Με τα καταστήματά τους να παραμένουν κλειστά από τον περασμένο Νοέμβριο οι επιχειρηματίες της εστίασης ελπίζουν πλέον για το άνοιγμα του κλάδου τον Απρίλιο, έστω και με τη λειτουργία μόνο των εξωτερικών χώρων, ενώ θεωρούν ορόσημο τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε τη Δευτέρα η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη απαντώντας σε ερώτηση του insider.gr «μέσα στον Απρίλιο δύναται να ανοίξει και η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους». Από την πλευρά του και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι το Πάσχα είναι μια πιθανή περίοδος ώστε να ανοίξει η εστίαση, σε εξωτερικούς χώρους.
«Το ζητούμενο είναι οι επιχειρήσεις του κλάδου είναι να λειτουργήσουν και στους εσωτερικούς χώρους καθώς δεν έχουν όλες τη δυνατότητα να βγάλουν τραπέζια έξω. Ωστόσο ελπίζουμε να κυλήσουν όλα ομαλά και να ανοίξουμε έστω και με αυτές τις προϋποθέσεις μέσα στον Απρίλιο που οι καιρικές συνθήκες θα επιτρέπουν τη λειτουργία μας στους εξωτερικούς χώρους» σχολιάζει στο insider.gr, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς.
Τονίζει επίσης τη σημασία που έχει όπως και για τους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας η εστίαση να λειτουργήσει τις ημέρες του Πάσχα, εκτιμώντας ότι έστω και υπό περιορισμούς οι πολίτες θα επισκεφθούν τα καταστήματά τους, δίνοντας «ανάσα» στις επιχειρήσεις. «Ειδικά για τις ταβέρνες και τα εστιατόρια η Μεγάλη Εβδομάδα με τα νηστίσιμα και οι εορταστικές μέρες του Πάσχα είναι πολύ σημαντικές και ειδικά φέτος έπειτα από τόσο καιρό που είμαστε κλειστά, ελπίζουμε να δουλέψουμε» επισημαίνει ο κ. Καββαθάς.
Η δύσκολη επόμενη μέρα
H επαναλειτουργία της εστίασης ωστόσο, ακόμη κι όταν δοθεί το πράσινο φως μόνο εύκολη δεν είναι για έναν από τους πιο βαριά πληττόμενους κλάδους της πανδημίας. «Η πραγματική εικόνα θα φανεί, όταν επαναλειτουργήσουν τα καταστήματα», τονίζουν στελέχη του κλάδου που μετρούν καθημερινά νέα λουκέτα ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα για το 40% των επιχειρήσεων είναι ήδη μηδενικά.
Οι επιχειρηματίες έπειτα από τόσους μήνες σε αναστολή και με συσσωρευμένες τις υποχρεώσεις, θα κληθούν να καλύψουν πάγια έξοδα καθώς και να γεμίσουν με νέες προμήθειες τα καταστήματά τους. Σύμφωνα με τον κ. Καββαθά, αυτή τη στιγμή για να επαναλειτουργήσει μία μικρή επιχείρηση απαιτείται ένα κόστος που ξεκινά από 2.000 ευρώ καθώς πρέπει να γεμίσει ψυγεία και ράφια με φρέσκα προϊόντα.
Επιπλέον, θεωρείται δεδομένο ότι το άνοιγμα της εστίασης θα γίνει με αυστηρούς κανόνες όσον αφορά στη χωρητικότητα, τις αποστάσεις των τραπεζιών και τα άτομα ανά τραπέζι. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και με ανοιχτά καταστήματα, οι επιχειρήσεις οι οποίες θα λειτουργούν μόνο στους εξωτερικούς χώρους θα έχουν απώλειες στα έσοδά τους.
Με βάση τα παραπάνω οι επιχειρηματίες ζητούν η στήριξη του κλάδου από την Πολιτεία να συνεχιστεί και μετά το άνοιγμα των καταστημάτων, με τον υπουργό Ανάπτυξης πάντως να έχει ήδη προαναγγείλει νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ το επόμενο διάστημα, εστιασμένο αποκλειστικά στην εστίαση.