Τον δρόμο για την ενίσχυση της ασφάλειας τροφοδοσίας τεσσάρων νησιωτικών περιοχών, άνοιξε την προηγούμενη εβδομάδα ο ΔΕΔΔΗΕ, με την κατακύρωση του διαγωνισμού για την κατασκευή νέων υποβρύχιων διασυνδέσεων μέσης τάσης, για την κάλυψη των αναγκών τους σε ρεύμα. Οι διασυνδέσεις αυτές αφορούν τον Πόρο, τη Θάσο, την Αντίπαρο και τη Δυτική Λέσβο, με σκοπό επίσης να καλυφθεί επίσης και η αυξανόμενη ζήτηση σε ρεύμα, που αναμένεται σε μερικές από αυτές τα επόμενα χρόνια.
Προσωρινός ανάδοχος στον διαγωνισμό είναι η Fulgor, έναντι συνολικού τιμήματος 7,67 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανακήρυξη οριστικού ανάδοχου αναμένεται να γίνει μέσα στο επόμενο τρίμηνο. Από τη συμβασιοποίηση των έργων, αναμένεται πως εντός 15 μηνών θα είναι έτοιμα να τεθούν σε λειτουργία.
Οι τέσσερις υποδομές ανήκουν στα επώνυμα έργα μέσης τάσης του ΔΕΔΔΗΕ, για την ανάπτυξη του δικτύου διανομής. Σύμφωνα με το Σχέδιο Ανάπτυξης 2021 – 2025 του Διαχειριστή, η αναγκαιότητα της υποθαλάσσιας διασύνδεσης «Τροιζηνία – Πόρος» πηγάζει κατ' αρχάς από το γεγονός ότι το νησί του Πόρου συνδέεται αυτή τη στιγμή με το ηπειρωτικό σύστημα μέσω εναέριας γραμμής μέσης τάσης (μήκους 726 μ.), η οποία διέρχεται πάνω από θαλάσσια περιοχή με πολλά σκάφη.
«Θωράκιση» στις βλάβες
Παράλληλα, σύμφωνα με τον Διαχειριστή, αν και η μέγιστη ζήτηση στο νησί το καλοκαίρι θα μπορούσε να καλυφθεί με ένα υποβρύχιο καλώδιο, κρίνεται απαραίτητη η υλοποίηση και δεύτερου, καθώς η εναέρια γραμμή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εφεδρεία. Έτσι, προβλέπεται η πόντιση δύο υποβρύχιων καλωδίων τάσεως 20 kV, μήκους 1,86 και 2,01 χλμ. αντίστοιχα.
Διπλό υποβρύχιο καλώδιο μέσης τάσης προβλέπεται να ποντισθεί και στον Κόλπο Καλλονής της Λέσβου, ώστε να ενισχυθεί η ασφάλεια τροφοδοσίας του δυτικού τμήματος του νησιού. Κι αυτό γιατί το τμήμα αυτό θα αντιμετωπίσει προβλήματα τροφοδοσίας, στην περίπτωση που υπάρξει βλάβη στην υποδομή που καλύπτει σήμερα την τροφοδοσία, δηλαδή την εναέρια γραμμή που ρευματοδοτεί την περιοχή.
Στον αντίποδα, η αυξανόμενη κατανάλωση ρεύματος τα επόμενα χρόνια αποτελεί την κύρια αιτία των νέων διασυνδέσεων της Αντιπάρου και της Θάσου. Μάλιστα, σύμφωνα με το Σχέδιο Ανάπτυξης, η καινούρια διασύνδεση της Θάσου θα αποτελέσει το πέμπτο καλώδιο τροφοδοσίας του νησιού, αφού η εκτίναξη της ζήτησης σε ρεύμα το καλοκαίρι του 2017 κατέδειξε πως το νησί θα αντιμετωπίσει προβλήματα ηλεκτροδότησης, στην περίπτωση που παρουσιαστεί βλάβη σε κάποιο από τα υφιστάμενα τέσσερα καλώδια.
Στο ίδιο μήκος κύματος, η νέα διασύνδεση της Αντιπάρου με την Πάρο υπαγορεύεται από το γεγονός ότι τα επόμενα χρόνια αναμένεται αύξηση της ζήτησης στο νησί, λόγω τουριστικής και οικιστικής ανάπτυξης. Έτσι, είναι αναγκαία η ενίσχυση της τροφοδοσίας από το διασυνδεδεμένο σύστημα, που θα συμπληρώσει τα τέσσερα μονοπολικά υποβρύχια καλώδια, από τα οποία ανεφοδιάζεται σήμερα η Αντίπαρος με ρεύμα.