Η ελληνογαλλική σύμπραξη για το «πρασίνισμα» ελληνικών νησιών αποτέλεσε αντικείμενο συνάντησης του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, με τον Πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα, P. Maisonnave, παρουσία της Γενικής Γραμματέως Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Α. Σδούκου, και εκπροσώπων των γαλλικών εταιρειών Citroen, Vinci Energie και Akuo Energy Greece. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, κατά τη συνάντηση αποφασίσθηκε η συνεργασία να τεθεί άμεσα σε πιλοτική εφαρμογή, με την υλοποίηση των αναγκαίων παρεμβάσεων σε ένα νησί του Αιγαίου. Νησί που όλες οι πληροφορίες «δείχνουν» πως θα είναι η Χάλκη.
Υπενθυμίζεται πως ένα παρόμοιο πρότζεκτ, αυτή τη φορά με τη συνδρομή της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, έχει ήδη δρομολογηθεί για την Αστυπάλαια. Στην περίπτωση πάντως της ελληνογαλλικής σύμπραξης οι «πράσινες» παρεμβάσεις θα προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα, καθώς σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, για πρώτη φορά μέρος του εξηλεκτρισμού των μετακινήσεων θα αποτελέσουν και οι θαλάσσιες μεταφορές, με πλωτά μέσα μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος.
Πολλαπλασιαστικά οφέλη για τις τοπικές οικονομίες
Για την εξάλειψη των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από την ηλεκτροπαραγωγή, προβλέπεται επίσης η εγκατάσταση υβριδικού σταθμού με συνδυασμό ΑΠΕ και σταθμού αποθήκευσης της ενέργειας, με απώτερο στόχο την ενεργειακή αυτονομία του νησιού καλύπτοντας πλήρως τις ανάγκες των κατοίκων και των επιχειρήσεων. Ο κ. Σκρέκας σημείωσε ότι, μέσω του έργου, δρομολογείται ο εξηλεκτρισμός του στόλου του νησιού με την αντικατάσταση παλαιών οχημάτων από ηλεκτρικά αυτοκίνητα, δίκυκλα και ποδήλατα και τη δημιουργία τοπικού δικτύου φόρτισης, ενώ προβλέπεται και η ενσωμάτωση «έξυπνων» συστημάτων ηλεκτροφωτισμού του νησιού.
Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η «παρουσία» ελληνικών νησιών στην πρωτοπορία της κλιματικής ουδετερότητας θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για τις τοπικές οικονομίες, αλλά και υψηλή προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν της χώρας μας.
Στην περίπτωση της Αστυπάλαιας, η Volkswagen θα αντικαταστήσει όλα τα δημοτικά οχήματα της Αστυπάλαιας με ηλεκτρικά, με την αρχική της επένδυση να ανέρχεται στα 3 εκατομμύρια ευρώ, για την επιδότηση των οχημάτων, την κατασκευή του δικτύου φόρτισης, καθώς και την παροχή τεχνογνωσίας για τη λειτουργία του συστήματος διαχείρισης. Η εταιρεία θα παράσχει τα ιδιωτικά οχήματα σε τιμές κόστους, με την ελληνική πολιτεία να «τρέχει» ένα πρόγραμμα επιδοτήσεων ειδικά για το νησί.
Για την κατακόρυφη ενίσχυση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο τοπικό ενεργειακό μίγμα, προβλέπεται να εγκατασταθεί στο νησί ένα υβριδικό σύστημα, το οποίο θα συνδυάζει την αποθήκευση ρεύματος με την ηλεκτροπαραγωγή από αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς.